Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Να δοθεί εκ νέου η δυνατότητα για υπαγωγή στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία-120 δόσεις ζητάει ο Δ. Μπιάγκης

Ο Βουλευτής Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Δημήτρης Μπιάγκης κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Ιωάννη Βρούτση σχετικά με την «επαναφορά της ρύθμισης των 120 δόσεων για την διευθέτηση ληξιπροθέσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία».
Στην Ερώτησή του, ο Βουλευτής αναφέρει ότι: «Ο Νόμος 4611/2019 αποτέλεσε μία ιδιαίτερα ευνοϊκή ρύθμιση για πολλούς ασφαλισμένους και επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, με τον Νόμο αυτό είχε προβλεφθεί ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών για ασφαλισμένους και επιχειρήσεις που είχαν υποβάλλει σχετική αίτηση μέχρι τις 10-10-2019 μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ). Μάλιστα, στους παραπάνω ασφαλισμένους δόθηκε παράταση υποβολής αίτησης ρύθμισης οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία έως 31-5-2020 και την οποία μπορούν οι ασφαλισμένοι να οριστικοποιήσουν μέχρι 30-9-2020».
Εντούτοις, όπως υποστηρίζει ο κ. Μπιάγκης: «Παρά το ευνοϊκό της ρύθμισης αυτής, ο στενός χρονικός περιορισμός της εφαρμογής της, έως τις 10-10-2019, περιόρισε σημαντικά και το εύρος των ασφαλισμένων που μπορούσαν να υπαχθούν στην ρύθμιση αυτή, δημιουργώντας ταυτόχρονα μεγάλες αδικίες και ανισότητες. Συγκεκριμένα, από την ρύθμιση αποκλείονται ασφαλισμένοι, οι οποίοι δεν ήταν ενήμεροι για την οφειλή τους ή για διάφορους λόγους δεν κατάφεραν να υποβάλλουν σχετική αίτηση. Επίσης, δεν κατάφεραν να υπαχθούν στη ρύθμιση ασφαλισμένοι που βρίσκονταν στο εξωτερικό και δεν ενημερώθηκαν έγκαιρα για την Νομοθετική αυτή ρύθμιση. Ακόμα, δεν υπάρχει σχετική ρύθμιση για τους ασφαλισμένους, οι οποίοι τώρα υπέβαλλαν σχετική αίτηση συνταξιοδότησης και δεν μπορούν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους. Τέλος, αποκλείονται και ασφαλισμένοι, οι οποίοι προσφάτως έλαβαν σχετική απορριπτική μη ένταξής τους στα Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά (Νόμος 4611/2019) και αδυνατούν να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους».
Λαμβάνοντας, επίσης, υπόψη κατά τον κ. Μπιάγκη ότι ηλεκτρονική πλατφόρμα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) παραμένει ανοιχτή και η ρύθμιση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, αποτελεί κατάφωρη αδικία κάποιοι πολίτες να αποκλείονται από την υπαγωγή τους στην εν λόγω ρύθμιση, όπως επίσης και συνυπολογίζοντας τη συνολικότερη κατάσταση που βιώνει η χώρα και την γενικότερη αδυναμία που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και οι πολίτες στην μετά-κορονωϊού πραγματικότητα ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό να του απαντήσει εάν μεταξύ των προθέσεων του Υπουργείου είναι η έγκριση παράτασης ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε έναν μεγαλύτερο αριθμό ασφαλισμένων ή επιχειρήσεων να υπαχθούν στην ρύθμιση αυτή, και αν ναι πότε αναμένεται να θεσπιστεί.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ