Θα αρθούν τα εμπόδια για να γίνει ο “ΔΙΑΠΛΟΥΣ” πιστοποιημένη δομή του Εθνικού Συστήματος Υγείας και να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ

Share:

Τη διαβεβαίωση ότι η προσπάθεια της χρηματοδότησης της δομής απεξάρτησης του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας ΔΙΑΠΛΟΥΣ αποτελεί άμεση προτεραιότητα της Περιφερειακής Αρχής με στόχο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να έχει ξεπεραστεί κάθε σκόπελος που παρεμποδίζει την έγκριση σκοπιμότητας για τον ΔΙΑΠΛΟΥΣ, εξέφρασε ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Συνοχής, Δημόσιας Υγείας και Απασχόλησης Κώστας Ζορμπάς απαντώντας στην Επερώτηση αναφορικά με την μη χρηματοδότησή του από το ΕΣΠΑ, η οποία υποβλήθηκε από τον επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ και συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 20 Μαΐου 2020, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο κ. Ζορμπάς απαντώντας στις αιτιάσεις του κ. Γαλιατσάτου αναγνώρισε το σημαντικό και καθοριστικό ρόλο της μονάδας ΔΙΑΠΛΟΥΣ ενώ παράλληλα υπενθύμισε στον πρώην Περιφερειάρχη ότι θα έπρεπε να το γνωρίζει, ή το γνωρίζει και το αποκρύπτει, πως το συγκεκριμένο θέμα δεν ήταν απλό, απαιτώντας για να λυθεί μια υπογραφή από τον Υπουργό Υγείας επεξηγώντας γιατι ο ίδιος απέτυχε εξασφαλίσει από τον προηγούμενο Υπουργό την έγκριση σκοπιμότητας, που απαιτείται για τον ΔΙΑΠΛΟΥΣ.

“Ερευνώντας το όλο θέμα και κατόπιν πολλαπλών προσπαθειών επικοινωνίας με το υπουργείο Υγείας διαπίστωσα ότι ο ΔΙΑΠΛΟΥΣ εντάχθηκε στον Οργανισμό του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας το 2018 και πιστοποιήθηκε ως μονάδα του συστήματος υγείας το Μάρτιο του 2019. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μη μπορεί να πάρει έγκριση σκοπιμότητας για το ΕΣΠΑ 2014 -2020 λόγω του ότι είχε ήδη υπογραφεί έγκριση σκοπιμότητας για το συγκεκριμένο πρόγραμμα στην οποία ο ΔΙΑΠΛΟΥΣ δεν συμμετείχε λόγω μη πιστοποίησης ως δομή το διάστημα που κατατέθηκαν οι προτάσεις από τις δυο άλλες δομές (ΚΕΘΕΑ – ΟΚΑΝΑ), ο δε χρόνος που είχε στη διάθεση του για αυτό έληγε στις 31/12/2019. Δηλαδή είχε ήδη γίνει ο προγραμματισμός και η κατανομή των χρημάτων πριν πιστοποιηθεί η μονάδα ΔΙΑΠΛΟΥΣ. Παρόλα ταύτα ουδέποτε σταματήσαμε τις προσπάθειες και η κα Περιφερειάρχης και εγώ προσωπικά έτσι ώστε η υπόθεση αυτή να έχει αίσιο τέλος και για αυτό θα ενημερώσουμε το Περιφερειακό Συμβούλιο σε σύντομο πιστεύω χρονικό διάστημα. Θεωρώ προσωπικά ότι αυτή η υπόθεση θα έχει αίσιο τέλος έτσι ώστε ο ΔΙΑΠΛΟΥΣ να συνεχίσει απρόσκοπτα τη δράση του στην τοπική κοινωνία. Πιστεύω οτι θα ειναι εταίρος στο ΕΣΠΑ 2021-2027 ως πιστοποιημένη δομή του Εθνικού Συστήματος Υγειας” τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Συνοχής, Δημόσιας Υγείας και Απασχόλησης.

Ως γνωστό, η δομή κατά των εξαρτίσεων ΔΙΑΠΛΟΥΣ δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στην Κέρκυρα υπό την καθοδήγηση του Ηλία Μιχαλαρέα παρουσιάζοντας ένα εξαιρετικό έργο το οποίο αναγνωρίζεται από την κοινωνία και το οποίο πρέπει να ενισχυθεί για να επιτελέσει την αποστολή του υπέρ των ευάλωτων ομάδων και της κοινωνικής συνοχής.

Previous Article

Μητροπολίτης Νεκτάριος: Ας αντισταθούμε στην αντιεκκλησιαστική νοοτροπία

Next Article

ΕΛΜΕ: H τροπολογία για ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος δεν θα εφαρμοστεί!

Σχετικά Άρθρα