ΛΑΣΥ: Προβλήματα με το άνοιγμα των σχολείων

Share:

Αν και είχαμε επισημάνει έγκαιρα με ερωτήσεις αλλά και τοποθέτηση στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι είναι ανάγκη ο Δήμος να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ανοίξουν χωρίς πρόβλημα και με ασφάλεια τα σχολεία….
Αν και ο Δήμος είχε πει ότι όλα είναι έτοιμα και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας…
Η πραγματικότητα είναι πολύ επίμονη και αποδεικτική. Όλη την εβδομάδα, οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης πραγματοποίησαν περιοδείες σε σχολεία και μίλησαν με καθηγητές, μαθητές και προσωπικό καθαριότητας και αποκόμισαν την παρακάτω εικόνα:
Καθαριότητα: Ο Δήμος δε φρόντισε να εξασφαλίσει όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους που καθαρίζουν τα σχολεία. Τους δόθηκε ΜΙΑ (01) μάσκα για όλη την περίοδο των καθαρισμών (!!!) και δέκα ακατάλληλες ποδιές μίας χρήσης με τιράντες που δεν καλύπτουν το σώμα των εργαζομένων. Απόδειξη για τα παραπάνω αποτελεί το ότι πολλά σχολεία δαπάνησαν λεφτά των ταμείων τους για να αγοράσουν υλικά προστασίας για τις καθαρίστριες επιβαρύνοντας για μία ακόμη φορά τον προϋπολογισμό τους. Επίσης, λόγω των εργασιακών σχέσεων των καθαριστριών (4ωρα ή συμβάσεις έργου) υπάρχουν περιπτώσεις όπου μία καθαρίστρια θα πρέπει σε κάθε διάλειμμα να καθαρίζει έως και 10 αίθουσες, πράγμα αντικειμενικά αδύνατο.
Η μεταφορά καθαριστριών από την Πρωτοβάθμια στη Δευτεροβάθμια είναι «μπάλωμα» που δημιουργεί νέα προβλήματα αφού από την Παρασκευή άρχισαν οι εγγραφές για τα παιδιά που θα φοιτήσουν στην Α’ Δημοτικού, με αυτοπρόσωπη παρουσία των γονέων, ώστε να υποβάλουν τις αιτήσεις εγγραφής και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Εφόσον απουσιάζει από τα δημοτικά σχολεία το προσωπικό καθαριότητας πώς εξασφαλίζονται οι όροι υγιεινής και καθαριότητας που απαιτούνται για την προστασία εκπαιδευτικών και γονιών την περίοδο των εγγραφών;
Φαίνεται ξεκάθαρα η ανάγκη μονιμοποίησης όλων των συμβασιούχων καθαριστριών αλλά και η ανάγκη μόνιμης πρόσληψης ακόμη περισσότερων σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες. Η Δημοτική Αρχή δεν κάνει την παραμικρή νύξη για αυτή την ανάγκη αποδεχόμενη πλήρως την πολιτική της αδιοριστίας που έχουν υλοποιήσει όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά.
Δρομολόγια: Το ζήτημα αυτό είναι ευθύνη της Περιφέρειας και των ΚΤΕΛ. Την εβδομάδα που μας πέρασε δεκάδες μαθητές δεν κατάφεραν να φτάσουν στο σχολείο τους γιατί οι περιοχές που μένουν δεν εξυπηρετούνται από δρομολόγια. Σε άλλες περιπτώσεις λεωφορεία έφθασαν στην πόλη της Κέρκυρας σχεδόν γεμάτα, ενώ θα έπρεπε να μεταφέρουν έως το 50% των επιβατών. Αυτό είναι άραγε το σχεδιασμένο και ασφαλές άνοιγμα των σχολείων που διαμηνύει το Υπουργείο;;
Εξ αποστάσεως εκπαίδευση: Το Υπουργείο έριξε την ευθύνη του εξοπλισμού των σχολείων στους Δήμους και στα αποθεματικά των σχολικών επιτροπών. Η Δημοτική Αρχή χωρίς να διεκδικήσει το παραμικρό υλοποίησε αυτή την κατεύθυνση και αγόρασε ένα laptop ανά σχολείο!!! Η επιλογή των laptops που έφθασαν στα σχολεία είναι τουλάχιστον ατυχής, αφού με ένα μικρό επιπρόσθετο κόστος θα μπορούσαν να αγοραστούν νέα και σύγχρονα μηχανήματα. Η κατάσταση των «νέων» υπολογιστών αποδεικνύεται και από το έγγραφο της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας που καλεί τους διευθυντές να κάνουν αναβάθμιση των υπολογιστών (ακόμη δεν τους πήραν καλά καλά) αν θεωρούν ότι η απόδοσή τους δεν είναι καλή. Το κόστος για το υλικό της αναβάθμισης θα βαρύνει και πάλι τα σχολεία.
Νέα Ενιαία Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή: Η σύσταση του νέου οργάνου με 9 μήνες καθυστέρηση (!!!) (με ευθύνη και των 3 Δήμων του νησιού) έχει αφήσει χωρίς ενεργό ΑΦΜ όλα τα σχολεία, που αν θέλουν να αγοράσουν κάτι θα πρέπει να ζητήσουν πίστωση από τους πωλητές ή να απευθυνθούν στην Σχολική Επιτροπή που θα πρέπει να εγκρίνει τη δαπάνη από το δικό της αποθεματικό. Θα παρακολουθούμε αν αυτή η διαδικασία δημιουργήσει πρόβλημα στα σχολεία το επόμενο διάστημα, αφού η απόδοση του νέου ΑΦΜ θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον 2 εβδομάδων.
Σύγχρονα και ασφαλή κτίρια: Οι προϋποθέσεις που θέτει το ίδιο το Υπουργείο και ο ΕΟΔΥ για το άνοιγμα των σχολείων σκοντάφτουν στη θλιβερή πραγματικότητα της κατάστασης των σχολικών κτιρίων στην Κέρκυρα. Η μεγάλη πλειονότητα των σχολείων είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Αίθουσες-κλουβιά, ετοιμόρροπα κτίρια, κοντέινερ, αναλογία μαθητών – τουαλετών/νιπτήρων που φτάνει σε πολλά σχολεία το 1/40 και οι οποίες δεν τηρούν σε καμία περίπτωση τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής, ανεπαρκής αυλές με αποτέλεσμα να συνωστίζονται οι μαθητές. Η άρνηση του Δήμου να συζητήσει ολοκληρωμένα το ζήτημα της σχολικής στέγης, το οποίο είχε προτείνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναδεικνύει το πώς αντιμετωπίζει η Δημοτική Αρχή το σοβαρό αυτό πρόβλημα. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, φαίνεται η ανάγκη για σύγχρονα ασφαλή κτίρια, τα οποία να καλύπτουν όλες τις προϋποθέσεις για την ασφάλεια και υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών και θα πρέπει ο Δήμος να πάρει όλα τα μέτρα για την ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων.
Τη Δευτέρα 18/05 θα επιστρέψουν στα σχολεία και οι υπόλοιποι μαθητές των Λυκείων καθώς και οι μαθητές των Γυμνασίων. Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους μαθητές και τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολείων να μην κάνουν καμία έκπτωση στην ασφάλεια τους. Να διεκδικήσουν όλα όσα προβλέπονται για να υπάρχει ασφαλής επιστροφή στα σχολεία. Η ατομική ευθύνη τους καθενός μας, θα μένει κενό γράμμα αν δεν εδράζεται πάνω στην κρατική ευθύνη, την οποία πρέπει να επιβάλουμε.

Previous Article

Ο ΣΥΡΙΖΑ για την μεταφορά των απορριμμάτων

Next Article

Η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα με τον Πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ για τις δομές και δράσεις στα Ιόνια Νησιά, κατά των εξαρτήσεων

Σχετικά Άρθρα