Βασικά σημεία συνέντευξης τύπου Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπης Υδραίου

Share:

“Κατά την πάροδο των τεσσάρων προηγούμενων μηνών η δημοτική αρχή κλήθηκε να δώσει λύσεις και να διαχειριστεί σειρά πρωτόγνωρων ζητημάτων, τα οποία εν πολλοίς ακόμη αντιμετωπίζουμε. Συγχρόνως, έχοντας στη διάθεσή μας ελάχιστες δυνάμεις σε προσωπικό προχωρήσαμε τον σχεδιασμό μας σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του Δήμου. Θεωρώ χρέος μου να αναφερθώ σε βασικά ζητήματα, για τα οποία δεν έχει γίνει αναφορά από εμένα προσωπικά, ώστε να έχουν επίσημη ενημέρωση και οι δημότες μας.
-Πανδημία Covid 19

Στην αρχή ουσιαστικά της θητείας μας ήρθαμε αντιμέτωποι με μια πανδημία που τουλάχιστον εγώ δεν θυμάμαι ποτέ να κλήθηκε κανείς να αντιμετωπίσει, πολλώ δε μάλλον κάποια δημοτική αρχή.
Λειτουργήσαμε εξ αρχής σε όλα τα επίπεδα με βάση κοινωνικά κριτήρια. Είχαμε πολυσχιδή δράση, με ενημέρωση κοινού, συνεχείς ανακοινώσεις, ουσιαστικές αποφάσεις και παρεμβάσεις σε επίπεδο πολιτικής προστασίας και προστασίας των υπαλλήλων, πολυποίκιλης στήριξης ευπαθών ομάδων, παρεμβάσεων για συμβολή ιδιωτικής πρωτοβουλίας, συντονισμού φορέων, συνεργασίας με υγειονομικούς φορείς και σωματεία, απολυμάνσεων, λήψη μέτρων στήριξης επαγγελματιών, διεκδίκηση στήριξης και ελάφρυνσης των επιχειρήσεων από το κεντρικό κράτος.
Τα παραπάνω αποτελούν μόνο μια σύντομη αναφορά στις χιλιάδες ενέργειες τις οποίες κάναμε για την αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας του covid 19. Και να αναφέρω ενδεικτικά ότι η προμήθεια του Νοσοκομείου με το μηχάνημα διενέργειας τεστ για τον κορονοϊό, που χθες έγινε πράξη, αποτελεί μια πρωτοβουλία η οποία ελήφθη μετά από σύσκεψη την οποία εμείς συγκαλέσαμε μεταξύ των φορέων και μετά από τη συνεργασία του Δήμου με τον Ιατρικό Σύλλογο της Κέρκυρας.
Η Δημοτική αρχή, με προσωπικό που μετριόταν στα δάκτυλα λόγω των μέτρων προστασίας για τον κορονοϊό, λειτούργησε υποδειγματικά και αποτελεσματικά. Κρατήσαμε το Δήμο ψηλά, ενεργό και ουσιαστικό ως προς τις παρεμβάσεις του σε όλα τα επίπεδα. Ήμασταν μπροστάρηδες, σεβαστήκαμε στο έπακρο τις δύσκολες στιγμές που περνούσαν οι συνδημότες μας και τους εκπροσωπήσαμε πιστεύω επαξίως.
Νομίζω ότι ακόμη περισσεύει η υποκρισία όλων όσοι εκφράστηκαν ποικιλοτρόπως αρνητικά ως προς το Δήμο. Και είμαι επιεικής στη χρήση της λέξης που χρησιμοποιώ.
Αποδείξαμε στην πράξη ότι ακόμη και σε πρωτόγνωρες συνθήκες έχουμε την ικανότητα να σχεδιάσουμε και να αντιδράσουμε άμεσα, εργαζόμενοι σκληρά και νυχθημερόν προς όφελος των πολιτών μας. Το έργο μας στον τομέα αυτό έχει απτές αποδείξεις, ρεαλισμό και αποτελέσματα και δεν αποτελεί ανακοινώσεις ανέξοδης κριτικής ή ευχολογίων.
Επειδή, ωστόσο, μπορεί ο Δήμος μας να κληθεί να αντιμετωπίσει εκ νέου την καθ’ όλα απευκταία αλλά ορατή πιθανότητα ύπαρξης νέου κύματος πανδημίας του κορονοϊού μετά το φθινόπωρο, θα ήθελα να ενημερώσω ότι οι ενέργειες που έχουμε κάνει το τελευταίο χρονικό διάστημα αλλά και αυτές που πρόκειται να επακολουθήσουν, εστιάζουν στην κάλυψη των αναγκών στήριξης ευπαθών ομάδων, στήριξης και κάλυψης των αναγκών του Δήμου καθώς επίσης και στήριξης φορέων και δομών που μπορεί να προκύψει ανάγκη.

Τουρισμός

Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα κομβικό στάδιο. Ο καθένας νομίζω κατανοεί ότι και ο Δήμος δεν έχει μείνει αλώβητος οικονομικά από την πανδημία. Η οικονομική ζημία για όλους είναι μέχρι στιγμής ανυπολόγιστη. Βρισκόμαστε στο στάδιο της αναμονής και εφαρμογής μέτρων στήριξης του τόπου μας κατά την όποια τουριστική περίοδο υπάρξει φέτος.
Ως Δήμος, σχεδιάζουμε για το άμεσο μέλλον την προβολή του τόπου. Παράλληλα, σε συνεργασία με το σύνολο των τουριστικών φορέων κοιτάμε να εκμεταλευτούμε προς όφελος του τόπου την καλή εικόνα που υπάρχει για τη χώρα στο εξωτερικό και των συνακόλουθων αποτελεσμάτων που αυτή μπορεί να φέρει σε επίπεδο τουριστικής κίνησης.
Ο τόπος μας παραμένει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός και εργαζόμαστε παράλληλα για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας πολιτών και τουριστών, αλλά και την στήριξη των υποδομών μας που επί χρόνια παραμένουν ως προς την συντήρηση είτε αδρανείς είτε εγκαταλελειμμένες.
Ο ρεαλιστικός στόχος αυτή τη στιγμή είναι να επανεκκινήσουμε τον τουρισμό για να διεκδικήσουμε ό,τι μπορούμε για το 2020, αφού μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν αμφίβολο αν θα μπορούσε να “ανοίξει” ο τουρισμός για αυτή τη χρονιά. Σε αυτή την προσπάθεια, ο Δήμος θα συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις.
¨Ηδη, το μήνυμα της διαφημιστικής προβολής του νησιού θα είναι: Corfu, Clean and Safe.
Σχεδιάζουμε μία νέου τύπου, σύγχρονη διαδραστική καμπάνια που θα τρέξει μέσα από το διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας στοχευμένες διαφημίσεις μέσω social media καθώς και οπτικοακουστικό υλικό με ευρεία απήχηση στο κοινό. Στη νέα πραγματικότητα που ζούμε, η αίσθηση της ασφάλειας και της καθαριότητας αποτελούν κριτήριο επιλογής ενός τουριστικού προορισμού και εκεί θα επικεντρωθεί το μήνυμά μας.
Η καμπάνια που θα “τρέξει” στοχεύει στο να ενισχύσει τον τουρισμό μας, να στηρίξει επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζόμενους.
Παράλληλα, ο Δήμος έχει προχωρήσει σε αποφάσεις για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών εξαντλώντας τα όρια της δημοσιονομικής μας αντοχής τα οποία δεν είναι απεριόριστα. Με συμβουλευτική υποστήριξη και ενημέρωση των επιχειρήσεων και σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο όπου προχωράμε στη δημιουργία παρατηρηρίου καταγραφής ανέργων στον τουρισμό.

Απρόσκοπτη λειτουργία του Δήμου-Συνέχιση έργου σε όλους τους τομείς

Παρά τις τεράστιες δυσκολίες που υπήρξαν όλο αυτό το διάστημα με την έλλειψη προσωπικού, συνεχίσαμε με άοκνες προσπάθειες προωθώντας έργα και ενέργειες σε όλους τους τομείς λειτουργίας του Δήμου. Προωθήσαμε έργα συντήρησης σχολικών κτηρίων, αλλά και συντήρησης του οδικού δικτύου, και ήδη είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι άμεσα θα αρχίσει να εκτελείται ένα ευρύτατο πρόγραμμα σε όλο το Δήμο κόστους πάνω από 4 εκ. ευρώ. Επ’ υτού, θα γίνουν αναλυτικές ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες.
Συνάμα, δεν αφήσαμε ούτε στιγμή την λειτουργία του Δήμου στους υπόλοιπους τομείς. Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της αποκομιδής των απορριμμάτων, συνεχίσαμε σε όλα τα επίπεδα τις δράσεις και τις ενέργειές μας για τα έργα στον τομέα της ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή. Πρόσφατα σας ανακοινώσαμε ότι αποτελεί πανελλήνια πρωτοτυπία η δυνατότητα που δίνει ο Δήμος για επιβράβευση των πολιτών που ανακυκλώνουν στις πράσινες γωνίες εντός των ορίων μας. Είχαμε την ιδέα, την αναθέσαμε και την υλοποιήσαμε. Θα αποτελέσει πρότυπο αυτό για όλη την Ελλάδα. Αυτό από μόνο του δεν ήταν εύκολο στην εφαρμογή του, απαιτήθηκαν ώρες συζητήσεων, προβληματισμού, σχεδιασμού, εργασίας, προώθησης και εν τέλει εφαρμογής. Και ανάλογες είναι οι εργατοώρες και οι προσπάθειες που έχουν καταβληθεί και σε άλλους τομείς αρμοδιότητας του Δήμου.

Διαχείριση απορριμμάτων

Γνωρίζοντας ότι δεν έχουμε πολυτέλεια και περιθώρια να χαθεί ούτε μια μέρα, συνεχίσαμε το έργο μας για την εφαρμογή σχεδίου αποσυμφόρησης της Κέρκυρας και επίλυσης του θέματος διαχείρισης των απορριμμάτων.
Πριν από όλα, να τονίσω ότι η Κέρκυρα σήμερα δεν έχει καμία σχέση ως προς την εικόνα με αυτήν που είχε πέρυσι τέτοια εποχή και πολύ περισσότερο το 2018. Και το θυμίζω διότι φαίνεται ότι κάποιοι έχουν, σκόπιμα ή μη δεν το εξετάζω, ασθενέστατη μνήμη. Βάλαμε με τους πρώτους μήνες θητείας μας τέλος στις εικόνες των τόνων σκουπιδιών στους δρόμους, όπως βάλαμε τέλος στον εξευτελισμό του τόπου μας. Αυτός ο κίνδυνος δεν πέρασε. Θεωρούμε ότι έπρεπε με κάθε ενδεδειγμένο τρόπο να αποφύγουμε το ενδεχόμενο να εξευτελιστούμε εκ νέου.

Μεταφορά απορριμμάτων στην Κοζάνη

Στους μόλις 6 μήνες ενεργούς θητείας μας κάναμε πράξη και φτάσαμε σήμερα στην τελική φάση για την μεταφορά των απορριμμάτων της Κέρκυρας στην Κοζάνη. Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια άκρως θετική εξέλιξη για τον τόπο μας. Έγινε η διαδικασία, αναδείχθηκε ανάδοχος του έργου της μεταφοράς, είμαστε στον προσυμβατικό έλεγχο και ευελπιστώ ότι θα προχωρήσουμε στην συμβασιοποίηση και ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά χωρίς περαιτέρω προβλήματα. Η διαδικασία έχει αυστηρές τεχνικές προδιαγραφές με τις οποίες θα γίνει, ελπίζω να πάνε όλα καλά και να ξεκινήσει το συντομότερο η μεταφορά.
Η μεταφορά των σκουπιδιών αποτελεί τη μόνη ενδεδειγμένη λύση αυτή τη στιγμή. Δεν έχουμε άλλη. Το φώναζα εδώ και καιρό αυτό, κάποιοι έλεγαν ότι δεν επιτρέπεται καν κάτι τέτοιο, συνεχίζω να υπερασπίζομαι αυτή την άποψη, αυτή τη λύση. Γιατί είναι η μοναδική που έχουμε στα χέρια μας. Διαφορετικά, τα σκουπίδια θα γεμίσουν πάλι τους δρόμους, οι ανεξέλεγκτες χωματερές από το βορρά μέχρι το νότο θα υπερδιπλασιαστούν με ότι αυτό σημαίνει για τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, αλλά και την οικονομία μας. Και δεν έχουμε πολυτέλειες νομίζω για περαιτέρω δυσφήμιση.
Σας τα αναφέρω περιληπτικά, αλλά, θα έπρεπε κανονικά να αναφερθώ αναλυτικά στις άπειρες ώρες εργασίας όπως και συνεδριάσεων. Να αναφερθώ στις προσπάθειες αναβολής που υπήρξαν ως προς την προώθηση και ολοκλήρωση της διαδικασίας, στα προσχώματα που τίθεντο κάθε φορά, στις σκόπιμες εντάσεις ώστε «να τιναχτούν στον αέρα» διαδικασίες. Και αυτά, από μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΦΟΔΣΑ. Είναι δεκτό να έχει κανείς αντίθετη άποψη ως προς την λύση την οποία προωθήσαμε και ευτυχώς καταφέραμε να πετύχουμε. Ευτυχώς για τον τόπο. Αλλά είναι άλλο να έχεις αντίθετη άποψη και να την καταθέτεις και άλλο να προσπαθείς με κάθε τρόπο να βάλεις εμπόδια στην προώθηση της μόνης διαθέσιμης λύσης. Και γιατί; Για πολιτικές μικροσκοπιμότητες; Γιατί που αλλού να αποδώσει κανείς τέτοιες συμπεριφορές;
Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι κάποιος που είτε γνωρίζει επί χρόνια τα περί της αυτοδιοίκησης, είτε χειρίστηκε υποθέσεις και έργα που σχετίζονται με την σημερινή κατάσταση την οποία βιώνουμε με τη διαχείριση των απορριμμάτων, θέλει ηθελημένα να υπονομεύσει το παρόν και το μέλλον αυτού εδώ του τόπου.
Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θέλει το κακό της Κέρκυρας.
Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι δεν βλέπει την ανάγκη.
Και δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να διανοηθώ ότι αφετηρία όλων αυτών των τοξικών και αρνητικών θέσεων και ενεργειών, με παράλληλες υπόγειες προσπάθειες υπονόμευσης της προσπάθειας την οποία καταβάλαμε, είναι άλλου είδους συμφέροντα.
Θα αποδώσω τη στάση αυτή μάλλον σε φόβο για το νέο και το άγνωστο και σε φόβο για λύσεις που πριν δεν είχαν εφαρμοστεί.
Εμείς δεν φοβηθήκαμε πάντως, δουλέψαμε, προσπαθήσαμε και φέραμε εις πέρας μια άκρως επίπονη διαδικασία για τη μόνη λύση την οποία είχαμε διαθέσιμη.
Όσοι αντιδρούν στη μεταφορά μέχρι και σήμερα είναι εμφανές ότι δεν έχουν άλλη λύση ούτε και φυσικά έχουν προτείνει καμία αυτούς τους μήνες που συνεδριάζουμε. Καμία απολύτως.

Για την κατασκευή του εργοστασίου

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες λειτουργίας που ανέφερα στην αρχή, δεν σταματήσαμε να εργαζόμαστε για την δημοπράτηση του έργου κατασκευής της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων αλλά και για όλα τα άλλα έργα που εμπεριέχονται στο σχεδιασμό για την συνολική επίλυση του προβλήματος που ταλανίζει την Κέρκυρα. Η ανάρτηση του διεθνούς διαγωνισμού στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων έγινε την περασμένη εβδομάδα. Ήδη διανύουμε την προβλεπόμενη προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος και εύχομαι να γίνουν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες χωρίς να υπάρξουν χρονικές καθυστερήσεις.
Πρέπει να επισημάνω ότι η κατασκευή του εργοστασίου είχε ήδη δρομολογηθεί όπως φυσικά γνωρίζετε. Από την πλευρά μας όμως απαιτήθηκε η διευθέτηση ζητημάτων και η ολοκλήρωση επιπρόσθετων διαδικασιών που σχετίζονταν με την μελέτη του έργου και τις σχετικές εγκρίσεις από το αρμόδιο Υπουργείο. Διαδικασίες, τις οποίες αυτούς τους 6 μήνες ακολουθήσαμε στενά και από κοντά βήμα – βήμα ώστε να μην καταστούν περισσότερο χρονοβόρες.
Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η διαδικασία τροποποίησης και έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων καθώς και αυτή της εγκατάστασης του εργολάβου για την αποκατάσταση των κυττάρων στο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου.
Η προσπάθεια την οποία έχουμε καταβάλει όλο αυτό το διάστημα ήταν μεγάλη. Τα αποτελέσματα τα οποία σας ανακοινώνουμε αυτές εδώ τις μέρες, για τη μεταφορά των απορριμμάτων, την κατασκευή του εργοστασίου και όλα τα συνοδά έργα για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, νομίζω ότι αποδεικνύουν περίτρανα το αν εργαστήκαμε ή όχι.
Εργαζόμενοι αποσπασμένοι μόνο από τον Δήμο μας εργάστηκαν επί μήνες και έφεραν εις πέρας με επάρκεια και ακρίβεια όλα τα απαιτούμενα γραφειοκρατικά θέματα. Και οφείλω και από την πλευρά μου να τους ευχαριστήσω γι’ αυτό.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμότατα και τον Αντιπρόεδρο του ΦΟΔΣΑ, τον πρώην Δήμαρχο και επικεφαλής παράταξης στο Δημοτικό μας Συμβούλιο κ. Χρύσανθο Σαρλή για την άκρως υπεύθυνη στάση την οποία έχει τηρήσει όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Για το τεράστιο ενδιαφέρον που επιδεικνύει για το θέμα αυτό έχοντας και ο ίδιος πλήρη συνείδηση της σοβαρότητας της κατάστασης. Επίσης να ευχαριστήσω τον Αντιδήμαρχο Παξών κ. Βλαχόπουλο αλλά και τον Δήμαρχο Παξών για την συμπαράσταση και στήριξή τους και την συμβολή τους στην κοινή αυτή προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος.
Πιστεύω ότι τα όσα ειπώθηκαν το προηγούμενο διάστημα και κυρίως ότι από την πλευρά μας καθυστερήσαμε τη διαδικασία έχουν ήδη καταρριφθεί στην πράξη. Τονίζω κατηγορηματικά ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως καθυστέρηση σε κανέναν τομέα που να αφορά την προώθηση των ζητημάτων που σχετίζονται με την διαχείριση των απορριμμάτων. Το αντίθετο συνέβη. Ίσως αυτό ενόχλησε. Και γι’ αυτό γίναμε νομίζω όλοι μάρτυρες της προσπάθειας να ρίξουν λάσπη στο έργο και το πρόσωπό μου.
Εμείς θα επιμείνουμε, έχοντας συναίσθηση της ευθύνης μας και έχοντας μεγάλη αγάπη για τον τόπο θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για την ολοκλήρωση όλων εκείνων των έργων που σχετίζονται με την υγεία, τη ζωή και την οικονομία του τόπου μας.”

Previous Article

ΣΥΡΙΖΑ: Συγχαίρονται μεταξύ τους για τις δωρεές και ταυτόχρονα ξεπουλάνε τη δημόσια υγεία.

Next Article

Αλέξης Αλεξάξης: «Δεν είναι όλα πολιτική»

Σχετικά Άρθρα