Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Η Αντικαπιταλιστική Αριστερά για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο

Η τοποθέτηση της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στα Ιόνια στο έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο στις 5 Μάη 2020 με θέμα το άρθρο 93 του προς ψήφιση νομοσχεδίου ¨Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις¨.
Κατ΄αρχή , ανεξάρτητα αν υπήρχε δυνατότητα ή όχι να οριστεί το έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο που ζητήσαμε για την απόσυρση του άρθρου 93 πιο πριν και γίνεται σήμερα που ψηφίζεται το νομοσχέδιο στη βουλή, σα να μην έφτανε αυτό, περιφερειακοί σύμβουλοι έκαναν τοποθετήσεις, μάλλον ανούσιες, για το αν θα συζητηθούν οι επερωτήσεις πριν ή μετά το πρώτο θέμα και μου έδωσαν την εντύπωση ότι ήθελαν να ροκανίσουν το χρόνο.
Το νομοσχέδιο καταλύει το νομοθετικό πλαίσιο, που υπήρχε μέχρι τώρα για την προστασία περιοχών φυσικού κάλλους, με την παράκαμψη των «εμποδίων» για την επίσπευση αδειοδότησης για έργα «ανάπτυξης» , όπως είναι οι εμπεριστατωμένες περιβαλλοντικές μελέτες. Και όλα αυτά σε μια εποχή που καθ΄ ομολογία επιστημόνων οι ιοί , που θα μας επισκέπτονται όλο και πιο συχνά, οφείλονται κατά μεγάλο μέρος στις παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Όταν η ανθρώπινη επέμβαση προχωρεί όλο και περισσότερο μέσα στη φύση, τα ζώα έρχονται πιο κοντά στον άνθρωπο και μεταδίδουν μολύνσεις που πριν περιοριζόντουσαν μόνο στο φυσικό τους περιβάλλον.
Για να μην αναγκάζεται η κυβέρνηση να κάνει τροπολογίες, όπως για τον Ερημίτη, προχωράει στη δημιουργία νόμου κι έτσι εξαφανίζει τα εμπόδια για την καταστροφή περιοχών φυσικού κάλλους και ανοίγει ο δρόμος για τους επενδυτές. Το νομοσχέδιο περιέχει φωτογραφικές διατάξεις για να προχωρήσουν έργα «ανάπτυξης», βλέπε Σκουριές.
Τώρα για το άρθρο 93, κατ΄ αρχή δεν είχαμε καμία ενημέρωση, δεν έγινε διαβούλευση με την κοινωνία, ας πούμε λόγω συνθηκών αν και δεν θα έπρεπε να περνάνε ν/σ σε αυτήν τη συγκυρία αλλά οι τοπικές αρχές τουλάχιστον θα έπρεπε να είχαν ενημερωθεί -και πιθανώς να έχουν- και στη συνέχεια να ενημερώσουν τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. H δική μας θέση σταθερά είναι υπέρ της δημόσιας διαχείρισης των απορριμμάτων και θεωρούμε ότι πρέπει να διεκπεραιώνεται τοπικά. Δεν θεωρούμε σωστό να μεταφέρουμε τα σκουπίδια μας εκτός Κέρκυρας, και για οικονομικούς λόγους αλλά και για να μη φορτώνουμε τα σκουπίδια μας αλλού. Είμαστε υπέρ της δημόσιας διαχείρισης των απορριμμάτων όχι από εμμονή αλλά για λόγους ουσίας. Όταν προ ετών είχε συζητηθεί η λύση του προβλήματος με ΣΔΙΤ, τους καλοκαιρινούς μήνες τα απορρίμματα ήταν 80 τόνοι, το χειμώνα που ήταν λιγότερα, 40 ή 50 τόνοι, ο ιδιώτης θα ζητούσε να του πληρώσουμε τη διαφορά. Όταν η διαχείριση των απορριμμάτων γίνεται με γνώμονα το κέρδος, συμφέρει να υπάρχει μεγάλος όγκος σκουπιδιών σε βάρος της ανακύκλωσης και φυσικά του περιβάλλοντος.
Δεν μας βρίσκει καθόλου σύμφωνους η δημιουργία Ανώνυμης Εταιρείας που προβλέπει το νομοσχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε σύμπραξη Περιφέρειας και Δήμων. Γνωρίζουμε πολύ καλά την εξέλιξη των δημόσιων εταιρειών, σε κάποια φάση θα ακούσουμε ότι δε λειτουργεί σωστά ο δημόσιος φορέας και θα πρέπει να μπουν ιδιώτες, όπως έγινε και με τα αεροδρόμια με τη FRAPORT, παραμελούνται σκόπιμα οι δημόσιες εταιρείες για να υπάρχει δικαιολογία να παραδοθούν στον ιδιωτικό τομέα.
Με το άρθρο 93 παρατείνεται η προβληματική περίοδος της διαχείρισης απορριμμάτων στην Κέρκυρα, είχε δρομολογηθεί μια λύση, με την οποία δεν είμαστε σύμφωνοι ως γνωστό αλλά και μέσα στο δικό τους αστικό πλαίσιο δημιουργούν μια αναστάτωση και καθυστέρηση της όποιας λύσης.
Δευτερολογία:
Κύριε Πρόεδρε, αντικανονικά δεν μου δώσατε το λόγο επί προσωπικού όταν είπα ότι νιώθω ότι η κυρία Περιφερειάρχης μίλησε προσβλητικά για το πρόσωπό μου όταν αναφέρθηκε απαξιωτικά για τις εισηγήσεις των επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Όπως δώσατε το λόγο σε συνάδελφο για τον ίδιο λόγο, έπρεπε να τον δώστε και σε μένα. Αφού μου είπατε να τοποθετηθώ επ αυτού στη δευτερολογία μου, μη μου λέτε να είμαι σύντομη, πάντα είμαι άλλωστε. Στη συνέχεια μας πρόσβαλε και ο κύριος Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος με παρόμοια αναφορά στις εισηγήσεις μας.
Δεν έχετε δικαίωμα να μας απαξιώνετε επειδή η πολιτική μας προσέγγιση είναι διαφορετική από τη δική σας, λέγοντας ότι έχουμε αντιπολιτευτικό μένος, υποκρισία κλπ. Προσωπικά λόγω ηλικίας έχω μακρόχρονη παρουσία στην κοινωνία και συνέπεια στην πολιτική μου τοποθέτηση και όταν μιλάω πολιτικά δε λέω το ποιηματάκι μου. Το Όλοι Μαζί, όπως το τοποθετείτε για σύμπνοια, είναι ανεδαφικό, π.χ. συμφωνείτε να είμαστε όλοι μαζί ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις; όχι βέβαια! Επιβάλλεται όμως να συζητάμε σεβόμενοι το θεσμικό μας ρόλο και τους συναδέλφους μας.
Θέλω να απαντήσω στην τοποθέτηση της κυρίας Περιφερειάρχη για τον Ερημίτη, που δεν φαίνεται να τον γνωρίζει.
• Είμαι μεταξύ αυτών που συμμετέχουν στον καθαρισμό του Ερημίτη, όπου δεν έχουμε δει ποτέ αποτσίγαρα και κυπελάκια από καφέ, που υπάρχουν στις «αναπτυγμένες» παραλίες. Τα σκουπίδια που βρίσκουμε εκεί είναι αυτά που φέρνει το κύμα μέσα από τη θάλασσα.
• Με εξαίρεση το φετινό χρόνο λόγω της πανδημίας, κάθε χρόνο διεξάγεται ο Κάσσιος Δίας, ορεινός αγώνας δρόμου με συμμετοχή αθλητών απ΄όλη την Ευρώπη.
• Κάθε χρόνο η πρόεδρος του Ιδρύματος Durrell(Προστασία Άγριας Ζωής) έρχεται με ομάδα 30 ατόμων για περίπατο στον Ερημίτη.
• Δεν είναι τυχαίο ότι η περιοχή της Κασσιώπης έχει το υψηλότερο επίπεδο τουρισμού στην Κέρκυρα και ποιοτικά και οικονομικά.

Συμφιλίωση φύσης και ανθρώπου δεν γίνεται με την οικοδόμηση και τις εξορύξεις σε προστατευμένες περιοχές φυσικού κάλλους. Υπάρχουν ήδη περισσότερες ζώνες απ΄ ό,τι χρειάζεται για την ανάπτυξή σας σε βάρος της φύσης. Επίσης οι περιοχές Νατούρα 2000 δεν είναι δομήσιμες, όπως ακούστηκε πριν, μπορούν μόνο να μεταβληθούν σε περιβαλλοντικά πάρκα.
Ανακεφαλαιώνοντας, δηλώνουμε τη θέση μας για τη διαχείριση απορριμμάτων, πρέπει να είναι δημόσια και να έχει γνώμονα το συμφέρον των πολιτών και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και όχι το επιχειρηματικό κέρδος. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν θα επιτευχθεί από μία Ανώνυμη Εταιρεία.
Επαναλαμβάνουμε ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε πολύ βιαστικά, αγνοώντας παντελώς την τοπική κοινωνία, έχουμε εκφράσει την άποψη ότι πρέπει να αποσυρθεί ολικά.
Όταν ζητήσαμε τη σύγκληση έκτακτου περιφερειακού συμβουλίου, η πρότασή μας ήταν η απόσυρση γενικά του νομοσχεδίου ¨Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας και άλλες διατάξεις” και ιδιαίτερα του άρθρου 93, που είναι το κύριο θέμα της εισήγησης.
Με τα νέα δεδομένα όμως το νομοσχέδιο έγινε ήδη νόμος και ζητάμε να μην εφαρμοστεί το άρθρο 93 γιατί τόσο οι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια, όσο και οι πολίτες των νησιών μας είναι αντίθετοι και στο περιεχόμενο του άρθρου και στον τρόπο της επιβολής του.
Καταγγέλλουμε το νέο νόμο που ψηφίστηκε σήμερα ως περιβαλλοντοκτόνο, επιπλέον επεβλήθη χωρίς να ληφθούν υπόψη οι τοπικές αρχές και οι τοπικές κοινωνίες.
Βέρα Κορωνάκη, Περιφερειακή Σύμβουλος
Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στα Ιόνια

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ