Η Αντικαπιταλιστική Αριστερά στα Ιόνια νησιά για το άνοιγμα των σχολείων

Share:

Καταγγέλλουμε με τον εντονότερο τρόπο την απατηλή εικόνα επιστροφής στην κανονικότητα που προβάλλει η κυβέρνηση με το άνοιγμα των σχολείων. Για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας και επικοινωνιακού προφίλ, κυριολεκτικά παίζει με τη ζωή και την υγεία των μαθητών, των οικογενειών τους και των εκπαιδευτικών, προωθώντας, ταυτόχρονα,ένα σύνολο αντιεκπαιδευτικών νόμων και μέτρων. Κορυφαία θέση ανάμεσά τους κατέχει και η πρόσφατη επιβολή της ζωντανής αναμετάδοσης του σχολικού μαθήματος, που κουρελιάζει κάθε έννοια παιδαγωγικής σχέσης και στριμώχνει το σχολείο στις συμπληγάδες πέτρες του ριάλιτι σόου από τη μια και του πανοπτικού αυταρχισμού από την άλλη.
Γενικότερα, αλλά και ειδικά στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων, οι συνθήκες στέγασης και λειτουργίας της συντριπτικής πλειοψηφίας των σχολείων και οι τρόποι πραγματοποίησης των σχολικών μεταφορών καθιστούν πρακτικά αδύνατη την εφαρμογή των οδηγιών και εντολών που τα ίδια τα κρατικά όργανα απευθύνουν προς τις σχολικές μονάδες. Ενώ υποτίθεται ότι η κυβέρνηση εφάρμοσε σκληρή οριζόντια καραντίνα με στόχο την καλύτερη προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού, δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο προς αυτή την κατεύθυνση για τα σχολεία, όπως ακριβώς έκανε και με τα νοσοκομεία. Πατώντας στα χνάρια της προηγούμενης επικοινωνιακής φούσκας, της «τηλεκπαίδευσης»,καθιστά τους εκπαιδευτικούς αποκλειστικά υπεύθυνους για την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας στις σχολικές μονάδες. Έτσι, δήθεν καθησυχάζει την κοινωνία, στην οποία η ίδια έχει ενσπείρει το φόβο και τον πανικό με αλληλοσυγκρουόμενες εκτιμήσεις, παλινωδίες και τρομοκρατική εκστρατεία από τα ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης.
Καλούμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση να μην παίξει το ρόλο του κολαούζου της κυβερνητικής υποκρισίας. Οφείλει να αναδείξει τα εκρηκτικά προβλήματα των σχολείων εν μέσω πανδημίας, να διεκδικήσει πραγματικά μέτρα προστασίας για τη σχολική κοινότητα, άρα και για το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, να καταδικάσει την επιβολή της κάμερας στη σχολική αίθουσα.
Καλούμε τους εργαζόμενους, τους γονείς, τους μαθητές, μέσα από τα σωματεία και τις συλλογικότητές τους, να πάρουν στα χέρια τους την προάσπιση της υγείας, της ζωής, της αξιοπρέπειας και των δημοκρατικών δικαιωμάτων τους, να μετατρέψουν το φόβο και την παραίτηση σε διεκδίκηση και αγώνα.
Στηρίζουμε τις διεκδικήσεις και τις κινητοποιήσεις των μαχόμενων εκπαιδευτικών, με στόχο το άνοιγμα των σχολείων με πραγματικά μέτρα προστασίας της σχολικής κοινότητας(μαθητών, οικογενειών, εκπαιδευτικών, προσωπικού φύλαξης και καθαριότητας). Ο αγώνας για το ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο, την προάσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και της παιδαγωγικής ελευθερίας είναι σήμερα εξαιρετικά αναγκαίος και επίκαιρος.

Previous Article

Παρεμβάσεις Στέφανου Γκίκα προς τον Υπουργό Εσωτερικών και τους Υφυπουργούς Παιδείας και Οικονομικών

Next Article

9 Μαΐου: Ιστορική επέτειος για την Ευρώπη. Από τις στάχτες του Παγκοσμίου Πολέμου στην ενοποίηση

Σχετικά Άρθρα