Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Δημήτρης Μπιάγκης: 9 Ιουνίου 1944. Η θυσία των Εβραίων της Κέρκυρας μια μελανή σελίδα στην ιστορία

Σαν σήμερα, στις 9 Ιουνίου του 1944, η Κέρκυρα και η Ισραηλιτική Κοινότητά της, βίωσε το ολοκαύτωμα των Ναζιστών, γράφοντας με το αίμα της και τη θυσία της μια από τις μελανότερες ιστορικές σελίδες του τόπου μας.
Η Ισραηλιτική Κοινότητα της Κέρκυρας αριθμούσε περίπου δύο χιλιάδες ψυχές που ζούσαν. Η Κέρκυρα, με το ιδεώδες κλίμα, έγινε για τους Εβραίους η φιλόξενη «Μικρή Παλαιστίνη», το καταφύγιο για πολλούς απ’ αυτούς που δραπέτευσαν από την ηπειρωτική Ελλάδα. Δύο χιλιάδες περίπου Κερκυραίοι Εβραίοι, σαν σήμερα, κυκλώθηκαν και συγκεντρώθηκαν στην μεγάλη πλατεία της πόλης, μεταφέρθηκαν στο Παλαιό Φρούριο χωρίς διάκριση, άνδρες, γυναίκες, παιδιά, γέροι, ανάπηροι, άρρωστοι ακόμα και όσοι ψυχορραγούσαν. Δοκίμασαν κάθε ταπείνωση, κάθε προσβολή, κάθε εξευτελισμό. Μερικές μέρες αργότερα θα μεταφέρονταν στο Άουσβιτς βιώνοντας και τη φρίκη των κρεματορίων του Ναζισμού. Αυτοί που κατάφεραν να επιβιώσουν ήταν λιγότεροι από διακόσιους.
Σήμερα, θυμόμαστε αυτή τη μέρα, σεβόμενοι το δράμα αυτών των ανθρώπων, ως κομμάτι της ιστορίας μας, ένα κομμάτι που αποδεχόμαστε, θυμόμαστε και τιμούμε. Η θυσία αυτών των ανθρώπων δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη μας, αλλά μια ιδιαίτερη φώτιση για την ψυχή μας, να συντρίψουμε μια και καλή το τέρας του φασισμού, του ρατσισμού, του μίσους, της διάκρισης, μένοντας πιστοί στο δόγμα της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ισονομίας.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ