Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Δημήτρης Μπιάγκης: «Στηρίξτε τον ΔΙΑΠΛΟΥ – Η κοινωνία επαναλαμβάνει το μήνυμά της»

Η 26η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών και κάθε είδους εξαρτησιογόνων ουσιών. Η σημερινή μέρα, είναι ίσως η καλύτερη αφορμή για να στρέψουμε επιτέλους το ουσιαστικό μας ενδιαφέρον στο σοβαρότερο κοινωνικό πρόβλημα του πιο ζωντανού και δυναμικού κομματιού της κοινωνίας μας, της νεολαίας μας. Ειδικά, φέτος, ετούτη η μέρα παίρνει άλλες διαστάσεις, καθώς η πανδημία με τις οικονομικές τις παρενέργειες, θα επηρεάσει, όπως είναι φυσικό, και τις εξελίξεις στον χώρο των εξαρτήσεων.

Η σημερινή μέρα μας καλεί να ανοίξουμε τα μάτια, να αγκαλιάσουμε με θεραπευτική φροντίδα, συμπόνια και αγάπη όσους δοκιμάζονται, να στρέψουμε οριστικά την πλάτη στη μοναξιά, την αποξένωση, την ανασφάλεια, την απελπισία, δίνοντας δύναμη σ’ όσους βαδίζουν με γενναιότητα τον δρόμο της απεξάρτησης. Να φωτίσουμε με τη στάση ζωής μας το δύσκολο μονοπάτι που οδηγεί από τη σκιά της κοινωνικής απομόνωσης στην επανένταξη.

Είναι δυστυχώς δεδομένο, πως οι χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, ειδικά στη χώρα μας, ακολουθούν ένα μοναχικό ταξίδι παλεύοντας με τους προσωπικούς τους δαίμονες. Μάθαμε να τους αντιμετωπίζουμε με υπεροψία, να τους θέτουμε στο περιθώριο, να μην ακούμε τις κραυγές της απόγνωσής τους, χωρίς να αναλογιζόμαστε συγχρόνως τη δική μας ευθύνη για τη δική τους ανασφάλεια, την απελπισία, την έλλειψη προοπτικής, το αβέβαιο μέλλον, την έλλειψη ήθους, παιδείας και πολιτισμού που χαρακτηρίζει την εποχή μας. Είναι ώρα λοιπόν, και σταθούμε με περισυλλογή απέναντί τους και να κάνουμε την επιβεβλημένη αυτοκριτική μας. Να βρεθούμε στο πλάι τους, βοηθώντας τους ξανασηκωθούν όταν πέφτουν και μια και δυο και τρεις φορές μέχρι την τελική τους επικράτηση. Ο αγώνας ενάντια στα ναρκωτικά είναι αγώνας για τη ζωή και πρέπει να είναι καθημερινός και διαρκής.

Στην Κέρκυρα, το πρόβλημα είναι έντονο και διαρκώς μεγεθύνεται αντί να περιορίζεται. Την τελευταία δεκαετία, το σύνολο των θεσμικών και μη φορέων του νησιού, καθώς και η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας, στηρίζουν ένα ευρύ «αντιναρκωτικό» κίνημα που μαζί με τους ειδικούς παλεύουν για την ανατροπή των αιτιών που το παράγουν και το αναπαράγουν διαρκώς. Η δημιουργία στο νησί της «Στεγνής» Θεραπευτικής Μονάδας Απεξάρτησης ΔΙΑΠΛΟΥΣ του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, του 5ου φορέα Πανελλαδικά που πιστοποιήθηκε επίσημα από το κράτος, μιας δομής που παρέχει αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες στο πλαίσιο του ΕΣΥ, αποτελεί κατάκτηση για την τοπική μας κοινωνία και τις δοκιμαζόμενες οικογένειες που βιώνουν το εθισμό και την εξάρτηση και προσπαθούν να τον κερδίσουν. Μα είναι η ίδια η πολιτεία, με τη συνέργεια δυστυχώς και των τοπικών μας φορέων, που θέτουν υπό αμφισβήτηση την ίδια την μονάδα που πιστοποίησαν, καθώς καθυστερούν αδικαιολόγητα να εκδώσουν την απαραίτητη έγκριση σκοπιμότητάς της, στέλνοντας τα εξαρτημένα παιδιά της Κέρκυρας για θεραπεία, ως μετανάστες, στα Γιάννενα ή όπου αλλού.

Ας αποτελέσει λοιπόν, η σημερινή μέρα την κατάλληλη ευκαιρία στους κατέχοντες την εξουσία, να αφήσουν τα τυπικά μηνύματα υποστήριξης και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να λυθούν όλα τα γραφειοκρατικά προσκόμματα και μια τέτοια μονάδα, με τόσο αξιόλογο έργο και προσφορά στη τοπική ιδιαίτερή μας κοινωνία, να μπορεί να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες της στα παιδιά μας. Τα δοκιμαζόμενα παιδιά μας επιζητούν τα αυτονόητα που τους οφείλει η πολιτεία, η κοινωνία μας επαναλαμβάνει το μήνυμά της.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ