Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας: Επιστολή διαμαρτυρίας στον Υπουργό Εργασίας στον ΚΥΑ

Share:

Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό εργασίας απέστειλε το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας με αφορμή την ΚΥΑ:

“Αξιότιμε κε. Υπουργέ,
Το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας και τα προσυπογράφοντα σωματεία εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση που επικρατεί στο εργασιακό κομμάτι του Τουρισμού τόσο συγκεκριμένα στο νησί μας όσο φυσικά και σε κάθε σημείο της χώρας που εξαρτάται από τον Τουρισμό. Η ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 13/06/2020 με σκοπό την προστασία των εποχικά εργαζόμενων και των εποχικών επιχειρήσεων αφήνει πάρα πολλά εκκρεμή ζητήματα ζωτικής σημασίας.
Πέρα από την αδικαιολόγητη εκ μέρους των ξενοδόχων κωλυσιεργία στην εφαρμογή της ΚΥΑ (διαδικασία επαναπροσλήψεων και αναστολών), το συγκεκριμένο νομοθέτημα αφήνει μετέωρους χιλιάδες συναδέλφους, οι οποίοι απασχολούνταν τις προηγούμενες σεζόν σε διάφορους τομείς που σχετίζονται με τον τουρισμό και πλέον αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.
Υπάλληλοι τουριστικών γραφείων, ξεναγοί, οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, εποχιακά εργαζόμενοι στα αεροδρόμια, μουσικοί που δουλεύουν σε τουριστικές μονάδες, μισθωτοί οδηγοί ταξί, οδηγοί μέσων μαζικής μεταφοράς, εργαζόμενοι σε καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες και λοιπές εταιρείες εστίασης. Χωρίς καν να αναλύσουμε εδώ όλες αυτές τις υποπεριπτώσεις ξενοδοχοϋπαλλήλων που και πάλι δεν καλύπτονται από την ΚΥΑ.
Τι θα γίνει με όλους αυτούς τους εργαζόμενους; Πώς θα μπορέσουν να ζήσουν με επίδομα ανεργίας λίγων ακόμα μηνών και πώς θα επιβιώσουν τους ερχόμενους χειμερινούς μήνες, χωρίς ένσημα για τη θεμελίωση του επόμενου επιδόματος ανεργίας;
Κύριε Υπουργέ, ως θεσμικοί συνδικαλιστικοί φορείς εκπροσωπούμε ένα τεράστιο εργασιακό κομμάτι του νησιού που αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες της τουριστικής ροής της χώρας, και θεωρούμε πως, προκειμένου να αποκατασταθούν οι χιλιάδες χειμαζόμενοι συνάδελφοί μας, πρέπει να προωθήσετε λύσεις άμεσες και δραστικές. Αν αυτή είναι η πρόθεσή σας, τότε η πραγματοποίηση μία ευρείας σύσκεψης με τους εμπλεκόμενους φορείς κρίνεται θεμιτή ώστε να συζητηθεί το τεράστιο αυτό πρόβλημα.
Θεωρούμε ότι πρέπει ανεξαιρέτως να τεθούν επί τάπητος τα παρακάτω ζητήματα:
• Η καθολική και χωρίς όρους και προϋποθέσεις επιδότηση όλων των εργαζομένων που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με τον Τουρισμό.
• Η διασφάλιση της εφαρμογής της ΚΥΑ από όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις που εμπίπτουν σε αυτή αλλά και η δυνατότητα σε όλους τους εργαζομένους να καταχωρήσουν μόνοι τους την αναστολή τους μέσω Εργάνης, όπου η διασταύρωση των στοιχείων από το Κράτος είναι απλή διαδικασία.
• Η πρόβλεψη επιδόματος ανεργίας για τους πληττόμενους εργαζόμενους και για τους χειμερινούς μήνες, έως τον Απρίλιο του 2021, καθώς και μείωση των απαιτούμενων ενσήμων για θεμελίωση δικαιώματος επιδόματος ανεργίας σε όλα τα επαγγέλματα που έχουν πληγεί.
• Η ρύθμιση αποπληρωμής λογαριασμών Κοινής Ωφέλειας και διαγραφή οφειλών προς το Δημόσιο για το διάστημα κατά το οποίο οι συνάδελφοι των πληγέντων κλάδων παραμένουν χωρίς δουλειά.

Οι εργαζόμενοι πληρώνουν 10 χρόνια κρίσεων. Μην επιτρέψετε να επωμιστούν και αυτήν την κρίση. Εμείς, πάντως, δεν θα το επιτρέψουμε”…

Previous Article

Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας: Αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για την φετινή σοδειά

Next Article

Συνεδριάζει το Δ.Σ της ΠΕΔ.ΙΝ την Πέμπτη 25 Ιουνίου στις 14.00 το μεσημέρι

Σχετικά Άρθρα