Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Όλο το Φάσμα των Θεμάτων Υγείας στην Συνάντηση Στέφανου Γκίκα – Βασίλη Κοντοζαμάνη

Συνάντηση εργασίας με τον Υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, πραγματοποίησε στην Αθήνα ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας.
Ο Βουλευτής ενημερώθηκε για την εξέλιξη της πανδημίας Covid-19 στην Ελλάδα, την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και το Σχέδιο Υπηρεσιών Υγείας για την Νησιωτική Χώρα, εν όψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου. Θέμα συζήτησης απετέλεσαν και τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την λειτουργία ξενοδοχειακών μονάδων και λοιπών καταλυμάτων.
Ο Στέφανος Γκίκας έθεσε στον Υφυπουργό μία σειρά ζητημάτων που αφορούν στην περαιτέρω υγειονομική αναβάθμιση της Π.Ε. Κέρκυρας.
Σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε την ανάγκη να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων λοιπού επικουρικού προσωπικού για το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, όπως και για επικουρικό προσωπικό του ΕΚΑΒ, ώστε να στελεχωθεί ο Τομέας ΕΚΑΒ Νότιας Κέρκυρας.
Ο Υφυπουργός επιβεβαίωσε ότι η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει τις επόμενες ημέρες και εξήγησε ότι ο λόγος καθυστέρησης οφείλεται στην συμπερίληψη θέσεων στελέχωσης δομών Προ.Κε.Κ.Α.
Ενημέρωσε επίσης ότι για τον Νοσοκομείο Κέρκυρας έχουν εγκριθεί επιπροσθέτως οι ακόλουθες προσλήψεις ιατρικού και λοιπού προσωπικού: 1 θέση ΔΕ Βοηθών Φαρμακείου, 5 θέσεις Διοικητικού Οικονομικού Προσωπικού, 5 θέσεις ΠΕ Νοσηλευτικής, 3 θέσεις ΤΕ/ ΔΕ Ραδιολογίας/ Ακτινολογίας, 15 θέσεις ΤΕ Νοσηλευτικής και 6 θέσεις ΥΕ Γενικών Καθηκόντων. Για τον Τομέα ΕΚΑΒ Νότιας Κέρκυρας έχουν εξασφαλιστεί 10 θέσεις διασωστών πληρωμάτων ασθενοφόρων. Σημειώνεται ότι οι ανωτέρω θέσεις θα καλυφθούν υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν ενδιαφερόμενοι.
Ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε επίσης στο νοσηλευτικό προσωπικό και τους τραυματιοφορείς, οι οποίοι προσλήφθηκαν το 2017 μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ με 12μηνες συμβάσεις, οι οποίες ανανεώθηκαν ήδη δύο φορές. Επεσήμανε το σημαντικό έργο που προσφέρουν στα Νοσοκομεία και την ανάγκη να διασφαλιστεί το εργασιακό τους μέλλον.
Ο Υφυπουργός συμφώνησε στην χρησιμότητα του εν λόγω προσωπικού για την εύρυθμη λειτουργία των Νοσοκομείων και ανέφερε ότι εξετάζεται μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ, για την κάλυψη των συγκεκριμένων θέσεων, όπου οι ήδη υπηρετούντες θα έχουν αυξημένη μοριοδότηση.
Σε ότι αφορά στα Κέντρα Υγείας, ο Βουλευτής τόνισε την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης των Κέντρων Υγείας της Π.Ε. Κέρκυρας και ιδιαίτερα του Κέντρου Υγείας της Πόλεως της Κέρκυρας με νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό κρίσιμων ειδικοτήτων, προκειμένου να επιτευχθεί αποσυμφόρηση του ΓΝΚ. Παρέδωσε δε σχετικό υπόμνημα.
Ο κ. Γκίκας εστίασε στην αναγκαιότητα να πραγματοποιηθεί το δυνατόν συντομότερα η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του κτηρίου όπου στεγάζεται το Κέντρο Υγείας της Κέρκυρας, από τον ΕΦΚΑ στην 6η ΥΠΕ. Αυτό θα απλοποιήσει την διαδικασία αναβάθμισης του κτηρίου με κονδύλια από το ΕΣΠΑ. Και για αυτό το ζήτημα παρέδωσε στον Υφυπουργό την σχετική αλληλογραφία.
Ο Βουλευτής αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κέρκυρα στην προσέλκυση επικουρικών ιατρών. Ενώ το Υπουργείο Υγείας ενέκρινε κρίσιμες ειδικότητες για το Νοσοκομείο Κέρκυρας, αυτές δεν καλύπτονται. Ο κ. Γκίκας πρότεινε να εξεταστεί η δυνατότητα μετά την λήξη των συμβάσεων, να διασφαλίζεται ειδική μοριοδότηση που θα διευκολύνει την μονιμοποίηση των επικουρικών ιατρών.
Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός ανέφερε ότι εξετάζονται τρόποι, ώστε το επικουρικό ιατρικό προσωπικό που υπηρετεί στο ΕΣΥ, να καλύψει εν συνεχεία κενές οργανικές θέσεις στα Νοσοκομεία της χώρας.
Ο Βουλευτής παρουσίασε επιπροσθέτως στον κ. Κοντοζαμάνη τον κρίσιμο ρόλο που θα παίξει η ύπαρξη πλωτού ασθενοφόρου στην Π.Ε. Κέρκυρας, το οποίο θα εξυπηρετεί ιδιαίτερα τους Παξούς και τα Διαπόντια Νησιά. Για το θέμα αυτό υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της Περιφερειάρχου Ιονίων Νήσων, Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου.
Τέλος, ο Στέφανος Γκίκας ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να επιταχυνθεί η διαδικασία για την κάλυψη της θέσης του αγροτικού ιατρού στους Οθωνούς. Εάν η προκήρυξη βγει εκ νέου άγονη, η θέση θα καλυφθεί, κατά τα ειωθότα, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας από οπλίτη ιατρό.
Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Στέφανος Γκίκας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Με τον Υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, είχαμε σήμερα μία πολύ εποικοδομητική συνάντηση εργασίας.
Επεξεργαστήκαμε μία μακρά λίστα θεμάτων του ευαίσθητου τομέα της Υγείας που αφορούν στην Π.Ε. Κέρκυρας. Διαπιστώνω ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είναι διατεθειμένη να βρει λύσεις στα ζητήματα που έθεσα, ορισμένες εκ των οποίων ήδη δρομολογούνται.
Καθώς πρόκειται για την πρώτη μας κατ΄ ιδίαν συνάντηση μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, είχα την ευκαιρία να συγχαρώ τον Υφυπουργό για την εξαιρετική δουλειά του Υπουργείου Υγείας. Λήφθηκαν άμεσα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, ενώ παράλληλα το Υπουργείο εργάστηκε σκληρά για την ενίσχυση του ΕΣΥ με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με εξοπλισμό αλλά και με αναλώσιμα είδη ατομικής υγειονομικής προστασίας. Χάρις στους έγκαιρους και αποτελεσματικούς χειρισμούς, στην χώρα μας δεν σημειώθηκαν φαινόμενα έλλειψης υλικού, όπως σε άλλα κράτη της Ε.Ε., ενώ η πανδημία είχε μία πολύ πιο ήπια εξέλιξη.
Θα παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς την πορεία εξέλιξης όλων των θεμάτων που συζητήσαμε σήμερα.»
Ο Βουλευτής επισκέφθηκε και τον νέο Υπηρεσιακό Γραμματέα του Υπουργείο Υγείας, Ιωάννη Βλάσση, τον οποίο συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων του. Ο κ. Βλάσσης έλκει την καταγωγή του από την Κέρκυρα.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ