Ο ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας για την απένταξη του ΧΥΤΥ Λευκίμμης

Share:

Σύμφωνα με όσα ανέφερε σε αθηναϊκή εφημερίδα ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, παύει η λειτουργία του ΧΥΤΥ Λευκίμμης κι έτσι η πολιτεία επιστρέφει την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ.
Να θυμίσουμε πως ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας σε σύσκεψη στο γραφείο του στις 30 Οκτώβρη 2019, παρόντων των βουλευτών και των δημάρχων της Κέρκυρας αλλά και της περιφερειάρχη, είχε προαναγγείλει τη μεταφορά στην Κοζάνη όλων των απορριμμάτων της Κέρκυρας, χωρίς επτά μήνες μετά να έχει μεταφερθεί ούτε μια σακούλα!
Με αυτά που ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων αλλά και με όσα δήλωσαν, κομπάζοντας, οι κομματικοί παράγοντες της ΝΔ στην Κέρκυρα, αναγνωρίζουν, έστω και καθυστερημένα, το σφάλμα του κόμματός τους να χωροθετήσουν στο συγκεκριμένο σημείο του τότε Δήμου Λευκιμμαίων το έργο αυτό και να προχωρήσουν στην κατασκευή του. Η ολοκλήρωση έγινε με έωλες υποσχέσεις περί μη χρήσης του, εξαιτίας των αντιδράσεων του 2008. Τα επεισόδια που έλαβαν χώρα τότε είναι επίσης γνωστά.
Σήμερα, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, παρουσιάζουν ως δήθεν επίτευγμα τη μη περαιτέρω λειτουργία του ΧΥΤΥ Λευκίμμης, όταν η εγκατάσταση έχει ήδη πάψει να λειτουργεί μετά τις πρόσφατες κοινωνικές αντιδράσεις που όλοι γνωρίζουμε και τις καταστροφές του εξοπλισμού που έλαβαν χώρα σε αυτήν.
Κατά συνέπεια, η εν λόγω κίνηση της ΝΔ, να ανακοινώσει αυτό που ήδη έχει εν τοις πράγμασι λάβει χώρα, δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικό. Αποπειράται μόνο να αποκομίσει επικοινωνιακό όφελος στην Κέρκυρα, αποκρύπτοντας τις τεράστιες ευθύνες που η ίδια φέρει στη συνολική διαχείριση των απορριμμάτων της Κέρκυρας.
Η κυβέρνηση και οι τοπικές αυτοδιοικητικές αρχές, που τη στηρίζουν, συνεχίζουν να βαδίζουν χωρίς εθνικό και περιφερειακό σχεδιασμό, χωρίς τοπικό σχέδιο για τη συνολική επίλυση τους προβλήματος της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων στο νησί. Δεν έχουν επεξεργαστεί δράσεις και παρεμβάσεις για την αποκομιδή και τους χώρους εναπόθεσης των απορριμμάτων, για τον τρόπο επεξεργασίας αυτών που δε θα μεταφερθούν, για την ενδιάμεση διαχείριση μέχρι την κατασκευή τού εργοστασίου, για την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή, για τη χρήση του βιολογικού στο Τεμπλόνι, για την αποκατάσταση των κυττάρων του, για τα κόστη μεταφοράς, αποκομιδής και εναπόθεσης των στερεών αποβλήτων, της συλλογής των ανακυκλώσιμων υλικών κ.ά. Αυτά είναι τα σοβαρά και επείγοντα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας.
Οι αυτοδιοικητικές παρατάξεις που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2014 κρίθηκαν για το έργο τους ή τα λάθη τους στις τελευταίες εκλογές. Οι διαδοχικές κρίσεις στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων βάρυναν αποφασιστικά στην ψήφο των συμπολιτών μας.
Δεν πρόκειται όμως, το ξαναλέμε, να παρακολουθούμε βουβοί, όπως περιέργως κάνουν πλέον Φορείς, Σύλλογοι, Παρατάξεις και Θεσμοί με τα όσα συμβαίνουν σήμερα στο Τεμπλόνι, στη μεταφορά των απορριμμάτων, στην έλλειψη σχεδιασμού. Θα εξακολουθήσουμε να παρατηρούμε από κοντά το θέμα και να παρεμβαίνουμε προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας. Ως κόμμα, θα είμαστε εδώ και θα συνεχίζουμε τον αγώνα.

Previous Article

Επτανησιακή Πρωτοβουλία: Συνεχίζουμε τον αγώνα

Next Article

Συνεδριάζει την Πέμπτη το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων

Σχετικά Άρθρα