Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Η εκδήλωση του Κ.Κ.Ε για τον τουρισμό

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 7 Ιουλίου, η πολιτική εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Κέρκυρας του ΚΚΕ με τίτλο “Τουρισμός από βαριά βιομηχανία βαριά ασθενής” με ομιλητή τον Γιώργο Στεφανάκη, στέλεχος του ΚΚΕ και πρόεδρο του Συνδικάτου Εργαζομένων σε Επισιτισμό – Τουρισμό – Ξενοδοχεία νομού Αττικής.

Στην ομιλία του ο Γ. Στεφανάκης αναφέρθηκε στο κατάπτυστο νομοσχέδιο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Αυτοί που υπαγόρευσαν αυτό το έκτρωμα, έχουν το θράσος να απαιτούν για παράδειγμα από τους εργαζόμενους στο τουρισμό που βρισκόμαστε σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας να διασφαλιστεί το εισόδημα μας, που μας υποχρεώνουν να ζήσουμε με 400 και 500 ευρώ, να σωπάσουμε, να μείνουμε σπίτια μας, να μη μιλάμε , να μη διεκδικούμε! Είμαστε σίγουροι ότι ό λαός, οι εργαζόμενοι με τα συνδικάτα, θα ακυρώσουν στη πράξη αυτό το νομοσχέδιο, κάθε προσπάθεια της αστικής τάξης να σταματήσει το μεγάλο ποτάμι, που τις προηγούμενες μέρες και κάθε βδομάδα περνάει μέσα από τους δρόμους της Κέρκυρας, με μπροστάρηδες τους ξενοδοχοϋπάλληλους, τους εργαζόμενους στον επισιτισμό, το συνδικάτο τους! H πάλη των εργαζομένων απέναντι στην εκμετάλλευση δεν καταργείται, ότι και να κάνουν, όσα νομοσχέδια και να φέρουν, το προσπάθησαν κι άλλοι που αποκαλούνται υπερδύναμη του πλανήτη, δεν τα κατάφεραν. »

Ο ομιλητής στάθηκε ιδιαίτερα στις εξελίξεις στον κλάδο του τουρισμού υπογραμμίζοντας ότι η πανδημία απλά επιτάχυνε την καπιταλιστική οικονομική κρίση: «Οι εξελίξεις στον Τουρισμό απογυμνώνουν πλήρως το αφήγημα για την «εξωστρέφεια» της ελληνικής οικονομίας. Οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό ζούμε στο πετσί μας, ότι το «τουριστικό θαύμα» και οι μεγάλοι ρυθμοί ανάπτυξης του κλάδου είναι η αιτία που έχουμε καταστραφεί. Αυτοί οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι η βασική αιτία της νέας μεγάλης κρίσης που ζούμε. Όλες οι καπιταλιστικές κρίσεις είναι προϊόν μιας μεγάλης καπιταλιστικής ανάπτυξης. Το ΚΚΕ πολύ πριν είχε προειδοποιήσει για την αναιμική ανάκαμψη, για τα σημάδια ύφεσης και επιβράδυνσης στην παγκόσμια οικονομία, είχαμε προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο νέας, μεγαλύτερης και πιο συντονισμένης κρίσης. Η πανδημία απλά επιτάχυνε την κρίση, επειδή η οικονομία στηρίζεται στο κέρδος κι όχι στη προστασία της ανθρώπινης ζωής». Παράλληλα ανέδειξε τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της διαχείρισης της κρίσης από τα αστικά κόμματα: «ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και άλλα κόμματα διαγωνίζονται για το ποιος θα διασφαλίσει περισσότερα για το κεφάλαιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ πχ. ζητά για τις επιχειρήσεις μεταφορών, τουρισμού κι εστίασης, που είναι οι πλέον πληττόμενες, το κράτος να καλύπτει το 100% των ασφαλιστικών εισφορών και το 40% του μισθού, υποστηρίζοντας ότι και ο εργοδότης ελαφρύνεται πολύ περισσότερο από αυτό που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Πίσω από την «εγγύηση του κατώτατου μισθού από το κράτος» κρύβεται ο στόχος για μείωση των μισθών στο κατώτερο (550 ευρώ καθαρά). Κάτω από τον εκβιασμό των εργοδοτών, θα εντατικοποιείται η εργασία όσων είναι εκ περιτροπής και σ’ άλλους θα παρατείνεται παράνομα το ωράριο.»

Ο ομιλητής σημείωσε ότι η μόνη διέξοδος είναι η συμμετοχή στον ταξικό αγώνα και η συστράτευση με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «η μάχη για να μην πληρώσουμε εμείς τη κρίση έχει ήδη ξεκινήσει! Χρειάζεται τώρα, κλιμάκωση του αγώνα για να υλοποιηθούν όλα τα αιτήματα που έχουν καταθέσει τα ταξικά συνδικάτα σε όλη την Ελλάδα. Να πληρώσει το κράτος και η εργοδοσία. Πάντα μας λένε πού θα βρεθούν τα λεφτά. Τώρα πρέπει να επιβαρυνθούν οικονομικά οι επιχειρηματικοί όμιλοι, που συνεισφέρουν μόνο στο 5% των φορολογικών εσόδων, ενώ το υπόλοιπο 95% το φορτώνονται μισθωτοί, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι και μικρές επιχειρήσεις. Πολλοί συνάδελφοι ρωτάνε. Τί θα κάνουμε ; μπορούμε να αλλάξουμε τη κατάσταση, μπορεί να γυρίσει προς όφελος μας η κατάσταση;
Η λύση βρίσκεται στη πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Το ΚΚΕ θεωρεί ότι ο τουρισμός είναι ανθρώπινη ανάγκη, καθολικό λαϊκό δικαίωμα για την αναπλήρωση της εργατικής δύναμης. Στις καπιταλιστικές κοινωνίες όπως και στη χώρα μας άρχισε να αναγνωρίζεται μόνο ως αποτέλεσμα σκληρής ταξικής πάλης χωρίς όμως να κατοχυρωθεί ως υποχρεωτικό δικαίωμα και δωρεάν. Τέτοια δικαιώματα κατέκτησαν οι εργαζόμενοι μόνο στις σοσιαλιστικές χώρες, που η μείωση του χρόνου εργασίας, η εξασφάλιση των δωρεάν διακοπών, η μείωση του συντάξιμου χρόνου εξασφαλίστηκαν από το σοσιαλιστικό σύστημα.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να καθησυχάσει τους κατοίκους των τουριστικών περιοχών και τους εργαζομένους στον Τουρισμό – Επισιτισμό. Ένας λόγος που θα επισκεφτεί μεθαύριο τη Κέρκυρα ο Μητσοτάκης είναι αυτός. Και φυσικά πρέπει να πλημμυρίσουν, για άλλη μια φορά οι δρόμοι , ώστε να μη βρίσκει πού να σταθεί. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική. Ο κίνδυνος να εμφανιστούν μαζικά κρούσματα του κορονοϊού είναι πολύ μεγάλος, ενώ τα μέσα πρόληψης και έγκαιρης αντιμετώπισης παραμένουν από ανεπαρκή έως ανύπαρκτα. Είναι επίσης πολύ πιθανό πλέον, η αστική τάξη της χώρας, μέσα από αλισβερίσια και την βαθύτερη εμπλοκή της στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, να μας μπλέξει σε νέα θερμά επεισόδια, ακόμα και σε γενικευμένες συγκρούσεις. Ο κλάδος του τουρισμού είναι απόλυτα ευάλωτος σε φυσικές καταστροφές, πανδημίες, όπως και σε πολεμικές συγκρούσεις.
Τέλος, ο Γ. Στεφανάκης υπογράμμισε ότι ο αγώνας για την επιβίωση είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ελπιδοφόρα προοπτική του ΚΚΕ και κάλεσε τους παραβρισκόμενους σε συσπείρωση με το ΚΚΕ, για την μαζικοποίηση των συνδικάτων, την αλλαγή των συσχετισμών στο κίνημα, για να επικρατήσει η αντικαπιταλιστική γραμμή. «Χρειάζεται να ενισχυθεί τώρα η συγκρότηση πλατιάς αντικαπιταλιστικής Λαϊκής Συμμαχίας. Ισχυρής Συμμαχίας και στον κλάδο του επισιτισμού – τουρισμού. Να αναπτυχθεί δηλαδή κοινή δράση των εργαζομένων με τους αυτοαπασχολούμενους στο κλάδο, τους αγρότες και τη νεολαία, τους νέους σπουδαστές, ενάντια στα μονοπώλια, τους μεγαλοξενοδόχους και στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ