Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Εκτάκτως υπουργική απόφαση για είσοδο των Σέρβων τουριστών από τον Προμαχώνα

Στον Προμαχώνα βρέθηκαν παγιδευμένοι εκατοντάδες Σέρβοι τουρίστες που έχουν κλείσει διακοπές στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, οι περισσότεροι από αυτους επιχείρησαν να μπουν στη χώρα μας από τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία τα οποία, σύμφωνα με τα βορειομακεδονικά ΜΜΕ παραμένουν κλειστά από τις ελληνικές αρχές για ορισμένους πολίτες τρίτων χωρών έως τις 30 Ιουνίου. Στη συνέχεια οι ταξιδιώτες αυτοί επιχείρησαν να μπουν από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, καθώς έχουν ήδη κάνει κρατήσεις σε ελληνικά ξενοδοχεία και όπως αναφέρουν είχαν τη διαβεβαίωση των ελληνικών αρχών πως θα επιτραπεί η είσοδος.

Από την πλευρά του ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης επισήμανε σε δηλώσεις του από το αεροδρόμιο “Μακεδονία” ότι η απαγόρευση εισόδου σε πολίτες τρίτων χωρών ήταν απόφαση που πάρθηκε από τις Βρυξέλλες. “Αυτό δημιουργεί ένα ζήτημα με τα δυτικά Βαλκάνια, προφανώς. Φαίνεται ότι έγινε ένα βήμα πίσω από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο σχετίζεται με υγειονομικά δεδομένα και κάποιο φόβο που μπορεί να υπάρχει. Εμείς συμμορφωνόμαστε με τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις. Θα το κάνουμε το επόμενο διάστημα, όσο μπορούμε πιο συστηματικά” είπε ο κ. Θεοχάρης, σύμφωνα με το voria.gr.

Για να λυθεί το ζήτημα, αναμένεται υπουργική απόφαση, ώστε να επιταρέπεται η είσοδος των Σέρβων τουριστών από τα σύνορα στον Προμαχώνα.

Μιλώντας στο thestival.gr o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, κ. Γρηγόρης Τάσιος, έκανε λόγο για ”αλλαγή στο 90ό λεπτό” και τόνισε πως οι ξενοδόχοι ενημερώθηκαν τελευταία στιγμή για την εξέλιξη αυτή. Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν υπήρξε καμία ενημέρωση νωρίτερα σχετικά με αυτό και σημείωσε πως αρκετοί Σέρβοι τουρίστες έφτασαν μέχρι τα σύνορα της χώρας μας και τελικά υποχρεώθηκαν να γυρίσουν πίσω. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ, οι άνθρωποι αυτοί επρόκειτο να μείνουν σε μικρά καταλύματα της Πιερίας, της Χαλκιδικής και της Θάσου, καθώς και σε κάποια μικρά ξενοδοχεία. Υπήρξε ήδη επικοινωνία με το Υπουργείο Τουρισμού σχετικά με την εξέλιξη αυτή.

Στο voria.gr η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, κα Ευαγγελία Ξυπτερά, μίλησε για ”ακόμη ένα χτύπημα στον ήδη ταλαιπωρημένο ελληνικό τουρισμό”. “Μεγάλη ταλαιπωρία για τους Σέρβους τουρίστες. Μετά από αυτό μάλλον δε θα αποφασίσει να ταξιδέψει κανείς στην Ελλάδα ούτε από τις βαλκανικές χώρες τους επόμενους μήνες”, τόνισε η πρόεδρος των ξενοδόχων της Πιερίας.

ΚΙΝ.ΑΛ: ‘Ο οικοδεσπότης δυστυχώς είναι λιγότερο φιλόξενος απ’ όσο θέλει να φαίνεται’
Ο κ. Γεώργιος Σ. Φραγγίδης, βουλευτής Κιλκίς και υπεύθυνος ΚΤΕ Τουρισμού του Κινήματος Αλλαγής, έκανε την ακόλουθη δήλωση: ”Μπλόκο του ελληνικού τουρισμού στα χερσαία σύνορα. Η κυβέρνηση, αν και πρωταθλήτρια στην επικοινωνία και την επικοινωνιακή διαχείριση των κρίσεων και των προβλημάτων, απέτυχε να ενημερώσει έγκαιρα και σωστά το τουριστικό κοινό του εξωτερικού για το άνοιγμα των χερσαίων συνόρων. Αποτέλεσμα, ουρά χιλιομέτρων και πολύωρη ταλαιπωρία χθες για πολλούς πολίτες, την πρώτη μέρα που άνοιξαν οι πύλες εισόδου στη χώρα. Θύματα της αιφνιδιαστικής αλλαγής των κανονισμών – που ανακοινώθηκε καθυστερημένα το βράδυ της Κυριακής 14/6 – οι πολίτες τρίτων χωρών (Σερβία, Ρουμανία) που έφτασαν στα σύνορα έχοντας κλείσει καταλύματα και διακοπές και ενημερώθηκαν ότι τους επιτρέπεται η είσοδος στις 30 Ιουνίου. Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε επίσης σε τουριστικούς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας από την ανεπαρκή και παραπλανητική ενημέρωση, καθώς τελωνεία, αεροδρόμια και λιμάνια στη Β. Ελλάδα απουσίαζαν από τις ανακοινώσεις και το συνοδευτικό χάρτη του Υπουργείου Τουρισμού και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Οι παλινωδίες, η προχειρότητα και ο ελλιπής σχεδιασμός της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου, βλάπτουν σοβαρά τον ελληνικό τουρισμό. Περιττές οι δαπανηρές καμπάνιες και οι επικοινωνιακές στρατηγικές για προσέλκυση τουριστών, όταν οι ίδιοι βάζουμε εμπόδια στην έλευσή τους”.

Με “συγκρατημένη αισιοδοξία” περιμένουν το άνοιγμα των συνόρων με Βουλγαρία στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Θανάσης Τσώνης, ο οποίος τόνισε ότι εκείνο που προέχει είναι η υγειονομική ασφάλεια. ”Πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση”, τόνισε ο τομεάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Αλέξανδρος Θάνος, καθώς όπως είπε είναι σημαντικό να διατηρηθεί η καλή κατάσταση στη χώρα μας αλλά συγχρόνως να δουλέψει και ο κλάδος του τουρισμού. “Πρέπει να γίνονται σωστοί έλεγχοι στα σύνορα και συγχρόνως να μη δημιουργούνται ουρές στην αναμονή, ειδικά όταν ανοίξουν όλοι οι σταθμοί”, είπε ο κ. Θάνος.

Σημειώνεται ότι όπως ανακοινώθηκε, από 1η Ιουλίου θα γίνει άρση περιορισμών από την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, εφόσον το επιτρέπουν οι υγειονομικές συνθήκες και θα επανεξεταστεί έως τις 30 Ιουνίου το θέμα της απαγόρευσης για την Τουρκία.

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ βρίσκονται στο τελωνείο του Προμαχώνα και προχωρούν σε δειγματοληπτικούς ελέγχους ανάλογα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν για κάθε χώρα.

Πηγή: traveldailynews.gr/

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ