Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Βασικά σημεία συνέντευξης τύπου Αντιδημάρχου Παναγιώτας Τζάννε

Για τα ευρωπαϊκά προγράμματα που είναι σε εξέλιξη, για την ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο στην πόλη της Κέρκυρας, για προγράμματα χρηματοδότησης περαιτέρω ανάπτυξης του προγράμματος ανακύκλωσης, για προμήθεια πυροσβεστικού σκάφους προστασίας των Διαπόντιων νησιών αλλά και για την λειτουργία και τη χρηματοδότηση του ΔΗΠΕΘΕ μίλησε η Αντιδήμαρχος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Παναγιώτα Τζάννε σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη την οποία παραχώρησε σήμερα στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ουσιαστικά, η κ. Τζάννε, προχώρησε σε αναλυτική ενημέρωση για την προώθηση των θεμάτων και έργων που άπτονται της αρμοδιότητάς της και αφορούν ενέργειες του τελευταίου τετραμήνου, παρά τις δυσκολίες λόγω πανδημίας.

Η κ. Τζάννε επεσήμανε ότι παρά την τρίμηνη και πλέον καραντίνα που αναπόφευκτα επηρέασε και το Δήμο, ο οποίος λειτούργησε με ελάχιστο προσωπικό, η Αντιδημαρχία Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης προώθησε σημαντικότατα ζητήματα που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση και την καθημερινότητα των πολιτών και τον εκσυγχρονισμό υπηρεσιών και λειτουργίας του Δήμου. Παράλληλα, η κ. Τζάννε και ως πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ αναφέρθηκε στην ανάγκη τελικής σύστασης του Δ.Σ. σε σώμα καθώς και της ανάλογης καταβολής της προβλεπόμενης χρηματοδότησής του από το κράτος και την Περιφέρεια, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ο πολιτιστικός αυτός φορέας απρόσκοπτα.

Ειδικότερα, η κ. Τζάννε αναφέρθηκε σε ψηφιακά προγράμματα τα οποία ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή καθώς και στην παροχή ελεύθερης πρόσβασης για όλους στο διαδίκτυο στο κέντρο της πόλης. Πιο συγκεκριμένα:

Εφαρμογή Novoville

Δημιουργήθηκε και στο Δήμο της Κεντρικής Κέρκυρας ψηφιακή πλατφόρμα στην οποία εντάχθηκε τεχνικά το σύνολο των υπηρεσιών του Δήμου. Η εφαρμογή του προγράμματος Novoville περιλαμβάνει πέραν της δημιουργίας της ψηφιακής αυτής πλατφόρμας, την δυνατότητα οι πολίτες να καταθέτουν τα αιτήματά τους ηλεκτρονικά και οι υπηρεσίες υποχρεούνται να προωθούν καταλλήλως αυτά τα αιτήματα, να διεκπεραιώνονται και να αποστέλεται και σχετική απάντηση στον πολίτη. Το κόστος του έργου ανήλθε στα 14.880 ευρώ, έγινε με ίδιους πόρους και σε αυτή τη φάση του έργου προχωρά η διαδικασία εκπαίδευσης του προσωπικού του Δήμου. Η συγκεκριμένη εφαρμογή αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή και για τους πολίτες στις αρχές Ιουλίου.

Δωρεάν Ιντερνετ στην πόλη

Ήδη έχει τεθεί σε λειτουργία και παρελήφθη και το έργο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Προγράμματος WiFi4EU το οποίο παρέχει ουσιαστικά την υπηρεσία της άμεσης και ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο. Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ύψους 15.000 ευρώ και όλοι ανεξαιρέτως έχουν τη δυνατότητα να μπουν στο διαδίκτυο αφού κάνοντας μια απλή αναζήτηση στο κινητό τους βλέπουν την ελεύθερη πρόσβαση στο WiFi4U.

Όπως επεσήμανε η αρμόδια Αντιδήμαρχος πρόκειται ανεξαρτήτως κόστους για ένα πολύ σημαντικό έργο καθώς αναβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες και τους επισκέπτες μας σε κεντρικά σημεία της πόλης. Ουσιαστικά υπάρχουν 14 access points τα οποία καλύπτουν γεωγραφικό εύρος στην πόλη που ξεκινά από την πλατεία Σαρόκο και περιλαμβάνει στο νέο πεζόδρομο, το Δημοτικό Θέατρο, την Ανουντσιάτα, Πλατεία Δημαρχείου, Πεντοφάναρο, Πάρκιγκ Πλατείας, Είσοδο Παλαιού Φρουρίου (Καρβουνιάρης), Πάνω Πλατεία και Πάρκο Πλατείας καθώς επίσης και Πλακάδα του Αγίου Σπυρίδωνα και την πλατεία Λεμονιάς.

Σημειώνεται ότι το πρώτο έτος η συντήρηση του δικτύου είναι δωρεάν ενώ κατόπιν συμφωνίας με του παρόχου με τον Δήμο και η συνδρομή είναι δωρεάν έως το Δεκέμβριο του 2029.

Νέα Ιστοσελίδα του Δήμου

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η υπάρχουσα ιστοσελίδα του δήμου ήταν παρωχημένη και απαιτούνταν η δημιουργία μιας νέας, σύγχρονης, λειτουργικής και αποτελεσματικής ως προς την εύκολη δυνατότητα ενημέρωσης των πολιτών. Αυτό δήλωσε η Αντιδήμαρχος κ. Τζάνε η οποία αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της διαδικασίας κατασκευής της νέας ιστοσελίδας του Δήμου. Το εν λόγω έργο κόστισε 14.300,84 ευρώ και έγινε με ίδιους πόρους. Η κατασκευή της ιστοσελίδας έχει ολοκληρωθεί και σε λίγες ημέρες αναμένεται να τεθεί και σε δημόσια λειτουργία.

Νέος Τεχνολογικός Εξοπλισμός

Όπως επεσήμανε η κ. Τζάνε, δεν είναι λίγη η κριτική η οποία έχει ασκηθεί στην παρούσα δημοτική αρχή όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, με αφμορμή κυρίως τις τηλεδιασκέψεις των δημοτικών συμβουλίων. Εκείνο όμως που ενδεχομένως αγνοούν όσοι άσκησαν ή ασκούν την κριτική είναι η απουσία του απαραίτητου τεχνολογικού εξοπλισμού στο Δήμο, είπε χαρακτηριστικά. Για να προχωρήσει κανείς σε αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και στον εκσυγχρονισμό του Δήμου, για να μπει κανείς πραγματικά σε αυτό που λέγεται ηλεκτρονική διακυβέρνηση και πάταξη της γραφειοκρατίας, χρειάζεται και τα απαραίτητα εργαλεία, τόνισε μεταξύ άλλων η Αντιδήμαρχος. Για το σκοπό αυτό, η αρμόδια Αντιδημαρχία, πάλι με ίδιους πόρους ύψους 70.000 ευρώ προχώρησε σε αγορά εξοπλισμού που αφορά στην αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών και λογισμικών ώστε η Τεχνικές Υπηρεσίες να έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν τον απαρχαιωμένο τεχνολογικό εξοπλισμό τους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, πλέον, οι υπάλληλοι των τεχνικών υπηρεσιών να μπορούν να εκτελούν την εργασία τους (μελέτες κ.α.) με σύγχρονα μέσα, γρηγορότερα, αποτελεσματικότερα και με λιγότερη εξωτερική βοήθεια.

Ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων εντός του Δήμου

Με ίδιους πόρους, η αρμόδια Αντιδημαρχία προχώρησε στην αγορά ειδικού server μέσω του οποίου δίνεται η δυνατότητα πλέον να γίνεται ηλεκτρονικά η διακίνηση των εγγράφων των υπηρεσιών. Με αυτό τον τρόπο γίνεται σαφές ότι η μετακίνηση εγγράφων από γραφείο σε γραφείο από ειδικούς υπαλλήλους δεν είναι πια απαραίτητη, γεγονός το οποίο σημαίνει πρακτικά ότι εξοικονομείται χρόνος αλλά και προστατεύεται το περιβάλλον αφού μειώνεται ο όγκος του χαρτιού που μέχρι τώρα απαιτείτο για την έκδοση αντιγράφων. Ο συγκεκριμένος server έχει τεθεί σε λειτουργία και ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή στο σύνολο σχεδόν των υπηρεσιών με επίκεντρο αρχικά τοις οικονομικές και διοικητικές. Ήδη, από τις 13 Απριλίου εφαρμόζεται στο Δήμο και το πρόγραμμα “Ιριδα” το οποίο ουσιαστικά αφορά σε ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων από και προς το Υπ. Εσωτερικών και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση”.

Για την εφαρμογή του εν λόγω προγράμματος είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι απαιτήθηκε και η αγορά σαρωτών καθώς ακόμη και κομβικής σημασίας γραφεία υπηρεσιών του Δήμου δεν είχαν τέτοιου είδους εξοπλισμό στη διάθεσή τους.

Ηλεκτρονικές Υπογραφές

Με στόχο την μείωση της γραφειοκρατίας στη λειτουργία του Δήμου και στον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών προχώρησε όπως ενημέρωσε η αρμόδια Αντιδήμαρχος κ. Τζάνε και η ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής υπογραφής. Παράλληλα, πέραν των μηχανημάτων σάρωσης προχώρησε και η διαδικασία αγοράς φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών, tablet, καμερών, access point των οποίων η χρήση θα γίνει για τον ίδιο σκοπό. Η συγκεκριμένη αγορά αποφασίστηκε και έγινε κατά τη διάρκεια της καραντίνας, με στόχο την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση της αιρετής διοίκησης του Δήμου αλλά και των υπολοίπων αιρετών του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι τηλεδιασκέψεις

Μετά τα παραπάνω, η κ. Τζάνε επεσήμανε ότι αποτελεί επίτευγμα για το Δήμο και τη λειτουργία των υπηρεσιών του το γεγονός ότι έγινε εφικτή η πραγματοποίηση συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης. Παρά τις όποιες τυχόν μικρές δυσλειτουργίες, όπως επεσήμανε, ορισμένες φορές, αυτά που είναι αυτονόητα και κοινή πρακτική για όλους μας στον ιδιωτικό τομέα και εκτός δημόσιας διοίκησης, δεν είναι και εντός της λειτουργίας ενός φορέα όπως ο Δήμος. Εν μέσω πανδημίας, με όλα όσα είχε να αντιμετωπίσει η δημοτική αρχή, με το λιγοστό προσωπικό στη διάθεσή της, αποτελεί σημαντική επιτυχία το γεγονός ότι έγινε πράξη η σύνδεση 45 δημοτικών συμβούλων στο e-presence για την πραγματοποίηση των τηλεδιασκέψεων.

Πορεία Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων

-Πρόγραμμα HORECA:

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα σχετίζεται με την προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού για την αναβάθμιση κομβικής σημασίας υπηρεσιών. Ειδικότερα, το έργο έχει συμβασιοποιηθεί μετά τη δημοπράτησή του και βρίσκεται στη διαδικασία προμήθειας δύο απορριμματοφόρων για την συλλογή βιοαποβλήτων στην Υπηρεσία Καθαριότητας καθώς επίσης και ηλεκτρονικού εξοπλισμού για την βελτιστοποίηση των δρομολογίων. Μετά την σχετική χρηματοδότηση και προμήθεια, η λειτουργία ανήκει στην Αντιδημαρχία Καθαριότητας.Το ποσό της χρηματοδότησης ανέρχεται στα 249.000,00 ευρώ.

-Πρόγραμμα i-ALARMS:

Μέσω του προγράμματος I Alarms, έχει ήδη υπογραφεί η σύμβαση και αναμένεται η προμήθεια φουσκωτού πυροσβεστικού σκάφους το οποίο θα διατεθεί για τις ανάγκες των Διαπόντιων Νησιών, του Βίδο και του Λαζαρέτο και έχει προϋπολογισμό 81.000,00 ευρώ.

-Πρόγραμμα HERMES:

Το πρόγραμμα σχετίζεται με την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου του Δήμου και ήδη έχει υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο σύμβουλο του έργου. Το πρόγραμμα προβλέπει σε συνεργασία με την Αρχαιολογία, καταγραφή 100 ιστορικών κτιρίων στα οποία θα δοθούν ειδικοί κώδικες αναγνώρισης (QR Codes) ώστε πολίτες και επισκέπτες να λαμβάνουν αυτόματα και με πληρότητα μέσω εφαρμογής μια σειρά σημαντικών πληροφοριών για τα κτίρια αυτά. Ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου έργου ανέρχεται στα 107.500,00 ευρώ.

-Πρόγραμμα SWAN:

Σε ότι αφορά το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει πραγματοποιηθεί η δημοπράτηση και προχωρά η φάση αξιολόγησης. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 133.300,00 ευρώ, και αφορά ανάπτυξη δικτύου υδατοδρομίων στην Κέρκυρα, σε επίπεδο δηλαδή διασυνοριακό. Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας συμμετέχει στο πρόγραμμα ως εταίρος μαζί με τον ΟΛΚΕ και αναλαμβάνει την προβολή του δικτύου αυτού στην τουριστική έκθεση του Βερολίνου καθώς και την εκπόνηση μελέτης κινητικότητας από τη στιγμή λειτουργίας του δικτύου υδατοδρομίων. Διευκρινίζεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν αφορά την διαδικασία ίδρυσης, κατασκευής και λειτουργίας υδατοδρομίων σε εθνικό επίπεδο στο οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια.

ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΩΝ

Όλο αυτό το διάστημα, όπως επεσήμανε η κ. Τζάννε, εργώδης ήταν η προσπάθεια για την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων για σειρά αναπτυξιακών έργων στο Δήμο. Η αρμοδιότητα της αντιδημαρχίας εστίασε στην εξεύρεση των προγραμμάτων, στην εκπόνηση των προτάσεων και στην κατάθεσή τους και εν τέλει στην έγκριση των χρηματοδοτήσεων. Όπως έκανε γνωστό η αντιδήμαρχος, σε συνεργασία με την εκάστοτε αντιδημαρχία, έχουν υποβληθεί προτάσεις ύψους 10.545.803,04 ευρώ και μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί προτάσεις προϋπολογισμού 4.331.092,04 ευρώ. Οι πηγές χρηματοδότησης των εν λόγω κατατεθέντων προτάσεων είναι μέσω του ΠΕΠ, του προγράμματος Φιλόδημος ΙΙ, του Πράσινου Ταμείου αλλά και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Έκφραση αγωνίας για τη λειτουργία του ΔΗΠΕΘΕ

Η κ. Παναγιώτα Τζάννε στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη την οποία παραχώρησε αναφέρθηκε συνοπτικά και στη λειτουργία του ΔΗΠΕΘΕ του οποίου προεδρεύει. Όπως έκανε γνωστό, το Δ.Σ. ΔΗΠΕΘΕ δεν έχει συγκροτηθεί μέχρι στιγμής σε σώμα και αυτό διότι ακόμη δεν έχουν οριστεί οι εκπρόσωποι από την πλευρά του Δήμου Νότιας Κέρκυρας. Μάλιστα, η κ. Τζάννε έκανε έκληση για τον ορισμό των εν λόγω μελών ώστε το ΔΗΠΕΘΕ να μπορέσει να προχωρήσει κανονικά στη σύσταση του Διοικητικού του Συμβουλίου με ό,τι αυτό σημαίνει για την διεκπεραίωση των διοικητικών και άλλων θεμάτων λειτουργίας του.

Παράλληλα, τόνισε ότι θα πρέπει και οι φορείς που έχουν επιφορτιστεί με την επιχορήγηση του ΔΗΠΕΘΕ να προχωρούν εγκαίρως στην καταβολή των προβλεπόμενων χρημάτων καθώς αν κράτος και Περιφέρεια, δεν καταβάλουν αυτά τα ποσά δημιουργείται πρόβλημα ως προς την απρόσκοπτη λειτουργία του.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε η κ. Τζάννε, το ΔΗΠΕΘΕ αποτελεί γνήσιο τέκνο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και το πολιτιστικό έργο το οποίο επιτελεί είναι αδιαμφισβήτητο. Αυτό που σε κάθε περίπτωση είναι αδιαπραγμάτευτο για τη δημοτική αρχή, επεσήμανε η Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ είναι η ύπαρξη και η λειτουργία του ΔΗΠΕΘΕ κάτω από τη σκέπη του Δήμου της Κεντρικής Κέρκυρας για να τονίσει επιπρόσθετα ότι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και όσοι άλλοι σήμερα τυχαίνει να εμπλέκονται με τον φορέα μετά την διαίρεση του ενιαίου Δήμου. Είναι προφανές βέβαια ότι μετά το νέο χωροταξικό της αυτοδιοίκησης, εφόσον συγκροτηθεί σε σώμα το ΔΗΠΕΘΕ θα έχει διαδημοτικό χαρακτήρα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του Θεάτρου Μον Ρεπό, η κ. Τζάννε έκανε γνωστό ότι είναι σε εξέλιξη εργολαβία απαραίτητης συντήρησης του Θεάτρου προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία φιλοξενώντας και θιάσους από άλλες περιοχές της χώρας μας με την τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ