Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Η Επτανησιακή Πρωτοβουλία για την υποθαλάσσια σήραγγα Ακτίου και Πρέβεζας

Η υποθαλάσσια σήραγγα που συνδέει το Άκτιο με την Πρέβεζα, χαρακτηρίζεται αναμφίβολα ως ένα έργο πνοής για την Λευκάδα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Ολοκληρώθηκε και δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από 18 χρόνια και από τις εισπράξεις των διοδίων, έχει αποσβεστεί σχεδόν το σύνολο του έργου. Η εταιρεία «Εγνατία Α.Ε» είναι υπεύθυνη για την διαχείριση του έργου. Η λειτουργία της σήραγγας έχει συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της περιοχής αφού πλέον τρείς πόλεις συνδέονται μεταξύ τους σε κοντινή απόσταση.
Η σήραγγα χρησιμοποιείται καθημερινά για τις μετακινήσεις πλήθους εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα όπως και αγρότες, οι οποίοι αναγκάζονται να πληρώνουν διόδια δύο φορές την ημέρα, απλά και μόνο για να μεταβούν και να επιστρέψουν από την εργασία τους.
Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι το ποσό αυτό είναι αρκετά μεγάλο στις εποχές που διανύουμε. Ενώ αντίστοιχα, οι κάτοικοι του Μετσόβου δεν πληρώνουν τα διόδια του Δροσοχωρίου, όπως και πολίτες της Θεσπρωτίας δεν πληρώνουν τα διόδια Τύριας (Ηγουμενίτσα – Ιωάννινα). Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι κάτοικοι άλλων όμορων περιοχών της Εγνατίας απαλλάσσονται με βάση την Υπουργική Απόφαση με ΦΕΚ 4156/Β/29-11-2017.
Κατά το παρελθόν με το θέμα έχει ασχοληθεί και ο βουλευτής Λευκάδας κ. Καββαδάς, με ερώτηση του στις 09.01.2018 και Αρ.Πρωτ. 2449/9-1-2018 προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών με θέμα “Απαλλαγή τελών διοδίων για ανέργους και κατοίκους της Λευκάδας, της Πρέβεζας και των γύρω περιοχών της Αιτωλοακαρνανίας, από τον σταθμό διοδίων Ακτίου-Πρέβεζας”. Επιπλέον, έχει κατατεθεί ερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, από τον περιφερειακό σύμβουλο Πρέβεζας κ. Φραγγούλη Παύλο στις 29.1.2020, ενώ τοπικοί φορείς διεκδικούν διαχρονικά να βρεθεί λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα που ταλανίζει την Λευκάδα και τις γύρω περιοχές.
Ένα επιμέρους ζήτημα εξίσου σημαντικό που πρέπει να διευθετηθεί, είναι η απαγόρευση μετακίνησης με ποδήλατο εντός της σήραγγας. Με αυτό το μεταφορικό μέσο μετακινούνται όλο και περισσότεροι κάτοικοι αλλά ταυτόχρονα και ένα μεγάλο μέρος από ποδηλατοτουρίστες. Πιθανότατη διευθέτηση και του συγκεκριμένου ζητήματος θεωρούμε ότι θα έδινε ένα ακόμα τουριστικό πλεονέκτημα στην Λευκάδα και στις γύρω περιοχές.
Η “Επτανησιακή Πρωτοβουλία” στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Παρασκευής, εισηγήθηκε τη λήψη απόφασης ελεύθερης διέλευσης των κατοίκων των περιοχών Λευκάδας, Πρέβεζας, Ακτίου – Βόνιτσας, από τα διόδια της υποθαλάσσιας σήραγγας Ακτίου – Πρέβεζας, με δεδομένη την κινητικότητα των κατοίκων μεταξύ των εν λόγω περιοχών. Εισήγηση η οποία έγινε δεκτή από την πλειοψηφία.
Ειδικότερα το ψήφισμα όπως συνδιαμορφώθηκε αναφέρει:
Το Περιφερειακό Συμβούλιο ζητά την διευκόλυνση της διέλευσης των κατοίκων των περιοχών Λευκάδας, Πρέβεζας, Ακτίου – Βόνιτσας, από τα διόδια της υποθαλάσσιας σήραγγας Ακτίου – Πρέβεζας. Το Περιφερειακό Συμβούλιο ζητά από την «Εγνατία Α.Ε» να εξετάσει και να διευθετήσει το θέμα προς την κατεύθυνση αυτή. Συγκεκριμένα:

  1. Την ελεύθερη πρόσβαση των κατοίκων Λευκάδας, Πρέβεζας και Ακτίου-Βόνιτσας.
  2. Μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών με χαμηλό κόστος.
  3. Την διέλευση οργανωμένων ποδηλατικών εκδρομών από την σήραγγα, με μέριμνα της εταιρίας.

Η «Επτανησιακή Πρωτοβουλία» όπως και σε κάθε θέμα του περιφερειακού συμβουλίου τοποθετείται με υπευθυνότητα, συνέπεια και αποκλειστικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του επτανησιακού λαού, όπως δεσμεύτηκε προεκλογικά.
Δεν υιοθετεί πρακτικές λαϊκισμού, σκοπιμοτήτων, εντυπωσιασμού και πολιτικής και παραταξιακής εκμετάλλευσης των καταστάσεων για να υφαρπάξει την προσωρινή συμπάθεια και την ψήφο των πολιτών.
Η αξιοπιστία και η σοβαρότητα είναι διαχρονικές πρακτικές που με σεβασμό υπηρετούμε.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ