Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Μήνυμα της Δημάρχου Μερόπης Υδραίου για την 156η επέτειο της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα

Η επέτειος της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα είναι μια μεγάλη μέρα για το Λαό της Κέρκυρας. Μια μεγάλη μέρα για τα Ιόνια Νησιά και για την Πατρίδα μας. Μάς υπενθυμίζει το ιστορικό μας χρέος, να ανταποκρινόμαστε με ευθύνη, σύνεση και τόλμη στην υπεράσπιση της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας και της Δημοκρατίας.
Μας βοηθάει να αναβαθμίσουμε την ιστορική μας μνήμη και να αντλήσουμε απ’ αυτήν χρήσιμα συμπεράσματα. Να αποκωδικοποιήσουμε την κοινωνική και πολιτική εμπειρία, για να σχεδιάσουμε με επιτυχία μια δυναμική εξέλιξη στο μέλλον.
Έχουν περάσει 156 χρόνια. Όλα αυτά τα χρόνια και μέχρι σήμερα τα Επτάνησα έχουν τη δική τους ουσιαστική συμβολή στην πορεία της χώρας. Η «Ένωση», δε μας χαρίστηκε, υπήρξε αποτέλεσμα σκληρών και αιματηρών αγώνων.
Σήμερα τα νησιά του Ιονίου γιορτάζουν την ελευθερία τους, ύστερα από αγώνες που κράτησαν πολλούς αιώνες και οδήγησαν στην τελική δικαίωση του επτανησιακού Λαού.
Από την ένωσή του με την οργανωμένη Επτανησιακή Πολιτεία, το σχετικά νεοσύστατο ελληνικό κράτος μόνο ωφέλειες είχε, ήταν η πρώτη εδαφική επέκταση του μικρού ελληνικού κράτους. Οι Επτανησιώτες, με αμεσότερες τις επιρροές του ευρωπαϊκού διαφωτισμού, ενίσχυσαν το δημοκρατικό προβληματισμό και την πολιτική σκέψη.
Η παιδεία, η λογοτεχνία, το θέατρο, οι εικαστικές τέχνες, οι επιστήμες, ήρθαν σε γόνιμη επαφή με την αντίστοιχη δυτική κουλτούρα και τέχνη. Και αυτή η επαφή άλλαξε το γενικότερο κλίμα του συντηρητισμού στην ελεύθερη Ελλάδα.
Στα 156 χρόνια, λοιπόν, που τα Επτάνησα αποτελούν τμήμα του Ελλαδικού χώρου, έχουν συμβάλει ουσιαστικά στην ενδυνάμωση της χώρας στην ανάπτυξη του πολιτισμού και στην ενίσχυση της Δημοκρατίας.
Η ιστορική μνήμη, μας βοηθάει να αντλήσουμε χρήσιμα συμπεράσματα, από τους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων μας.
Να δούμε τη σημερινή πραγματικότητα και να εργαστούμε για το μέλλον.
Να αναλογιστούμε τις ευθύνες, που απορρέουν από τη θυσία και την κληρονομιά που μας άφησαν. Και στην Κέρκυρα ιδιαίτερα, άφησαν σπουδαία κληρονομιά, που πρέπει να την υπερασπιστούμε και να την διαχειριστούμε με αίσθημα ευθύνης. Να σταθούμε αντάξιοι στις προσδοκίες της νέας γενιάς και να εργαστούμε για το μέλλον αυτού το τόπου.
Η πανδημία δεν επέτρεψε εφέτος να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις, ελπίζουμε του χρόνου να τιμηθεί η επέτειος της “Ένωσης” με ιδιαίτερη λαμπρότητα.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ