Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Κ.Κ.Ε: Διαχρονικό το έγκλημα στο Τεμπλόνι

Κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Κέρκυρας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γραμματέα της ΤΕ Μπορμπότη Γιάννη, επισκέφτηκε τα μεσάνυχτα το Τεμπλόνι για να δουν και να ενημερωθούν για την εξέλιξη της πυρκαγιάς μέσα στο ΧΥΤΑ.

Η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου προκάλεσε έντονη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής ενώ έκδηλη ήταν και η αγανάκτηση για την κατάσταση αυτή.

Μόλις μία βδομάδα μετά τη Λαϊκή Συνέλευση που είχε προκαλέσει ο Σύλλογος Τεμπλονίου και είχε αναδειχθεί η τραγική κατάσταση στην περιοχή, τα γεγονότα ήρθαν να επιβεβαιώσουν τις διαπιστώσεις αλλά και τις προειδοποιήσεις του για τους κινδύνους.

Η φωτιά στα σκουπίδια που βρίσκονται χύμα, κοντά στον χώρο του δεματοποιητή, έφερε για πολλοστή φορά στην επικαιρότητα τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων αλλά και των Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών, που εδώ και δεκαετίες συντηρούν την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Η πυρκαγιά δεν είναι παρά ένα επεισόδιο ακόμα στο διαχρονικό έγκλημα που συντελείται στο Τεμπλόνι και αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία ολόκληρου του νησιού καθώς και για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στην καθαριότητα. Επίσης, είναι αποδεδειγμένο ότι ο υπερκορεσμένος ΧΥΤΑ Τεμπλονίου έχει αναδειχθεί σε παράγοντα συνεχούς υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.

Οι συνέπειες αυτής της απαράδεκτης κατάστασης είναι ορατές στον καθένα. Μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, της ατμόσφαιρας και επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων από τα εκλυόμενα δηλητηριώδη αέρια, που τώρα με τη φωτιά όλα αυτά μεγιστοποιούνται.

Είναι εγκληματικές οι ευθύνες των μέχρι τώρα κυβερνήσεων που μεθόδευσαν το αδιέξοδο που ζούμε σήμερα, για να μας αναγκάσουν να δεχτούμε την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στους επιχειρηματικούς ομίλους. Όλα αυτά σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, με μεγάλο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.

Εκεί βρίσκεται και η αιτία του προβλήματος. Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί πεδίο κερδοφορίας αλλά και ανταγωνισμών μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων με τις κυβερνήσεις, τους Δήμους και τις Περιφέρειες να παίζουν το ρόλο του manager. Όσο το κέρδος μπαίνει σε πρώτη προτεραιότητα, η υγεία, το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής θα μπαίνουν σε δεύτερη και τρίτη μοίρα.

Είναι απαραίτητο να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου και να προχωρήσει η αποκατάσταση της περιοχής. Να γίνουν επιστημονικές μελέτες για τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία και το περιβάλλον η απαράδεκτη διαχείριση όλων αυτών των χρόνων. Όσον αφορά το εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης και το νέο ΧΥΤΑ πρέπει να ερευνηθούν νέοι χώροι, από έναν επιστημονικό φορέα, που θα αποκλείουν το Τεμπλόνι.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ