Ο ΣΥΡΙΖΑ για την μεταφορά των απορριμμάτων

Share:

Επανερχόμαστε στο θέμα της μεταφοράς απορριμμάτων και του διαγωνισμού για την ανάδειξη του εργολάβου, γιατί κανείς δεν μπορεί να κοροϊδεύει κανέναν. Κι ας έχουν ήδη ειπωθεί αρκετά.
Αφού σπαταλήθηκαν έξι (6) μήνες από την περίφημη πρώτη σύσκεψη στο γραφείο του κ. Γραφάκου (30/10/2019), ακυρώνοντας έτσι το πλεονέκτημα του κατεπείγοντος, αφού έγινε ένας διαγωνισμός με απλή διαπραγμάτευση, χωρίς διεθνή προκήρυξη, ως όφειλε η δημοτική αρχή να κάνει ήδη από τον Δεκέμβρη του 2019, αφού επελέγη ένας ανάδοχος με συμμετοχή της ίδιας της Δημάρχου στη διαπραγμάτευση (πρωτοφανές και απαράδεκτο, όσο και επιλήψιμο για την ίδια), αφού κατέληξε ένας μειοδοτικός διαγωνισμός να μετατραπεί σε πλειοδοτικό, θα πληρώσουμε τελικά 30% περισσότερα χρήματα για να μεταφερθούν λιγότερα σκουπίδια. Η δε δήλωση της κ. Δημάρχου ότι η αρχική τιμή της προκήρυξης (58 ευρώ/τόνο) ήταν απλώς ενδεικτική, ξεπερνάει κάθε όριο διαφάνειας και λογικής στη διεξαγωγή οποιουδήποτε διαγωνισμού. Είναι αυτός ο τρόπος που οι αυτοδιοικητικές αρχές σκέφτονται να λειτουργήσουν από δω και πέρα; Φορτώνοντας ‘‘ενδεικτικά’ επιπλέον κόστη στην πλάτη των πολιτών;
Περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου στα πλαίσια του προσυμβατικού ελέγχου. Και όλα αυτά, όχι γιατί θέλουμε να μη γίνει η μεταφορά, αλλά γιατί δεν μπορεί να γίνει όπως-όπως και με όποιο κόστος προς όφελος οποιουδήποτε επιχειρηματία. Γι’ αυτό τονίζουμε ότι η μεταφορά, ως προσωρινή και μερική ανακούφιση του προβλήματος στις σημερινές συνθήκες, πρέπει να γίνει, αλλά με πλήρη διαφάνεια και χωρίς σκοτεινά σημεία.
Συγχρόνως, όμως, θα τονίσουμε για άλλη μια φορά ότι το πρόβλημα δε λύνεται με τη μεταφορά. Πρέπει να προχωρήσουν με ταχύτατους ρυθμούς τα υπόλοιπα έργα, για το νέο ΧΥΤΥ, και την Ολοκληρωμένη Διαχείριση με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση. Αλήθεια, γιατί ακόμη δεν αξιοποιούνται οι χρηματοδοτήσεις ύψους 2,8 εκ. ευρώ για πράσινο σημείο, προμήθεια κάδων και ανακύκλωσης χαρτιού τα οποία έχει λάβει ο δήμος από την ΠΙΝ ήδη από το 2018; Η δημοτική και περιφερειακή αρχή πρέπει να απαντήσουν. Τα θέλουν αυτά τα έργα στην Κέρκυρα; Προτίθενται να τα προχωρήσουν; Ή προτίθενται να μας ανακοινώσουν μέσα από τον νέο Φορέα Διαχείρισης, σε κάποιο διάστημα, ‘‘ενδεικτικά’’, νέες προτάσεις και νέα σχέδια που θα κάνουν τους εθνικούς μας εργολάβους να τρίβουν τα χέρια τους;
Και, επειδή ο διάλογος θα συνεχιστεί, πρέπει να προσθέσουμε το εξής: Ζήσαμε πολλά και μεγάλα προβλήματα την προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο στο θέμα των απορριμμάτων. Οι προηγούμενες αυτοδιοικητικές αρχές χρεώθηκαν την ευθύνη κι ας ήταν πολλοί οι υπεύθυνοι και σε βάθος πολλών χρόνων. Κι ας ήταν οι ίδιες αυτοδιοικητικές αρχές που έφτιαξαν μελέτες, ενέταξαν έργα και εξασφάλισαν χρηματοδοτήσεις για έργα δρομολογημένα πια, που οι τωρινοί διαχειριστές βρήκαν έτοιμα για υλοποίηση. Τα λάθη και οι παραλείψεις έχουν επισημανθεί και το πολιτικό κόστος πληρώθηκε.
Τώρα, όμως, είμαστε σε άλλη φάση. Άλλοι έχουν την ευθύνη της διαχείρισης, τα περιθώρια είναι πολύ στενά και είναι πολλά αυτά που διακυβεύονται για την αυτοδιοίκηση και την κοινωνία της Κέρκυρας. Μην ελπίζει κανείς ότι θα σωπάσουμε. Ειδικά όταν αυτά που βλέπουμε μας ανησυχούν πάρα πολύ κι όχι μόνο από την άποψη των απορριμμάτων, αλλά και από την άποψη της δημοκρατίας και της αποκέντρωσης.

Previous Article

Ανάγκη στήριξης των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης.

Next Article

ΛΑΣΥ: Προβλήματα με το άνοιγμα των σχολείων

Σχετικά Άρθρα