Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για βιωσιμότητα του ΕΦΚΑ

Share:

Ερώτηση κατατέθηκε στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία συνυπογράφει ο Βουλευτής Κέρκυρας Αλέξανδρος Αυλωνίτης, προς τον κο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για τη βιωσιμότητα του e-ΕΦΚΑ.
Ήδη υπάρχει ζήτημα ρευστότητας στα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων αφού είναι ήδη γνωστό, ότι τα έσοδα του νέου φορέα έχουν καταρρεύσει εξαιτίας της αυξανόμενης ανεργίας και της προσεχούς αυξανόμενης επικράτησης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Υπάρχει άμεση ανάγκη αντιμετώπισης των μεγάλων απωλειών στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν προκληθεί από τις πολιτικές της κυβέρνησης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :

«ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:
Θέμα: «Δυσμενείς εξελίξεις για την βιωσιμότητα του e-ΕΦΚΑ. Οι πολιτικές της κυβέρνησης προκαλούν μεγάλες απώλειες εσόδων στα ασφαλιστικά Ταμεία».
Μόλις πριν από λίγες ημέρες, ως αρμόδιος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δηλώνατε στον κυριακάτικο, φιλοκυβερνητικό τύπο, ότι πετύχατε έναν ”άθλο εν μέσω πανδημίας, φέρνοντας τις πληρωμές, με την αποκατάσταση των επικουρικών συντάξεων, νωρίτερα τον Ιούνιο”.
Προφανώς, αναφερόσασταν στην εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο ήδη από τον Οκτώβριο του 2019, έχει κρίνει ως αντισυνταγματική την περικοπή στις επικουρικές συντάξεις, το άθροισμα των οποίων, μαζί με τις κύριες, ξεπερνούσε τα 1.300 ευρώ.
Πρόκειται, δηλαδή, για την αυτονόητη εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων, ενώ έχουν μεσολαβήσει 8 μήνες (!) από τη δημοσίευσή τους, αλλά και 3 μήνες από τη δημοσίευση του σχετικού νόμου (ν.4670/2020).
Έπειτα, οφείλουμε να σημειώσουμε, ότι στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (πρώην ΕΤΕΑΕΠ) που εντάχθηκε στον νέο e-ΕΦΚΑ, εκκρεμούν συντάξεις, με παλαιότερες αιτήσεις, οι οποίες δεν έχουν εκδοθεί ακόμα. Συνεπώς, το ότι θα χορηγηθούν οι όποιες αυξήσεις εφεξής, δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει και επίσπευση έκδοσης των αποφάσεων των επικουρικών, που βρίσκονται σε αναμονή στην οδό Φιλελλήνων(έδρα του πρώην ΕΤΕΑΕΠ).
Σύμφωνα με τις δικές σας εξαγγελίες, δεσμευτήκατε να καταβάλλετε τον Ιούνιο, τις αναδρομικές αυξήσεις, που προβλέπει ο νόμος. Το ΣτΕ προέβλεψε στην απόφασή του, την αναδρομική καταβολή των περικοπών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις από τις αρχές Οκτωβρίου. Όμως, ήδη, μεταθέσετε την καταβολή των αναδρομικών αυξήσεων για το προσεχές Φθινόπωρο. Διερωτάται, λοιπόν κανείς, ποιος είναι ο λόγος αυτής της αναβολής; Υπάρχει ζήτημα ρευστότητας στα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων ή οφείλεται σε καθαρά τεχνικούς λόγους;
Μάλλον ισχύει το πρώτο, αφού είναι ήδη γνωστό, ότι τα έσοδα του νέου φορέα έχουν ήδη καταρρεύσει εξαιτίας της αυξανόμενης ανεργίας και της προσεχούς αυξανόμενης επικράτησης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.
Τέλος, επισημαίνουμε, ότι εκκρεμεί και η απόφαση του ΣτΕ με την διαδικασία της πιλοτικής δίκης, για τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων για το διάστημα από το 2013 έως το 2018, που αν δικαιωθούν το κόστος ανεβαίνει κοντά στα 4 δις.

      Επειδή όλα τα ανωτέρω δημιουργούν ένα ιδιαίτερο κλίμα αβεβαιότητας στους συνταξιούχους και στους εργαζόμενους.

Επειδή το τελευταίο διάστημα οι συνταξιοδοτικές εκκρεμότητες έχουν εκτοξευθεί. Ειδικά στις κύριες συντάξεις, οι εκκρεμείς αιτήσεις έχουν σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο και ξεπερνούν τις 198.000, παρά τις διαβεβαιώσεις σας, ότι από τον Ιούνιο και μετά, οι κύριες συντάξεις θα βγαίνουν σε μια μέρα.

Επειδή ο e-ΕΦΚΑ οφείλει να καταβάλει το επόμενο διάστημα 450 εκατομμύρια ευρώ από τις αναδρομικές αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις από 1.10.2019.

Επειδή, όπως διέρρευσε στον φιλοκυβερνητικό τύπο, από τις αρχές του 2021, θα πρέπει να ξεκινήσει η πιθανολογούμενη καταβολή της πρώτης ετήσιας δόσης σε βάθος 5ετίας των 800 εκατομμυρίων κατ΄ έτος, από την εξόφληση στους δικαιούχους των παλαιών αναδρομικών.

Επειδή ο φορέας, θα πρέπει να καλύψει την απώλεια των 300 εκατομμυρίων, που έχει κάθε μήνα, λόγω της αύξησης της ανεργίας και της έκρηξης, της μερικής απασχόλησης.

Επειδή οι ληξιπρόθεσμες οφειλές(εκκρεμείς συντάξεις) που έχουν σωρευτεί το τελευταίο έτος, δημιουργούν επιπλέον συνταξιοδοτική δαπάνη αρκετών δις ευρώ.

Επειδή τα έσοδα από την τελευταία ρύθμιση στα ασφαλιστικά ταμεία μειώνονται συνεχώς, καθώς οι οφειλέτες δεν μπορούν ν΄ ανταποκριθούν στις δόσεις.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 1. Ποια είναι η πορεία των εσόδων του e-ΕΦΚΑ, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο;
 2. Ισχύουν οι πληροφορίες για αύξηση των εκκρεμών συντάξεων κατά 100% σε μόλις 10 μήνες, δηλαδή ότι ανέρχονται κοντά στις 200.000;
 3. Για ποιους λόγους έγινε η μετάθεση πληρωμής των αναδρομικών αυξήσεων που προβλέπει ο ν.4670/2020 για τον Οκτώβριο;
 4. Πότε αναμένεται να πιστωθούν οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις που προβλέπει ο ν.4670/2020;
 5. Πότε αναμένεται να μεταφερθούν στον e-ΕΦΚΑ τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων, που είναι σε αναστολή η σύμβασή τους και τα οποία έχει αναλάβει να τα καταβάλει το κράτος;
 6. Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να λάβει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για να αντιμετωπίσει τις τεράστιες απώλειες εσόδων των προσεχών μηνών λόγω της αύξησης της ανεργίας και των ευέλικτων μορφών απασχόλησης;
Previous Article

Την Τετάρτη 20 Μαίου έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Next Article

Ανάγκη στήριξης των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης.

Σχετικά Άρθρα