Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Οι προτάσεις του Αντιπεριφερειάρχη Αλέξη Αλεξάκη για την στήριξη της οικονομίας και του τουρισμού

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14 Ιουλίου η 13η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων με τηλεδιάσκεψη.
Στην τοποθέτηση του ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας & Ανταγωνιστικότητητας, κος Αλεξάκης αναφερόμενος στα προβλήματα που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν επαγγελματίες και εργαζόμενοι κυρίως στον τουριστικό κλάδο τόνισε την σημασία αναπροσαρμογής των μέτρων ενίσχυσης για την επανεκκίνηση της οικονομίας, καθώς παραμένει το πρόβλημα της ρευστότητας για τις επιχειρήσεις, ενώ η διατήρηση των θέσεων των απασχολουμένων δεν είναι κατοχυρωμένη. Επιπλέον μεταξύ άλλων ανέφερε την ανάγκη αύξησης του ποσοστού κοινοτικής συμμετοχής στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που θα ενταχθούν στο νέο χρηματοδοτικό πλαίσιο 2021 – 2027, εφόσον θα σημειωθεί σημαντική μείωση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της ΠΙΝ, ως αποτέλεσμα των δραματικών επιπτώσεων της πανδημίας στον τουρισμό.
Στην κατακλείδα της τοποθέτησης του ο κος Αλεξάκης παρέθεσε μια σειρά προτάσεων μέτρων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τα οποία υπερψηφίστηκαν από το Σώμα του Περιφεριακού Συμβουλίου ως Ψήφισμα.
Τα μέτρα του Ψηφίσματος της 13ης Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου που αφορούν στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο επανεκκίνησης της οικονομίας είναι τα εξής:
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων τάσσεται:
 Υπέρ της διεκδίκησης νέων μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες δεν διαθέτουν κεφαλαιουχικό απόθεμα για την τακτοποίηση των υποχρεώσεων τους. Πρέπει να γίνει άμβλυνση των περιορισμών, έτσι ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό ακόμη και νομικά ή φυσικά πρόσωπα που δεν εμφανίζουν υψηλή πιστοληπτική ικανότητα, διότι διαφορετικά οδηγούνται σε οριστική παύση λειτουργίας.
 Εισηγείται προς την κυβέρνηση την Τροπολογία του Πτωχευτικού Κώδικα με την εισαγωγή ειδικής διάταξης ευνοϊκής μεταχείρισης, με δυνατότητα άμεσης ανάκαμψης, όσων επιχειρήσεων πληγούν συντριπτικά και θελήσουν να εισαχθούν στις διατάξεις του Κώδικα.
 Την ενεργοποίηση προγραμμάτων μέσω ΕΣΠΑ και ΕΠΑ για την άμεση ενίσχυση της απασχόλησης με παράλληλη προστασία των θέσεων των εργαζομένων. Επιμήκυνση της απαγόρευσης των απολύσεων έως 31-12-2020.
 Επαναφορά του πάγιου αιτήματος περί μείωσης ΦΠΑ.
 Αναπροσαρμογή ενοικίων επαγγελματικής στέγης έως 31-12-2020 και επιμήκυνση εφόσον χρειαστεί και παράλληλα μείωση του ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών.
 Μείωση ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με χρήση για τουριστική δραστηριότητα.
 Αύξηση του αφορολόγητου ορίου που απορρέει από την μείωση του εισοδήματος για το οικονομικό έτος 2020.
 Μείωση των χρεώσεων ΔΕΚΟ, κυρίως στα πάγια υπέρ ΕΡΤ κλπ για όλους τους πληττόμενους από την υγειονομική κρίση.
 Παροχή μικροπιστώσεων άμεσης απόδοσης για την ενίσχυση των εποχικών επιχειρήσεων. Για τον σκοπό αυτό ενεργοποίηση των πόρων συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ