Δήλωση Αλέκου Αυλωνίτη για την Εβραική κοινότητα της Κέρκυρας – Ιούνιος 1944

Share:

Τον Σεπτέμβριο του 1943 οι Γερμανοί κατέλαβαν την Κέρκυρα και παρά τη διαφαινόμενη τελική τους ήττα φόρτωσαν μεταξύ 11 και 15 Ιουνίου του 1944 με τη βοήθεια Ελλήνων συνεργατών τους, τα εννέα δέκατα των Κερκυραίων Εβραίων (δηλαδή περίπου 1.800 άνδρες, γυναίκες και παιδιά) σε τρία πλοία με σκοπό να τους εκτοπίσουν μέσω Πάτρας, Πειραιά και Αθήνας στο Άουσβιτς, όπου και οι περισσότεροι από αυτούς δολοφονήθηκαν ή πέθαναν από τις κακουχίες.
Λίγοι μόνο από αυτούς επέζησαν, συμπεριλαμβανομένων των κρατουμένων από το παράρτημα του στρατοπέδου συγκέντρωσης Hailfingen-Tailfingen. Οι περισσότεροι από τους ούτε καν 200 επιζώντες επέστρεψαν στην Κέρκυρα μόνο για μικρό χρονικό διάστημα και μετοίκησαν στη συνέχεια, σε άλλες χώρες.
76 χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα του Ιουνίου του 1944 συνεχίζουμε να θυμόμαστε τη μαύρη αυτή, σελίδα της ιστορίας του νησιού μας και εκπληρώνουμε το ανθρώπινο χρέος της Κέρκυρας και τον φόρο τιμής στους Εβραίους της Κέρκυρας για τη σύλληψη και τον εγκλεισμό των μελών της στο κολαστήριο του Άουσβιτς.
Η ουσιαστική διάλυση της τοπικής εβραϊκής κοινότητας στο νησί μας, ας αποτελεί για τις νεότερες γενιές των Κερκυραίων το ανεξίτηλο μελανό σημάδι της ανθρώπινης βαρβαρότητας που θα μας εμπνέει γύρω από μία ενιαία προσπάθεια για την ειρηνική συμβίωση και την ευημερία όλων.

Previous Article

Δράση Εθελοντικής Αιμοδοσίας στην Κέρκυρα, 14 & 15 Ιουνίου 2020, Πλατεία Σπιανάδα

Next Article

Εκτέλεσαν εν ψυχρώ ζευγάρι στη Ζάκυνθο

Σχετικά Άρθρα