Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας: Για το άνοιγμα των σχολείων όπως εξήγγειλε το Υπουργείο Παιδείας

Το άνοιγμα των σχολείων, σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης, αποσκοπεί μόνο στον εντυπωσιασμό και στην ψευδή αίσθηση της επιστροφής στην «κανονικότητα». Είναι μία καθαρά πολιτική απόφαση η οποία:
Δεν βοηθάει στην επανεκκίνηση της οικονομίας, αφού τα παιδιά του Δημοτικού των οποίων οι γονείς τους είναι νεότεροι άρα και με μεγαλύτερη συμμετοχή στην οικονομία της χώρας δεν επανέρχονται στο σχολείο. Δεν βοηθάει όμως ούτε και στην εκπαιδευτική διαδικασία αφού τα μαθήματα που θα γίνουν είναι ελάχιστα, αναφέρονται κάθε μέρα στους μισούς μαθητές, και η πρώτη εβδομάδα αναφέρεται μόνο στους μαθητές της Γ’ Λυκείου οι οποίοι όπως είναι γνωστό στην εκπαιδευτική κοινότητα, τις τελευταίες μέρες του χρόνου τις κρατούσαν ως δικαίωμα απουσιών για να εντείνουν τη μελέτη τους.
Δεν συνάδει με τις αποφάσεις περί υγειονομικής προστασίας. Αφού τα μέτρα που προτείνονται είναι πρακτικώς ανέφικτα να επιβληθούν σε ανήλικους. Π.χ. να φοράνε μάσκες ή και να τηρούν τις αποστάσεις.
Στη ουσία εξαπατά την κοινωνία, αφού για λίγες μέρες μάθημα, μετρημένες στα δάκτυλα, μετατρέπει όλα τα σχολεία σε «Πειραματικά» και εκθέτει πλατειές κοινωνικές ομάδες στον κίνδυνο της μόλυνσης.
Οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη μεταθέσει το άνοιγμα των σχολείων στο επόμενο σχολικό έτος! Η δική μας κυβέρνηση σε κοινές συνεντεύξεις τύπου με τη διακεκριμένη επιστημονική κοινότητα, αποφασίζει και αμέσως μεταβάλλεται και η θέση ορισμένων επιστημόνων. Όπως η απόφαση του ΕΟΔΥ για 7 τ.μ. ανά μαθητή, άλλαξε και έγινε αμέσως 2, για να επιτευχτεί το «άνοιγμα»!
Η προχειρότητα και η ανακολουθία της κυβέρνησης είναι παροιμιώδης καθώς:
1) Δε διασφαλίζει τους κανόνες υγιεινής και την καθαριότητα που επιβάλλεται από όλα τα πρωτόκολλα για την πρόληψη και την αποφυγή της μόλυνσης από τον ιό.
2) Δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο για έλεγχο πιθανών κρουσμάτων μεταξύ των μαθητών και των εκπαιδευτικών ούτε προβλέπεται η διενέργεια και προληπτικών διαγνωστικών τεστ.
3) Δεν μπορεί να θεωρείται προαιρετική η χρήση μάσκας στο σχολείο, όπου ο συνωστισμός είναι αναπόφευκτος ακόμη και στα διαλείμματα, ούτε να απαιτείται οι οικογένειες και οι εκπαιδευτικοί να αναλάβουν μια τόσο μεγάλη δαπάνη.
4) Με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο δεν καλύπτονται οι (40.000) αναπληρωτές με την άδεια ειδικού σκοπού. Παράλληλα πολλοί εκπαιδευτικοί αλλά και συγγενικά τους πρόσωπα με υποκείμενα νοσήματα δεν περιλαμβάνονται στη λίστα ειδικών νοσημάτων και συνεπώς μένουν ακάλυπτοι!
5) Δε λαμβάνονται υπόψη οι κτιριακές υποδομές, όπου ιδιαίτερα εδώ στην Κέρκυρα οι 15 μαθητές σε πολλές αίθουσες, δε χωράνε ούτε τρεις – τρεις στα θρανία, όχι ένας – ένας. Οι δε υπόλοιποι χώροι, Γραφεία εκπαιδευτικών, αύλειοι χώροι, διάδρομοι κλπ, δημιουργούν τέτοιο συγχρωτισμό που θα δικαιολογούσε και τα ΜΑΤ του Χαρδαλιά. Το πλέον αντιφατικό είναι ότι μέσα σ’ αυτή την περίοδο το προτεινόμενο νομοσχέδιο περί της αναβάθμισης των σχολείων προβλέπει αύξηση των μαθητών ανά τάξη!!!
6) Θέτει σε κίνδυνο τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων, με πιθανά κρούσματα που θα προκύψουν σε μαθητές, γονείς ή εκπαιδευτικούς.

Διαφωνούμε έντονα με τη διεξαγωγή των μαθημάτων σε ζωντανή αναμετάδοση με κάμερα, η οποία σημειωτέον γίνεται χωρίς επίσημη υπουργική απόφαση, αλλά και χωρίς την έγγραφη έγκριση από τη μεριά γονέων και εκπαιδευτικών παραβιάζοντας έτσι τις διατάξεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων εκπαιδευτικών και μαθητών, με απρόβλεπτες συνέπειες στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Τέλος, καταγγέλλουμε την κατάθεση απαράδεκτης και αντισυνταγματικής τροπολογίας εξπρές της Υπουργού Παιδείας (σε άσχετο νομοσχέδιο ) προς ψήφιση σήμερα το απόγευμα, η οποία προβλέπει κάμερες στις τάξεις της δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (Λύκεια, Γυμνάσια, Δημοτικά, Νηπιαγωγεία), ΄online μαγνητοσκόπηση-μετάδοση του μαθήματος -Live streaming- από την τάξη στα σπίτια!

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ