Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

ΕΛΜΕ: Για το προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία

Τρίτη μέρα λειτουργίας των σχολείων αύριο (Τετάρτη) και όγδοη για την Γ΄ Λυκείου και στα σχολεία της Β΄ Βάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας δεν υπάρχει ακόμα το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας που απαιτείται προκειμένου τα σχολεία να λειτουργήσουν με ασφάλεια τόσο για τους μαθητές, όσο και για τους εκπαιδευτικούς.
Μετά από καταγγελίες που έγιναν στην ΕΛΜΕ, αλλά και μετά από επισκέψεις των μελών του Δ.Σ. στα σχολεία του Δήμου, διαπιστώθηκε ότι στη συντριπτική πλειονότητα αυτών, δεν έχει πάει το επιπλέον προσωπικό καθαρότητας, που υποσχέθηκε η υπεύθυνη για τα θέματα Παιδείας Κα Ζερβού στη συνάντηση που είχε με την ΕΛΜΕ πριν ανοίξουν τα σχολεία, με αποτέλεσμα στα μικρά σχολεία να υπάρχει μόνο μία καθαρίστρια και τα μεγάλα να λειτουργούν με λιγότερο προσωπικό από αυτό που απαιτείται προκειμένου να υπάρχει συνεχής καθαρισμός των χώρων του σχολείου, των επιφανειών και των τουαλετών, κάτι που είναι κρίσιμο εν μέσω πανδημίας για την ασφάλεια και την προστασία της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών. Αν προσθέσουμε σε αυτό, ότι η μεγάλη πλειοψηφία του προσωπικού εργάζεται με 4ωρες συμβάσεις ή με συμβάσεις έργου, γίνεται προφανές ότι είναι αδύνατον το υπάρχον προσωπικό να καθαρίζει τα σχολεία πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας της λειτουργίας τους. Ορισμένοι μάλιστα «υπεύθυνοι» του Δήμου έφτασαν σε σημείο να ζητάνε από τις καθαρίστριες, που δουλεύουν για 4 ώρες και αμείβονται το πολύ με 400 ευρώ, να κάθονται όλη τη μέρα στο σχολείο για να καθαρίζουν, χωρίς ούτε να προτείνουν επέκταση της σύμβασής τους και χωρίς ούτε καν να παρέχουν μάσκες και ποδιές για την προστασία τους!
Το «μπάλωμα» που επιχείρησε ο Δήμος, μεταφέροντας προσωπικό από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, δεν είχε αποτέλεσμα, αφού κι εκεί τα σχολεία δουλεύουν διοικητικά, κάνοντας τις εγγραφές των μαθητών. Με τα «μπαλώματα» όμως που επιχειρεί ο Δήμος είναι αδύνατον να γίνει το άνοιγμα των σχολείων, με βάση την υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Το Σεπτέμβριο, που θα ξανά ανοίξουν τα σχολεία και δε θα είναι κλειστά τα δημοτικά και θα είναι όλοι οι μαθητές κάθε μέρα στο σχολείο και η επιδημία θα συνεχίζεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, τι «μπαλώματα» θα βρει να κάνει ο Δήμος;
Βέβαια, όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της χρόνιας υποχρηματοδότησης της Παιδείας, της πολιτικής της αδιοριστίας και των ελαστικών σχέσεων εργασίας που έχουν επιλέξει όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά.
Απαιτούμε:
• Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στην καθαρότητα των σχολείων
• Πρόσληψη επιπλέον μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων
• Μέχρι τότε επέκταση της σύμβασης, σε ώρες και αποδοχές, προκειμένου να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες.
• Μέσα ατομικής προστασίας για όλο το προσωπικό με μάσκες, γάντια, επαγγελματικές ποδιές και προστασία για τα μάτια.
Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας θα επιδιώξει συνάντηση με το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας προκειμένου να θέσει τα παραπάνω ζητήματα.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ