Ο Δημήτρης Μπιάγκης για την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού

Share:

Η εικοστή πρώτη Μαΐου ανακηρύχθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη τον Νοέμβριο του 2001, ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Πολιτισμική Διαφορετικότητα, τον Διάλογο και την Ανάπτυξη. Κυρίαρχο στοιχείο σ’ αυτή την απόφαση, η υλοποίηση του στόχου για μια παγκόσμια πολιτιστική συνύπαρξη, καθώς και η ενθάρρυνση των χωρών για την προώθηση της πολιτιστικής και γλωσσικής διαφορετικότητας, η εξάλειψη των ανισοτήτων στις πολιτισμικές ανταλλαγές και η σύνδεση του πολιτισμού με την ανάπτυξη.

Ο πολιτισμός αποτελεί την ιδανικότερη πηγαία έκφραση της λαϊκής ψυχής, εκφράζει και καθοδηγεί κάθε δημιουργική πρωτοβουλία των ανθρώπων που υπηρετούν άοκνα, με αλτρουισμό και με εθελοντική προσφορά, όλα τα πολιτιστικά σωματεία και τους φορείς του νησιού μας. Οι τέχνες και η κουλτούρα της Κέρκυρας καλλιεργούνται εδώ χιλιάδες χρόνια, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την μουσική, τη ζωγραφική, την ποίηση, το χορό και το θέατρο, που περιέχουν στοιχεία από το παρελθόν και το παρόν του τόπου μας. Οι επί αιώνες ποικίλες πολιτισμικές επιδράσεις έχουν αφήσει μια ανεπανάληπτη πολιτισμική και αρχιτεκτονική κληρονομιά στην Κέρκυρα που έχουμε χρεός να προφυλάξουμε και να αναδείξουμε με δράσεις και πρωτοβουλίες.

Εμείς, οι Κερκυραίοι, κατορθώσαμε στο διάβα του χρόνου να επωφεληθούμε από το κλίμα και τη μοναδική φυσική ομορφιά του τόπου μας και να το οδηγήσουμε σε ανάπτυξη και ευημερία, καθιστώντας το παγκοσμίως σ’ έναν από τους κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως. Μέσα από τις πολυποίκιλες και πολυσύνθετες παραγωγικές μας πρωτοβουλίες, δικαιώνουμε το ιδεώδες ότι ο πολιτισμός θεωρείται το ισχυρότερο εργαλείο ανάπτυξης, ευημερίας και κοινωνικής συνοχής ενός λαού. Και μέσα από τα ήθη, τα έθιμα, τις γιορτές και τα αυθεντικά έργα της τέχνης, μαρτυρούμε τη βιωματική στάθμη του λαού μας και συγχρόνως φανερώνουμε το επίπεδο της πνευματικής και κοινωνικής ανάπτυξης του.

Με αφορμή ετούτη τη μέρα ας αναλογιστούμε το χρέος μας απέναντι στις επόμενες γενεές, να διατηρήσουμε ανέπαφη ετούτη την πλούσια ιστορική και πολιτιστική παρακαταθήκη, αλλά και να επωφεληθούμε των πλεονεκτημάτων της. Ας αναδείξουμε επιτέλους όλα εκείνα τα μεγάλα ιστορικά και πολιτιστικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη περιοχή μας, τις τεράστιες προσωπικότητες που γεννήθηκαν και έδρασαν στην Κέρκυρα και συνέβαλαν με τη δράση τους στη διαμόρφωση της πολιτιστικής μας ταυτότητας. Ας στρέψουμε ως πολιτεία την προσοχή και το βλέμμα μας στα κύτταρα που πολιτισμού που φωλιάζουν στον τόπο μας στην (πολιτιστικά σωματεία, χορωδίες, φιλαρμονικές, χορευτικά συγκροτήματα, θεατρικές ομάδες) τα οποία μας κάνουν περήφανους με τη δράση τους Η ενίσχυσή τους είναι επιβεβλημένη, ειδικά σήμερα όπου δοκιμαζόμαστε καθώς η πανδημία αλλάζει και ανατρέπει πολλά από τα συνήθη σ’ όλο τον κόσμο. Το χρωστάμε στους εαυτούς και τα παιδιά μας, σ’ όλους εκείνους που αναζητούν δημιουργική και ποιοτική διέξοδο στην καθημερινότητα και την υποτέλεια της ζωής.

Previous Article

Φιλαρμονική “Καποδίστριας”: Στηρίζουμε τον Αρχιμουσικό Δημήτρη Παπικινό

Next Article

Το Μουσείο Καποδίστρια γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων

Σχετικά Άρθρα