Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Απάντηση σε ερώτηση Αλέκου Αυλωνίτη για δανειολήτες

Στις 30 Μαρτίου 2020 κατατέθηκε ερώτηση στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου με πρωτοβουλία του Βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αλέξανδρου Αυλωνίτη, την οποία συνυπέγραψαν 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων με θέμα την ανάγκη προστασίας δανειοληπτών από τις ενέργειες των εισπρακτικών εταιρειών για επαναρρύθμιση δανείων διαρκούσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ύστερα από την ερώτηση, μας απεστάλη η υπ’αριθμ. 50442/25-5-2020 Απάντηση, την οποία υπογράφει ο Υφυπουργός Οικονομικών. Η απάντηση ήταν εξαιρετικά σύντομη και γενικόλογη, δεν δόθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία περί του τεθέντος με την ερώτηση θέματος, παρά μόνο προβλήθηκαν οι «καλές προθέσεις» της Ένωσης Τραπεζών για τη δήθεν παροχή συνδρομής προς τους δανειολήπτες, χωρίς να υπάρχει κατάληξη σε σαφείς απαντήσεις.

Στην συνέχεια η απάντηση παρέπεμπε στο υπ’αρθμ. 801/27-4-2020 Υπόμνημα της Ένωσης Τραπεζών, όπου εκεί έγινε αναφορά για μια ακόμα φορά στην πρόθεση συνεργασίας με την κυβέρνηση και σταχυολογήθηκαν δήθεν λύσεις (που στην πλειοψηφία τους προϋπήρχαν του κορονοϊού και της παρούσας κυβέρνησης) για την προστασία των δανειοληπτών.

Αναγνωρίζουμε πως η συνεργασία των διαφόρων θεσμικών φορέων ( πχ η Ένωση Τραπεζών, ο Τραπεζικός Διαμεσολαβητής που θέσπισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κτλ) είναι αναγκαία για την επίτευξη αποτελέσματος, πλην όμως η ερώτηση απευθυνόταν στους αρμόδιους Υπουργούς και όχι στην Ένωση Τραπεζών. Είναι στο χέρι των Υπουργών και της κυβέρνησης (εννοείται στα πλαίσια της συνεργασίας με τους αρμόδιους φορείς) να δρουν τολμηρά και υπέρ του λαού και να επιληφθούν των θεμάτων και προβλημάτων που έχουν προκληθεί (ή εντείνονται) δυνάμει της εμφάνισης και εξάπλωσης του κορονοϊού, και όχι να επαφίενται στις απαντήσεις ή αποκλειστικές ενέργειες κάποιου άλλου θεσμικού φορέα.

Παραμένει αναγκαία η προστασία των δανειοληπτών από τις ενέργειες των εισπρακτικών εταιρειών και ειδικά σε αυτές τις περιστάσεις που έχουν προκύψει λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Υπό αυτή την έννοια, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι η υπεκφεύγουσα απάντηση αυτή καλύπτει στην πραγματικότητα τα θέματα που τέθηκαν από την Ερώτηση μας.

Το κείμενο της απάντησης έχει ως εξής :

ΘΕΜΑ: Σχετικά με την υπ ́ αριθμ. πρωτ. 5278/30.3.2020 ερώτηση.

Σε απάντηση της υπ ́ αριθμ. πρωτ. 5278/30.3.2020 ερώτησης, σας γνωρίζουμε ότι:

Το Ελληνικό Δημόσιο σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς λαμβάνει το τελευταίο διάστημα τα κατάλληλα μέτρα για τον περιορισμό των οικονομικών επιπτώσεων σε πολίτες και επιχειρήσεις εν μέσω της κατάστασης που αντιμετωπίζουμε. Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών με ανακοίνωση της, γνωστοποίησε την πρόθεση των μελών της για τη λήψη μέτρων στήριξης των δανειοληπτών φυσικών προσώπων που αποδεδειγμένα πλήττονται από την κρίση, προσφέροντας διευκολύνσεις στην πληρωμή των δόσεων των ενήμερων δανείων. Ειδικά για τους Δικαιούχους της ενίσχυσης των 800€ προβλέπεται αναστολή των δόσεων για διάστημα τριών μηνών.

Κατά τα λοιπά, για την ρύθμιση των δανείων, πέραν των έκτακτων συνθηκών που δημιουργεί η Πανδημία, έχει εφαρμογή ο Κώδικας Δεοντολογίας Τραπεζών για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ιδιωτικών οφειλών ο οποίος εκδίδεται από την ΤτΕ σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ν.4224/2013 (Α ́288), ως ισχύει.

Επιπρόσθετα και για την πληρότητα της απάντησης, σας διαβιβάζουμε το με αριθ. πρωτ. 801/27- 04-2020 έγγραφο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, που περιέχουν αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την ερώτηση που έχει τεθεί.»

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ