ΑΝΑΣΑ: Η νομιμότητα της ανάθεσης μεταφοράς στερεών αποβλήτων της Κέρκυρας και οι επιπτώσεις στην ΠΙΝ.

Share:

Η κυβέρνηση, με την συμβολή της κ. περιφερειάρχη, επέβαλε μέσω των διατάξεων του αντιπεριβαλλοντικού νόμου την αφαίρεση της αρμοδιότητας στην διαχείριση στερεών αποβλήτων από τον Α’ βαθμό της Αυτοδιοίκησης, αποδίδοντας την σε μιαν Ανώνυμη Εταιρεία με πήλινα πόδια και «ασαφή» αφετηρία.

Εν τω μεταξύ, οι εξελίξεις σχετικά με την μεταφορά των στερεών αποβλήτων της ΔΕ Κερκύρας και την διαδικασία που ακολουθήθηκε για την ανάθεση του έργου της μεταφοράς σε εργολάβο, συνθέτουν το πρώτο πρόβλημα που εμφανίζεται και αφορά στην περιφερειάρχη και στην ΠΙΝ.

Είναι προφανές ότι, το αν είναι νόμιμη η διαδικασία που ακολουθήθηκε και κυρίως το πόσο θα κοστίσει η μεταφορά, είναι μείζονα ζητήματα, ιδιαίτερα μετά από τις γνωστές δηλώσεις της περιφερειάρχη ότι η ΠΙΝ θα συμβάλει χρηματοδοτικά.

Παρατηρούμε λοιπόν ότι,

αφού σπαταλήθηκαν έξι (6) μήνες από την περίφημη πρώτη σύσκεψη στο γραφείο του κ. Γραφάκου (30/10/2019), ακυρώνοντας έτσι το πλεονέκτημα του κατεπείγοντος,
αφού έγινε ένας διαγωνισμός με απλή διαπραγμάτευση, χωρίς διεθνή προκήρυξη ως όφειλε ο ΣΥΔΙΣΑ να κάνει ήδη από τον Δεκέμβρη του 2019,
αφού επελέγη ένας ανάδοχος με συμμετοχή της ίδιας της προέδρου του ΣΥΔΙΣΑ στη διαπραγμάτευση (!),
αφού κατέληξε ένας μειοδοτικός διαγωνισμός να μετατραπεί σε πλειοδοτικό,
θα πληρώσουμε τελικά 30% περισσότερα χρήματα για να μεταφερθούν λιγότερα απόβλητα!

Είναι αυτός ο τρόπος που οι αυτοδιοικητικές αρχές σκέφτονται να λειτουργήσουν από δω και πέρα; Φορτώνοντας απροκάλυπτα επιπλέον κόστη στην πλάτη των πολιτών; Ποια είναι η θέση της περιφερειάρχη ως επικεφαλής της νέας δομής; Θα «νομιμοποιήσει» τις περίεργες διαδρομές της ανάθεσης; Θα πληρώσει η ΠΙΝ υπέρογκα και αυθαίρετα κόστη;

Συγχρόνως, όμως, θα τονίσουμε για άλλη μια φορά ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με τη μεταφορά. Πρέπει να προχωρήσουν με ταχύτατους ρυθμούς τα υπόλοιπα έργα, για το νέο ΧΥΤΥ και την Ολοκληρωμένη Διαχείριση με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση. Αλήθεια, γιατί ακόμη δεν αξιοποιούνται οι χρηματοδοτήσεις, ύψους 2,8 εκ. ευρώ, για πράσινο σημείο, προμήθεια κάδων και ανακύκλωση χαρτιού, που έχει λάβει ο Δήμος από την ΠΙΝ ήδη από το 2018; Η δημοτική και περιφερειακή αρχή πρέπει να απαντήσουν. Τα θέλουν αυτά τα έργα στην Κέρκυρα; Προτίθενται να τα προχωρήσουν; Ή προτίθενται να μας ανακοινώσουν μέσα από τη νέα Α.Ε. νέες προτάσεις και νέα σχέδια που θα κάνουν τους εθνικούς μας εργολάβους να τρίβουν τα χέρια τους;

Οι προηγούμενες αυτοδιοικητικές αρχές χρεώθηκαν την ευθύνη, κι ας ήταν πολλοί οι υπεύθυνοι και σε βάθος πολλών χρόνων. Κι ας ήταν οι ίδιες αυτοδιοικητικές αρχές που έφτιαξαν μελέτες, ενέταξαν έργα και εξασφάλισαν χρηματοδοτήσεις για έργα δρομολογημένα πια, που οι τωρινοί διαχειριστές βρήκαν έτοιμα για υλοποίηση. Τα λάθη και οι παραλείψεις έχουν επισημανθεί και το πολιτικό κόστος πληρώθηκε.

Τώρα, όμως, είμαστε σε άλλη φάση. Άλλοι έχουν την ευθύνη της διαχείρισης, τα περιθώρια είναι πολύ στενά και είναι πολλά αυτά που διακυβεύονται για την αυτοδιοίκηση και την κοινωνία της Κέρκυρας. Γι’ αυτό ζητούνται καθαρές απαντήσεις.

Previous Article

Παρεμβάσεις Στέφανου Γκίκα για τις Εποχιακές Επιχειρήσεις και τους Οφειλέτες Ασφαλιστικών Ταμείων

Next Article

Σπύρος Σπύρου: “Επερώτηση και ενέργειες προώθησης ολοκλήρωσης του έργου του κτηρίου του Νοσοκομείου στο Πλατύ Καντούνι της Κέρκυρας και επανεκκίνηση εργολαβίας που επί χρόνια μένει ανενεργή”

Σχετικά Άρθρα