Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Πως διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί στην Ευρώπη

Καθώς όλο και περισσότερα κράτη στην Ευρώπη προσπαθούν να ανοίξουν τα σύνορα τους η κατάσταση εγείρει ερωτήματα σχετικά με τα υφιστάμενα μέτρα ανά χώρα.

Αρκετά ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, ανοίγουν σταδιακά τα σύνορά τους για τα διεθνή ταξίδια. Άλλα κράτη, όπως η Βρετανία, εφαρμόζουν 14ημερη καραντίνα στις αφίξεις και διατηρούν την ταξιδιωτική απαγόρευση στο εξωτερικό, ενώ χθες έγινε εμφανή η επιθυμία της Γερμανίας για άρση της ταξιδιωτικής απαγόρευσης από τα μέσα Ιουνίου. Ωστόσο, σε όλα τα κράτη ισχύουν διαφορετικοί κανονισμοί για την άδεια εισόδου  τόσο για τους Ευρωπαίους «γείτονες», όσο και για κράτη της υπόλοιπης υφηλίου.

Πιο συγκεκριμένα, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί ανά κράτος διαμορφώνονται ως εξής:

Αυστρία

Ανοίγει από σήμερα τα χερσαία της σύνορα με τη Γερμανία, την Ελβετία, το Λιχτενστάιν, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, την Ουγγαρία και τη Τσεχία.

Δε θα πραγματοποιούνται έλεγχοι με εξαίρεση τις αφίξεις από τα ιταλικά σύνορα. Όσοι φτάνουν στη χώρα με αεροσκάφος θα πρέπει να έχουν μαζί τους μία εξέταση για τον ιό, η οποία θα είναι αρνητική, και θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί εντός των 4 τελευταίων ημερών.

Η είσοδος για όσους ταξιδεύουν με αεροσκάφη από χώρες εκτός της ζώνης Σένγκεν απαγορεύεται.

Βέλγιο

Τα σύνορα παραμένουν κλειστά και η κυβέρνηση έχει θέσει ταξιδιωτική απαγόρευση για το εξωτερικό.

Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Τα σύνορα είναι προς το παρόν ανοικτά για τα γειτονικά κράτη και δεν επιτρέπεται η είσοδος διεθνών ταξιδιωτών με εξαίρεση τους οδηγούς μεταφορικών οχημάτων, τους κατοίκους και τους διπλωμάτες.

Βουλγαρία

Έχει ανοίξει τα σύνορα της με Ελλάδα και Σερβία από την 1η Ιουνίου.

Κροατία

Έχει ανοίξει τα σύνορά της με υπηκόους από την Τσεχία, την Ουγγαρία, την Αυστρία, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Σλοβενία τη Γερμανία και τη Σλοβακία.

Επιβάλλεται η καραντίνα 14 ημερών για όσους αφιχθέντες έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα του Κορωνοϊού.

Τσεχία

Από τις 26 Μαΐου έχει ανοίξει τα σύνορα με τη Γερμανία και την Αυστρία. Από τις 27 Μαΐου έχουν ανοίξει τα σύνορα με τη Σλοβακία και την Ουγγαρία, αλλά με περιορισμούς.

Οι κάτοικοι των μελών κρατών της ΕΕ μπορούν να εισέλθουν στη χώρα για να πραγματοποιήσουν οικονομικές δραστηριότητες, να επισκεφθούν συγγενείς και να σπουδάσουν στα πανεπιστήμια. Όλοι θα πρέπει να φέρουν κατά την άφιξη αρνητικό τεστ για τον Κορωνοϊό.

Δανία

Τα σύνορα παραμένουν κλειστά για τους διεθνείς ταξιδιώτες. Επιτρέπεται η είσοδος για τους πολίτες ή τους κατοίκους της Δανίας, τη Γροιλανδία ή των Νήσων Φερόε ή για όσους έχουν «σηματνικό  λόγο».

Από τις 25 Μαΐου μπορούν να επιστρέψουν υπήκοοι από τη Δανία, Φινλανδία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και τη Γερμανία εάν έχουν σχέση με άτομο στη χώρα, έχουν συγγενείς ή πραγματοποιούν επαγγελματικά ταξίδια.

Από τις 15 Ιουνίου η Κοπεγχάγη θα ανοίξει τα σύνορα προς τουρίστες από τη Γερμανία, την Ισλανδία και τη Νορβηγία.

Εσθονία

Έχει ανοίξει τα σύνορα από τις 15 Μαΐου για τις γειτονικές χώρες της Βαλτικής, ενώ οι πολίτες της ΕΕ και της Βρετανίας μπορούν να ταξιδεύουν από την 1η Ιουνίου. Όσοι έρχονται από χώρες με υψηλό βαθμό μετάδοσης θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες.

Φινλανδία

Τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον έως τις 14 Μαΐου και έχουν ανοίξει μόνο για τους εργάτες από τη ζώνη Σένγκεν.

Γαλλία

Η κυβέρνηση επιδιώκει να ανοίξει τα σύνορα από τις 15 Ιουνίου. Προς το παρόν τα ταξίδια προς τη Γαλλία τελούν υπό περιορισμούς.

Οι ταξιδιώτες από τη Βρετανία και την Ισπανία μπορούν να μπουν σε εθελοντική καραντίνα. Όσοι ταξιδεύουν εκτός της ΕΕ και της Βρετανίας δε θα μπορούν να εισέλθουν στη χώρα εκτός από περιορισμένες περιπτώσεις.

Γερμανία

Αναμένεται να ανοίξει τα σύνορα της προς την ΕΕ και τη Βρετανία από τις 15 Ιουνίου. Προς το παρόν οι ταξιδιώτες θα πρέπει να έχουν ένα σοβαρό λόγο για να εισέλθουν, αν και οι περιορισμοί στα σύνορα χαλαρώνουν.

Έως τις 15 Ιουνίου πραγματοποιούνται έλεγχοι στα σύνορα με την Αυστρία, την Ελβετία, τη Δανία και τη Γαλλία καθώς και για τις αφίξεις από την Ιταλία και την Ισπανία.

Οι πολίτες της ΕΕ, της Βρετανίας, του Λιχτενστάιν, της Ελβετίας, της Νορβηγίας και της Ισλανδίας καθώς και μέλη της οικογένειάς τους μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους ή στον τόπο μόνιμης κατοικίας στη Γερμανία ή να ταξιδέψουν στη χώρα τους μέσω της Γερμανίας.

Ουγγαρία

Έχουν ανοίξει τα σύνορα με τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία και τη Σερβία με περιορισμούς. Όσοι έρχονται από την Τσεχία μπορούν να ταξιδέψουν μέσω της Σλοβακίας.

Επίσης, έχουν ανοίξει τα σύνορα με την Κροατία για όσους έχουν κάνει κράτηση για διακοπές, ενώ τα σύνορα με την Αυστρία και την Ουκρανία παραμένουν κλειστά.

Ισλανδία

Η κυβέρνηση επιδιώκει να ανοίξει τα σύνορα από τις 15 Ιουνίου. Οι τουρίστες θα εξετάζονται κατά την άφιξη και ύστερα από λίγες ώρες θα λαμβάνουν τα αποτελέσματα στο κινητό τους μέσω εφαρμογής.

Ιρλανδία

Επιβάλλεται καραντίνα για 14 ημέρες σε όλες τις αφίξεις με εξαίρεση τη Β.Ιρλανδία. Οι αφιχθέντες πρέπει να υποβάλουν μία δήλωση με εξαίρεση των παρόχων των γραμμών ανεφοδιασμού, πιλότων και ναυτικών.

Ιταλία

Από τις 3 Ιουνίου έχει ανοίξει τα σύνορα προς την ΕΕ, τη Βρετανία, τις χώρες Σένγκεν, την Ανδόρα, το Μονακό, το Βατικανό και το Σαν Μαρίνο χωρίς να επιβάλλει καραντίνα παρά μόνο εάν οι αφιχθέντες έχουν ταξιδέψει σε άλλη χώρα 14 ημέρες πριν φτάσουν στην Ιταλία.

Η χώρα κρίνει οποιαδήποτε μέτρα περιορισμού ως «μη συνταγματικά» και έχει αναστείλει τις κρουαζιέρες.

Λετονία

Έχει ανοίξει τα σύνορα με την Εσθονία και τη Λιθουανία από τις 15 Μαΐου. Από την 1 Ιουνίου δε θα υπάρχουν έλεγχοι στα σύνορα με τη Λιθουανία.

Λιθουανία

Έχει ανοίξει τα σύνορα με την Εσθονία και τη Λετονία από τις 15 Μαΐου. Από την 1 Ιουνίου δε θα υπάρχουν έλεγχοι στα σύνορα με τη Λετονία.

Επίσης, επιτρέπεται η είσοδος σε Πολωνούς πολίτες για εργασία ή για σπουδές.

Λουξεμβούργο

Έχει ανοίξει τα σύνορα με τη Γερμανία από τις 15 Μαΐου.

Μάλτα

Τα σύνορα αναμένεται να ανοίξουν από την 1η Ιουλίου.

Ολλανδία

Έχουν ανοίξει τα σύνορα με τις χώρες Σένγκεν, αν και η κυβέρνηση παροτρύνει την αποφυγή των μη αναγκαίων ταξιδιών.

Νορβηγία

Τα σύνορα παραμένουν κλειστά και επιτρέπεται η είσοδος σε κατοίκους και εργαζομένους. Το Υπουργείο Εξωτερικών παροτρύνει την αποφυγή των μη αναγκαίων ταξιδιών έως τις 20 Αυγούστου.

Στις 15 Ιουνίου αναμένονται εξαιρέσεις για τις Σκανδιναβικές χώρες ενώ έως τις 20 Ιουλίου εξετάζονται οι εξαιρέσεις για μερικά ευρωπαϊκά κράτη.

Επιβάλλεται καραντίνα 10 ημερών για όσους επιστρέφουν από διεθνή ταξίδια.

Πολωνία

Τα σύνορά της παραμένουν κλειστά.

Πορτογαλία

Παραμένει κλειστή έως τις 15 Ιουνίου. Δεν επιβάλλεται καραντίνα με εξαίρεση τις Αζόρες.

Ρουμανία

Έχει ανοίξει τα σύνορα με την Ουγγαρία.

Σερβία

Έχει ανοίξει τα σύνορά της.

Σλοβενία

Έχει ανοίξει τα σύνορα προς τους πολίτες της ΕΕ από τις 15 Μαΐου. Τα πιθανά κρούσματα θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών.

Σλοβακία

Έχει ανοίξει τα σύνορα με την Ουγγαρία και την Τσεχία από τις 27 Μαΐου με μερικούς περιορισμούς. Δεν επιβάλλεται καραντίνα, ένα η διαμονή διαρκέσει λιγότερο από 48 ώρες.

Ισπανία

Επιτρέπεται η είσοδος σε τουρίστες από τη Γερμανία, την Ελβετία και τις σκανδιναβικές χώρες από τις 22 Ιουνίου στις Βαλεαρίδες μέσω ενός «πιλοτικού προγράμματος». Οι τουρίστες δε θα μπαίνουν σε καραντίνα.

Οι τουρίστες από άλλες χώρες θα μπορούν να ταξιδέψουν από την 1η Ιουλίου.

Σουηδία

Έχει εφαρμόσει ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τα μη αναγκαία ταξίδια από την ΕΕ, με εξαίρεση τη Βρετανία και την Ελβετία έως και τις 15 Ιουνίου.

Ελβετία

Θα ανοίξει τα σύνορά της με τη Γερμανία, την Αυστρία και τη Γαλλία από τις 15 Ιουνίου.

Οι περιορισμοί στα σύνορα με την Ιταλία παραμένουν σε ισχύ μέχρι νεωτέρας. Δε θα επιτρέπεται η είσοδος σε ξένους τουρίστες οι οποίοι δεν έχουν άδεια διαμονής ή εργασίας.

Οι διεθνείς ταξιδιώτες που χρησιμοποιούν αεροσκάφη μπορούν να εισέλθουν μόνο στα αεροδρόμια της Ζυρίχης, τη Γενεύης και του Basel.

Δεν επιβάλλεται καραντίνα κατά την άφιξη.

Τουρκία

Δεν επιτρέπεται η άφιξη των ξένων τουριστών.

Βρετανία

Τα σύνορα είναι ανοικτά και από τις 8 Ιουνίου θα επιβάλλεται καραντίνα 14 ημερών σε όλες τις αφίξεις εξωτερικού. Εξαιρούνται οι ταξιδιώτες από την Ιρλανδία, τη νήσο Μαν και τα νησιά της Μάγχης.

Επιτρέπεται η είσοδος σε μερικούς επαγγελματίες όπως αυτοί της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Όσοι τελούν υπό καραντίνα θα πρέπει να δίνουν τα στοιχεία τους.

Τα μέτρα θα επανεξετάζονται κάθε 3 εβδομάδες.

Πηγή: money-tourism.gr/

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ