Ο Σπύρος Νεράντζης για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Share:

Ο επικεφαλής του συνδυασμού “Κέρκυρα Ψηλά” Σπύρος Νεράντζης εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Με πολύ μεγάλη αγωνία παρακολουθούμε όλοι μας τις εξελίξεις στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο νησί μας. Τον τελευταίο καιρό βέβαια μας απασχολεί πολύ περισσότερο η διαδικασία της μεταφοράς των απορριμμάτων, η νέα εξέλιξη για τον ΧΥΤΥ Λευκίμης και η δημοπράτηση του εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων.
1) Αλλαγή σχεδιασμού/ Δικαιοσύνη ΚΑΙ για το Τεμπλόνι.
Οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας, τα νέα δεδομένα, να δούμε τις εξελίξεις που υπάρχουν και θα υπάρξουν, σε Περιφερειακό, σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό σχεδιασμό και να προσαρμοστούμε αναλόγως. Οφείλουμε να προβλέψουμε και να προετοιμαστούμε κατάλληλα, ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις που πιστεύουμε ότι δρομολογούνται σε θέματα που αφορούν τον ΦΟΔΣΑ, το εργοστάσιο, την μεταφορά, την ΔΣΠ και την κυκλική οικονομία.
Νομίζουμε ότι είναι ανάγκη να επικαιροποιήσουμε το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, λαμβάνοντας υπόψη :

 1. Την πολύ σημαντική και οριστική εγκατάλειψη της λύσης του ΧΥΤΥ Λευκίμης και αξίζουν συγχαρητήρια στον Δήμαρχο Νότιας Κέρκυρας Κον Κώστα Λέσση, στην κυβέρνηση και στους πολίτες της Λευκίμης για τους αγώνες τους.
  Παρότι προεκλογικά, στις 20 Μαΐου του 2019, στην επίσκεψη του στην Κέρκυρα, ο Κος Μητσοτάκης δήλωνε κατηγορηματικά αντίθετος στην μεταφορά και υπέρ του ΧΥΤΥ Λευκίτης, είναι θετικό ότι με πολιτική ευθύνη και τόλμη μέσα σε 2 και 9 μήνες αντίστοιχα, από την ανάληψη της πρωθυπουργίας άλλαξε εντελώς κατεύθυνση και στα δύο θέματα, κάτι που για μας σημαίνει ότι αλλάζει ολόκληρος ο Εθνικός Σχεδιασμός και οφείλουμε να βλέπουμε προς τα που πάει.
  Ύστερα λοιπόν από την οριστική εγκατάλειψη της λύσης ΧΥΤΥ Λευκίμης , θεωρούμε πράξη δικαίου και δεδομένο, ότι το ίδιο θα γίνει κατ΄αναλογίαν και για το πολύπαθο Τεμπλόνι.
  Δεν είναι δίκαιοι μόνον οι αγώνες των κατοίκων της Λευκίμης, είναι και των κατοίκων του Τεμπλονίου.
  Οι αδειοδοτήσεις για την λειτουργία στο Τεμπλόνι είναι ίδιες με τις αδειοδοτήσεις λειτουργίας στην Λευκίμη. Θεωρούμε δεδομένο ότι όπως η Δημοτική Αρχή της Νότιας Κέρκυρας, και μπράβο της, αγωνίστηκε με μεθοδικότητα και με την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης προάσπισε την ποιότητα ζωής των δημοτών της και το περιβάλλον του τόπου της, ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ τρόπο και σθένος θα πρέπει να αγωνιστεί και η Δημοτική αρχή του Δήμου της Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, για τους δικούς της πολίτες, για τους κατοίκους του Τεμπλονίου, για τους μακροχρόνιους αγώνες τους, για το περιβάλλον. Όλοι θα είμαστε στο πλευρό της!
 2. Το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΑΠΟΤΎΠΩΜΑ
 3. Την Οικονομία κλίμακας
 4. Το γεγονός ότι η χρηματοδότηση για την κατασκευή του εργοστασίου, θα πρέπει έως 31/12/2023 να ΈΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ (ΚΑΤΑΣΚΕΥΉ , δοκιμαστική λειτουργία 6 μηνών, παραλαβή και αποπληρωμή )
 5. Το γεγονός ότι σύντομα θα ξεκινήσει την λειτουργία του ο Διαβαθμιδικός ΦΟΔΣΑ σε συνεργασία με την ΔΙΑΔΥΜΑ
 6. Τις αναμενόμενες αλλαγές στον Εθνικό Σχεδιασμό Δ.Α.
 7. Τον αναμενόμενο περιφερειακό σχεδιασμό με γεωγραφικά κριτήρια
 8. Την εξαγγελθείσα στροφή προς την ενεργειακή αξιοποίηση του υπολείμματος, ώστε να οδηγηθούμε προς ταφή «μηδενικού» υπολείμματος
 9. Την υποχρέωση της χώρας να λάβει τέτοια μέτρα ώστε το 2035 να οδηγεί προς ταφή κάτω από 10% των ΑΣΑ
 10. Την Διαλογή στην πηγή και την κυκλική οικονομία, όχι μόνον σαν φιλοσοφία και τρόπο ζωής αλλά σε συνδυασμό με το κόστος μεταφοράς, σαν μοχλό πίεσης
 11. Το γεγονός ότι στο βραχυπρόθεσμο σχέδιο μέχρι το 2022 η εκτίμηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος υπολογίζει ολόκληρη την ποσότητα των ΑΣΑ της Κέρκυρας, 60.000 τόνους.
  Λαμβάνοντας υπόψη μας, τα παραπάνω μηνύματα, με δεδομένη την θέση μας, ότι η κατασκευή του εργοστασίου είναι το τρίτο βήμα στην ιεράρχηση της διαδικασίας της διαχείρισης των απορριμμάτων , καθώς και τον πιθανό εφησυχασμό όλων, αλλά κυρίως της τοπικής αυτοδιοίκησης, ότι η κατασκευή του εργοστασίου θα μας λύσει το πρόβλημα, θα ήταν φρόνιμο, με σύνεση και χωρίς τοπικισμό να επικαιροποιήσουμε το ΤΣΔ, πιθανόν και χωρίς την κατασκευή του εργοστασίου στην Κέρκυρα ή τουλάχιστον όχι στο Τεμπλόνι.
  Καταλήγοντας η πρόταση μας είναι:
  Επικαιροποιούμε το Τοπικό σχέδιο Διαχείρισης, κάνουμε τρόπο ζωής την κυκλική οικονομία, μειώνοντας δραστικά και θεαματικά τον όγκο των απορριμμάτων μας, ώστε να μην συμφέρει η διαχείριση του υπόλοιπου όγκου στην Κέρκυρα και να είναι βιώσιμη και συμφέρουσα η μεταφορά εκτός νησιού για διαχείριση σύμφωνα με τις νέες επερχόμενες αλλαγές του Εθνικού Σχεδιασμού.
  Έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν ότι:
  • έχουμε την τεχνογνωσία και τον σχεδιασμό στην Υπηρεσία Καθαριότητας,
  • έχουμε το νομικό πλαίσιο,
  • έχουμε τα χρηματοοικονομικά εργαλεία και την στήριξη της ΠΙΝ,
  • έχουμε την στήριξη από την κυβέρνηση και
  • το κυριότερο έχουμε την απίστευτη επιθυμία και διάθεση των συμπολιτών μας όχι μόνο στο να κάνουν ανακύκλωση αλλά και να συμμετέχουν ενεργά προσφέροντας και τις υπηρεσίες τους , όπως κάνουν από το καλοκαίρι του 2018.
  Είναι στο χέρι μας να κάνουμε την Κέρκυρα πρότυπο νησί στην διαχείριση των απορριμμάτων.

2) Διαδικασία μεταφοράς απορριμμάτων στην Κοζάνη και Δημοπράτηση
Η παράταξή μας πιστή στις αρχές της, και μετά την επίσημη ενημέρωση που πήραμε από την πρόεδρο του ΦΟΣΔΑ και Δήμαρχο Κα Υδραίου, για το θέμα της μεταφοράς των απορριμμάτων και την εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας, έχει καταλήξει στις διαπιστώσεις:
Τυχόν λανθασμένες νομικές ενέργειες ή παραλείψεις θα εξετασθούν από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Εμείς όπως θα εστιάσουμε στις τεράστιες πολιτικές ευθύνες.
• Αναφερόμαστε αρχικά στην εκτίμηση του κ. Γραφάκου που μιλούσε για 50.00 ευρώ ανά τόνο
• Αργότερα από τις αρχές Νοεμβρίου 2019 έγιναν δηλώσεις τόσο της προέδρου Κας Υδραίου, όσο και μελών της πλειοψηφίας του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ και κοινοβουλευτικών μας εκπροσώπων, στις οποίες διαβεβαίωναν διαρκώς όλα τα ΜΜΕ, ότι μετά από την ενημέρωση τους από το υπουργείο και τον κ.Γραφάκο, η μεταφορά θα στοιχίσει 58,00 ανά τόνο. Θα ξεκινήσει τέλη Ιανουαρίου και θα μεταφερθούν 23.700 τόνοι απορριμμάτων έως 31.12.2020.
Αντί όλων αυτών των διαβεβαιώσεων, καταλήξαμε να μπορούμε να μεταφέρουμε λιγότερους τόνους και φυσικά σε μεγαλύτερη τιμή από αυτήν που υποστηρίζαμε.
• Πολύ έγκαιρα εξάλλου στις 07.01.2020 είχαμε θέσει τα ερωτήματα μας, για να προλάβουμε και να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Ερωτήματα που αν είχαν ληφθεί σοβαρά υπόψη από τα μέλη του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ (ειδικά της πλειοψηφίας) θα είχαν αποφευχθεί αρκετά από τα σημερινά γεγονότα. Στα ερωτήματα που τέθηκαν σε εκείνη την ανακοίνωση μας καταλήγαμε : «Όλες οι παραπάνω ερμηνείες και απορίες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν στο έγγραφο του αιτήματος υπήρχε ρητή και σαφής αναφορά στη μελέτη, στις ποσότητες , στην αναλυτική κοστολόγηση, στο τι θα περιληφθεί στην υποχρέωση του αναδόχου ( μεταφορά με πλοίο, οδική μεταφορά, διόδια, δαπάνη μεταφόρτωσης; ) , το χρονικό διάστημα και συνολική ποσότητα μεταφοράς. Επίσης ποσότητα ανά δρομολόγιο και ανά ημέρα. Με ποιο τρόπο θα γίνεται η μεταφόρτωση των απορριμμάτων στα οχήματα του αναδόχου ; Σε ποια αδειοδοτημένη εγκατάσταση ;»
Βέβαια ας έχουμε την τόλμη να το ομολογήσουμε. Δεν φθάσαμε ξαφνικά εδώ. Για την πορεία της Δημοπράτησης του εργοστασίου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων, οφείλουμε να δώσουμε συγχαρητήρια στην Δημοτική Αρχή του Κου Σαρλή για την σύλληψη της ιδέας και στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου που μέσω χρηματοδότησης από το ταμείο Συνοχής και μιας σειράς μελετών, εκ των οποίων μια ήταν η προμελέτη για την δημοπράτηση με το σύστημα μελέτη – κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας των στερεών αποβλήτων, επιχείρησε τον πρώτο ολοκληρωμένο σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων και αποκατάστασης χωματερών στο νομό. Το μακρινό 2002.
Στην Δημοτική Αρχή του Κου Αλέξανδρου Μάστορα και του Κου Ιωάννη Τρεπεκλή (διάδοχο του Κου Μάστορα μετά την απώλεια του) οι οποίοι μαζί με τον πρωτοπόρο τότε πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ, τον μακαρίτη Κο Σπύρο Τριβυζά, ξεκίνησαν εκ νέου τον σχεδιασμό και στην δεύτερη τετραετία της Δημοτικής αρχής του Κου Τρεπεκλή, δημοπρατήθηκε για να κατασκευαστεί μέσω ΣΔΙΤ η ΜΕΑ .
Στην Δημοτική Αρχή του κ. Κώστα Νικολούζου, η οποία μεν δεν προχώρησε τον υφιστάμενο διαγωνισμό, τροποποίησε όμως τελικά την υπάρχουσα μελέτη , εξασφάλισε τη χρηματοδότηση κατασκευής του εργοστασίου και την προχώρησε σε πολύ μεγάλο βαθμό, ένα βήμα πριν την δημοπράτηση.
Και φυσικά στην σημερινή Δημοτική αρχή της Κας Υδραίου, η οποία προχωράει την δημοπράτηση

Previous Article

Μέχρι τις 26 Ιουνίου θα λειτουργήσουν τα δημοτικά

Next Article

Δηλώσεις Προϊσταμένου Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων της Γ.Π. Αστυνομικής Διεύθυνσης Ι.Ν Αστυνόμου Α΄ ΚΩΝΣΤΑΝΤΗ Γεώργιου για την σύλληψη του 47χρονου καταζητούμενου για βιασμό

Σχετικά Άρθρα