Ερώτηση του Αλεκου Αυλωνίτη για την μονάδα Απεξάρτησης του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας – Διάπλους

Share:

Ερώτηση στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου κατέθεσε ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Αυλωνίτης προς τον κο Υπουργό Υγείας, την οποία συνυπογράφουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα την ανάγκη στήριξης και διευθέτησης των ζητημάτων της Μονάδας Απεξάρτησης Γενικού Νοσοκομείου στην Κέρκυρα – Διάπλους.
Ο βουλευτής ερωτά γιατί δεν λήφθηκαν εγκαίρως οι πρωτοβουλίες τροποποίησης της Υπουργικής Απόφασης από το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να καταστεί δυνατή η κατανομή των απαραίτητων κονδυλίων από το Υπουργείο Υγείας και να μην υφίστανται την ταλαιπωρία οι Κερκυραίοι και να αναπτυχθεί, τελικά, η Μονάδα Απεξάρτησης που έχει έδρα το νησί. Επιπλέον τίθεται σειρά άλλων ερωτημάτων σχετικά με τη μονάδα «Detox» και γενικά τη διοικητική, νομική και πρακτική διαχείριση της Μονάδας Απεξάρτησης.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :

ΕΡΩΤΗΣΗ:

Προςτον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Μονάδα Απεξάρτησης Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας – Διάπλους»
Η ένταξη της υπόψη Μονάδας στον οργανισμό του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας υφίσταται από τον Μάρτιο του 2018. Η αδειοδότηση λειτουργίας της Μονάδας Απεξάρτησης έλαβε χώρα το Μάρτιο του 2019. Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονικό αίτημα της τότε διοίκησης για συμμετοχή στο «ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων» και ειδικότερα, το Δεκέμβρη του 2019. Ωστόσο, απαιτούνταν τροποποίηση Υπουργικής Απόφασης του 2017 για τη χρηματοδότηση της Απεξάρτησης από το «ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων», ώστε να δύνανται ο «Διάπλους» να απορροφήσει κονδύλια από το ΕΣΠΑ.
Από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Διοίκησης του Νοσοκομείου της Κέρκυρας, καθώς και της νέας Περιφερειακής Αρχής, μέχρι σήμερα δεν αναλήφθηκε καμία πρωτοβουλία προκειμένου η Μονάδα να λάβει χρηματοδότηση από το λογαριασμό του ΕΣΠΑ. Επιπλέον, δεν ασκήθηκε καμία ενέργεια πίεσης έτσι ώστε να τροποποιηθεί η εν λόγω Υπουργική Απόφαση κατανομής κονδυλίων. Ως εκ τούτου, παρέμεινε μόνος δικαιούχος, το ΚΕΘΕΑ Ιωαννίνων.
Ταυτόχρονα, η Διοίκηση του Νοσοκομείου κλείνει το Τμήμα «Detox», το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του «Διάπλου» που λειτουργεί από το Νοέμβρη του 2019 στο Νοσοκομείο. Στους 5 μήνες λειτουργίας του πραγματοποιήθηκαν 22 εισαγωγές και 19 επιτυχημένα εξιτήρια, αριθμητικά στοιχεία που δεν είναι εύκολο να καταγραφούν στην Απεξάρτηση στο ΕΣΥ, ενώ αποτυπώνουν την αποτελεσματικότητα του Τμήματος. Από τις αρχές του νέου χρόνου χάθηκε πολύτιμος χρόνος, ενώ επικράτησε η αναβλητικότητα ως προς την απόφαση χωροθέτησης του Τμήματος «Detox» που να πληροί τις βασικές προϋποθέσεις ιατρικής περίθαλψης.
Επειδή, το ΚΕΘΕΑ θα αναπτύξει μονάδα στην Κέρκυρα, όταν ήδη υπάρχει ώριμη δομή και οι εξαρτημένοι συμπολίτες μας υφίστανται την ταλαιπωρία μετάβασης στα Ιωάννινα, χωρίς λόγο όταν υπάρχει δομή στην Κέρκυρα που θα μπορούσε να έχει χρηματοδοτηθεί και να αναπτυχθεί
Επειδή, ακόμα αναζητείται ο χώρος για να ξαναλειτουργήσει ο «Διάπλους» με προτεινόμενο το χώρο εκείνο, ο οποίος προοριζόταν για την παιδοψυχιατρική κλινική, καθώς δεν υπάρχει πλέον αντίστοιχος χώρος για να λειτουργήσει εντός του Ψυχιατρικού Τμήματος, ο οποίος ωστόσο δεν διαθέτει την απαιτούμενη υποδομή, όπως άδειες πυρασφάλειας, πόρτες ασφάλειας κ.α.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Γιατί δεν λήφθηκαν εγκαίρως οι πρωτοβουλίες τροποποίησης της Υπουργικής Απόφασης από το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να καταστεί δυνατή η κατανομή κονδυλίων από το Υπουργείο Υγείας, να μην υφίστανται την ταλαιπωρία οι Κερκυραίοι και να αναπτυχθεί, τελικά, η Μονάδα Απεξάρτησης που έχει έδρα, το νησί;
  2. Γιατί η Διοίκηση του Νοσοκομείου έκλεισε τη μονάδα «Detox», όταν το Υπουργείο με εγκύκλιό του, στις 10/3 ζητούσε από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου την προστασία των ευπαθών ομάδων των εξαρτημένων εν μέσω Covid-19, διακόπτοντας μάλιστα προγραμματισμένες νοσηλείες απεξάρτησης;
  3. Για ποιο λόγο, αποφάσισε η Διοίκηση του Νοσοκομείου, κατόπιν έντονων κοινωνικών αντιδράσεων, να επαναλειτουργήσει το Τμήμα «Detox» σε χώρο Τμήματος που θα αξιοποιούνταν για άλλο σκοπό.
  4. Πότε θα ανοίξει ξανά αυτό, για τους εξαρτημένους Κερκυραίους πολίτες και πότε θα λάβει όλες, τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις ο χώρος που επιλέχθηκε;
  5. Μήπως, όλα τα παραπάνω προοιωνίζουν πως σκοπός του Υπουργείου σας είναι να διακοπεί το πρόγραμμα απεξάρτησης του Νοσοκομείου Κέρκυρας που με μεγάλη προσπάθεια αδειοδοτήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)
Γιαννούλης Χρήστος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Ιωάννης
Φάμελλος Σωκράτης
Χρηστίδου Ραλλία»

Previous Article

Για την αποπληρωμή του μεταφορικού ισοδύναμου.

Next Article

Στ. Γκίκας: «Με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μπαίνει Φρένο στην Μάστιγα των Ελληνοποιήσεων»

Σχετικά Άρθρα