Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Δημήτρης Μπιάγκης: «Σας ευχαριστούμε, κύριε Θεοχάρη, που μας “σώσατε”…»

Βρισκόμαστε περίπου μια εβδομάδα πριν το τυπικό “άνοιγμα” της σεζόν και το Υπουργείο Τουρισμού κάθε άλλο παρά κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση για τη διασφάλιση της διαχείρισης πιθανού κρούσματος επισκέπτη που θα χρήζει περιορισμό για την αποφυγή διασποράς του ιού στην κοινότητα. Με καθυστερημένο σχεδιασμό, χωρίς ουσιαστικό πλάνο, με προτάσεις κατώτερες των περιστάσεων, εξαγγέλει μέτρα που υποδηλώνουν προχειρότητα γεμίζοντας με ανασφάλεια τους ανθρώπους του τουριστικού κλάδου.

Αρχικά, αναζητά με προκήρυξή του σε κάθε περιοχή ξενοδοχείο – καραντίνας προσφέροντας συμβολικό μίσθωμα αξίας δέκα (10) ευρώ για το άδειο δωμάτιο ή τριάντα (30) ευρώ για το δωμάτιο αν είναι γεμάτο, γνωρίζοντας εκ των προτέρων, πως οι τιμές που προτείνει είναι εκτός πραγματικότητας, όταν στην Κύπρο το αντίστοιχο ποσό είναι εξήντα πέντε (65) ευρώ. Πόσο μάλλον, όταν η τιμή αυτή εμπεριέχει, όχι μόνο το κόστος διαμονής, αλλά και διατροφής, ειδών ατομικής προστασίας καθώς και ΦΠΑ, κάτι που καθιστά ασύμφορη την αποδοχή της από οποιοδήποτε κατάλυμα, εφαρμόζοντας τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα. Είναι δεδομένο, πως αξιόλογες διαθέσιμες ξενοδοχειακές μονάδες δεν πρόκειται να εκφράσουν ενδιαφέρον. Αλλά ακόμα κι αν εκφράσουν, δεν θα διαθέτουν εκείνα τα χαρακτηριστικά υψηλών προδιαγραφών που θα έπρεπε να επιζητούμε για τη φιλοξενία επισκεπτών που πιθανόν να νοσήσουν και θα θέλουν να φύγουν από τη χώρα μας με τις καλύτερες δυνατές εντυπώσεις. Με τέτοιες λογικές ενδέχεται να πληγεί ανεπανόρθωτα το τουριστικό προϊόν και να υποβαθμιστεί η συνολική προσπάθεια που έχει καταβληθεί μέχρι σήμερα. Με τέτοιες προσφερόμενες τιμές, θα έπρεπε να γνωρίζει το Υπουργείο, πως δεν πρόκειται να βρεθεί ξενοδοχείο αλλά ούτε κι εύκαιροι εργαζόμενοι που θα θελήσουν να δουλέψουν σ’ αυτό, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους ή τη ζωή των δικών τους ανθρώπων. Η λογική του Υπουργείου ξεπερνά κάθε όριο υποκρισίας και κοροϊδίας απέναντι στους ανθρώπους του τουρισμού, περνώντας τους για ιθαγενείς.

Αναγνωρίζοντας το αδιέξοδο, το Υπουργείο έδωσε παράταση στην προκήρυξή του, ενώ η ηγεσία του δεν αποκλείει το ενδεχόμενο της επίταξης ξενοδοχείων, χωρίς να αναγνωρίζει, έστω και τώρα, τους λάθος χειρισμούς του. Μπροστά στο αδιέξοδο και τον τραγελαφικό σχεδιασμό, Ενώσεις Ξενοδόχων, από την Σαντορίνη μέχρι την Κρήτη, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, να βρουν κατάλληλο κατάλυμα και να χρηματοδοτήσουν τη λειτουργία του, στη βάση της βέλτιστης λύσης για το τουριστικό προϊόν και τους εργαζόμενους που θα σηκώσουν το βάρος μιας τέτοιας λειτουργίας.

Κι έρχεται, μετά από όλα αυτά, η χθεσινή ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομικών, Τουρισμού και Υγείας για τη δημιουργία δωματίων – χώρων απομόνωσης – για περιπτώσεις φιλοξενίας επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19. Μια λύση που συμπληρώνει (υποτίθεται) τη δημιουργία του ανύπαρκτου πλέγματος ξενοδοχείων καραντίνας. Κι έτσι, υποχρεώνονται όλοι πλέον οι επιχειρηματίες του τουρισμού, να διαθέσουν δωμάτια για τη φιλοξενία κρουσμάτων. Η συγκεκριμένη διάταξη όχι μόνο πλήττει βάναυσα τους επιχειρηματίες που θα θέσουν σε λειτουργία τις επιχειρήσεις τους, αλλά θέτει σε κίνδυνο το σύνολο των εργαζομένων σ’ αυτές, βάζοντας ουσιαστικά ταφόπλακα στα όνειρα και τις ελπίδες των ανθρώπων του κλάδου για μια (έστω και μισή) τουριστική σεζόν που θα μπορούσε να προσφέρει κάποια έσοδα στα ταμεία των επιχειρήσεών τους.

Από την πρώτη στιγμή καταδείξαμε το πρόβλημα, αναδείξαμε τις παθογένειες και προτείναμε στην τοπική μας κοινωνία να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες, καθώς βλέπαμε το αδιέξοδο και συμμεριζόμασταν τις ανησυχίες των ανθρώπων του κλάδου. Τώρα, χωρίς ξενοδοχείο αναφοράς στον νομό και με δωμάτια covid-19 σε κάθε γωνιά της Κέρκυρας, καλούμαστε να διεκδικήσουμε όσα μπορούμε να διαφυλάξουμε από το χαμένο καλοκαίρι, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο, τόσο τις επιχειρήσεις μας, όσο και τις ζωές χιλιάδων εργαζομένων. Σας ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ, που μας “σώσατε”.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ