Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Υποκρισία και η ταφόπλακα στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας

Έκλεισε λοιπόν το τμήμα αποτοξίνωσης (Detox) του νοσοκομείου στην Κέρκυρα..

Ξέρουμε πως η απάντηση της διοίκησης, είναι ότι ο χώρος απλά μεταφέρθηκε προσωρινά.

Χωρίς κανένα ουσιαστικό σχεδιασμό (και αφού πρώτα σύμφωνα με τη διοίκηση στα τέλη Μαρτίου, το τμήμα έπρεπε να κλείσει, ώστε ο χώρος να χρησιμοποιηθεί για ανάγκες Covid), τώρα ξαφνικά η πρόταση άλλαξε και ο χώρος έπρεπε να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες άλλου τμήματος.

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως δεν ήθελαν να λειτουργεί το Detox εκεί.

Ήταν άλλωστε το πιο πετυχημένο τμήμα αποτοξίνωσης στο ΕΣΥ, με 19 επιτυχημένες αποτοξινώσεις στις 22 εισαγωγές που έγιναν από τον περασμένο Νοέμβριο που ξεκίνησε να λειτουργεί, μέχρι τα μέσα Μαρτίου που σταμάτησαν οι εισαγωγές στο τμήμα με εντολή της διοίκησης.

Η ανεπάρκεια της διοίκησης, γίνεται εξόφθαλμη στον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τα θέματα του Ψυχιατρικού τομέα. Εν μέσω πανδημίας περιοδεύει ανά δομή ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και δηλώνει συμπαράσταση για τις συνθήκες φιλοξενίας, μοιράζει υποσχέσεις για διατήρηση των τμημάτων και ανάπτυξη νέων υπηρεσιών , χωρίς να εξηγεί με τι προσωπικό θα λειτουργήσουν. Σήμερα οι δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης λειτουργούν με 8.5 νοσηλευτές κατά μέσο όρο ανά δομή, ενώ εντέχνως έχει χαθεί ένα Οικοτροφείο (15 θέσεις φιλοξενούμενων), ουσιαστικά λόγω έλλειψης προσωπικού.

Με λίγα λόγια,

  1. Κλείνει ένα τμήμα που λειτουργεί (detox), για να υποδεχθεί ένα άλλο που επίσης λειτουργεί (Μονάδα Μεσογειακής). Όλα αυτά χωρίς λόγο, καθώς υπάρχουν και άλλοι κενοί/υπολειτουργούντες χώροι στο νοσοκομείο, διπλάσιοι μάλιστα σε έκταση από την παλιά μονάδα μεσογειακής.
  2. Σκοπίμως ο χώρος που υποδείχθηκε για τη μεταφορά του τμήματος αποτοξίνωσης, δεν φαίνεται να τηρεί στο ελάχιστο τις προϋποθέσεις φιλοξενίας 6 ατόμων για 21 μέρες, αλλά και τεχνικές προδιαγραφές ασφάλειας. Αυτό ουσιαστικά οδηγεί στη μη επαναλειτουργία του, με απώτερο σκοπό την εξοικονόμηση νοσηλευτών.
  3. Εάν η κατάσταση παραμείνει μόνιμα ως έχει ,μπαίνει ταφόπλακα στον τελευταίο χώρο (εντός της ψυχιατρικής πτέρυγας) που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η παιδοψυχιατρική κλινική. Άρα έρχεται να τεθεί το δίλλημα: τμήμα αποτοξίνωσης στο συγκεκριμένο χώρο και ταφόπλακα στην ίδρυση παιδοψυχιατρικής, ή ταφόπλακα στο τμήμα αποτοξίνωσης ;;
  4. Δεν έχει επίσης επαναπροκηρύχθει, εδώ και 4 μήνες, διαγωνισμός για την εξεύρεση και μίσθωση νέας στέγης για τον ξενώνα στις Μπενίτσες, που έκλεισε μετά την διαφωνία με τον παλιό ιδιοκτήτη για τις επισκευές στο κτήριο που είχαν ζητηθεί.. Η βασικότερη αιτία όμως είναι ότι προφανώς αδυνατεί να καλύψει τις βάρδιες με το υπάρχον νοσηλευτικό προσωπικό.
  5. Οι ελάχιστες προσλήψεις νοσηλευτών (σε σύγκριση με τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου) ειδικά εν μέσω πανδημίας, λόγω των δικαιολογημένων αυξημένων αναγκών, (ενώ μάλιστα υπήρξαν συνταξιοδοτήσεις στο τέλος του 2019), οδηγούν στο να σταματήσουν να παρέχονται υπηρεσίες σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, ομάδες οι οποίες είναι κοινωνικά αποκλεισμένες και δεν έχουν φωνή.

Αυτός είναι ουσιαστικά και ο λόγος της “διακοπής λειτουργίας” (προσωρινής ή όχι) στο τμήμα αποτοξίνωσης και στον ξενώνα Μπενιτσών.

Τραγικές καταστάσεις διάλυσης όσων με κόπο δημιουργήθηκαν την τελευταία 3ετία.

Ντροπή.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ