Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Εντείνεται η ανησυχία για τα κρούσματα – Νέο καμπανάκι από κυβέρνηση και ειδικούς και νέα μέτρα

Η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας για τον κοροναϊό μπορεί να δείχνει πολύ καλύτερη σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά η αύξηση των κρουσμάτων δεν παύει να ανησυχεί τους ειδικούς.

Να σημειωθεί ότι μόνο τον Ιούλιο, καταγράφηκαν στη χώρα 501 κρούσματα, εκ των οποίων τα 277 ήταν «εισαγόμενα» ενώ σε διάστημα, μόλις 12 ημερών, διπλασιάστηκαν τα κρούσματα κοροναϊού που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των διασωληνωμένων.

Την ίδια στιγμή, η εμφάνιση του ιού τις τελευταίες ημέρες περιλαμβάνει ολοένα και περισσότερες περιοχές, ενώ τα κρούσματα του κοροναϊού παραμένουν σε υψηλά επίπεδα στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Προβληματισμό προκαλεί και το γεγονός ότι πολλά κρούσματα είναι απροσδιόριστης προέλευσης, δηλαδή «ορφανά».

Αύξηση στον μέσο όρο των ημερησίων κρουσμάτων

Σύμφωνα μάλιστα με την ένατη έκθεση του Παρατηρητηρίου COVID-19, η οποία αφορά το διάστημα 8-15 Ιουλίου, καταγράφηκε αύξηση την τελευταία εβδομάδα στον αριθμό των ημερησίων κρουσμάτων κοροναϊού.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι σε ημερήσια βάση σημαντικός αριθμός κρουσμάτων είναι εισαγόμενα, ενώ τα υπόλοιπα μοιράζονται ανά την Ελλάδα, π.χ. Ξάνθη, Καστοριά, Αττική, Θεσσαλονίκη. Από τις πύλες εισόδου τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικών επί του συνόλου δειγμάτων εντοπίζονται στον Προμαχώνα, όπου αποφασίστηκε η διέλευση να γίνεται αποκλειστικά με την επίδειξη αρνητικού PCR τεστ.

Επιπρόσθετα, η συρροή κρουσμάτων που είχε εντοπιστεί στην Ξάνθη με επίκεντρο τον Εχίνο, μολονότι εξακολουθεί να παράγει νέα κρούσματα σε ημερήσια βάση, δεν φαίνεται να έχει την ίδια ένταση με τον Ιούνιο, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Την τελευταία εβδομάδα μεταξύ 8ης και 9ης έκθεσης, τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη σημείωσαν αύξηση κρουσμάτων και πλέον κινούνται μεσοσταθμικά περί τα οκτώ κρούσματα ανά ημέρα. Η αύξηση αυτή των κρουσμάτων επιβάλλει –όπως υπογραμμίζει το Παρατηρητήριο- την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας, ενώ εντείνονται και αυστηροποιούνται πανελλαδικά οι έλεγχοι από μικτά κλιμάκια σε όλους τους χώρους μαζικής συνάθροισης.

Το πλήθος των τεστ ανά χίλιους κατοίκους αυξήθηκε περαιτέρω σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, από 33 σε 37, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Μεσοσταθμικά διενεργήθηκαν τον Ιούλιο μέχρι στιγμής κατά μέσο όρο 5.000 τεστ ανά ημέρα, αριθμός αυξημένος κατά 1.000 σε σχέση με την προηγούμενο μήνα. Από το πλήθος των ελέγχων το 0,7% επιστρέφει θετικό κατά μέσο όρο, όταν τα σχετικά ποσοστά σε Τσεχία, Βέλγιο, και Αυστρία είναι 2,7%, 1,2% και 1,1% αντίστοιχα.

Πιο συγκεκριμένα, και για το μεσοδιάστημα μεταξύ όγδοης και ένατης έκθεσης προόδου στην Ελλάδα διενεργήθηκαν 150 τεστ ανά θετικό κρούσμα όταν π.χ. στην Αυστρία, τη Τσεχία και το Βέλγιο τα αντίστοιχα νούμερα πλησίασαν το 80, 37 και 87. Η διασπορά στην Ελλάδα είναι 3,89 (από 2,36) κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκους, στην Αυστρία 9,17 (από 10,47), στη Τσεχία 8,79 (από 10,15) και στο Βέλγιο 8,52 (από 7,74).

Ανησυχία στην κυβέρνηση – Επιστρέφει η εβδομαδιαία ενημέρωση με τον Νίκο Χαρδαλιά

Η ανησυχία στην κυβέρνηση για την αύξηση των κρουσμάτων τα τελευταία 24ωρα οδήγησε στην απόφαση να επανέλθει η ενημέρωση για τον κοροναϊό, αυτή τη φορά όμως σε εβδομαδιαία βάση. Η ενημέρωση θα αφορά αποκλειστικά επιχειρησιακά θέματα και θα γίνεται κάθε Τρίτη από τον Νίκο Χαρδαλιά.

Εν τω μεταξύ οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι μπορεί να έχουμε την ίδια εξέλιξη με άλλες βαλκανικές χώρες και να βρεθούμε αντιμέτωποι με ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

Πολλές είναι οι φωνές, που -βλέποντας τη μεγάλη αύξηση των νοσηλευομένων- λένε ότι επιστρέφουμε στον Μάρτιο ενώ οι ειδικοί, επισημαίνουν, πως αν δεν επανέλθει η τήρηση των μέτρων προστασίας και η διατήρηση των αποστάσεων, το δεύτερο κύμα κοροναϊού θα έρθει πολύ νωρίτερα στη χώρα μας.

Οι κυβερνητικές συσκέψεις είναι συνεχείς, προκειμένου να αξιολογείται η καθημερινά η επιδημιολογική κατάσταση και αν χρειαστεί να ληφθούν και νέα έκτακτα μέτρα, που ωστόσο δε θα αφορούν σε νέο «lockdown», καθώς η οικονομία δεν το αντέχει.

Προς το παρόν το βάρος δίνεται στην εντατικοποίηση των ελέγχων, ωστόσο ήδη υπάρχουν φωνές που μιλούν για κλείσιμο των beach bar και των χώρων που επικρατεί συνωστισμός, ενώ ήδη προοιωνίζεται ότι η απαγόρευση των πανηγυριών θα παραταθεί μέχρι τέλος Αυγούστου, αντί μέχρι τέλος Ιουλίου όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.

Μπαίνουμε σε έξαρση της πανδημίας

«Δυστυχώς τα στοιχεία δείχνουν ότι μπαίνουμε σε έξαρση», υποστήριξε μιλώντας την εκπομπή «Mini Καύσωνας» του MEGA, η καθηγήτρια επιδημιολογίας της ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού. Η ίδια εξήγησε πως αυτό οφείλεται κυρίως στα διάσπαρτα κρούσματα στην κοινότητα τα οποία δεν μπορούν να ιχνηλατηθούν ούτε να βρεθεί ο τόπος προέλευσής τους.

Τόνισε πως ανεξαρτήτως των οδηγιών της πολιτείας, πρέπει όλοι να αποκτήσουμε συλλογική κοινωνική ευθύνη και να χρησιμοποιούμε μάσκα σε κάθε δημόσιο χώρο.

«Η έξαρση μπορεί να ελεγχθεί μόνο αν αισθανθούμε ότι είμαστε κοινωνικά υπεύθυνοι», είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως εξήγησε πως η αύξηση των κρουσμάτων είναι ανεξάρτητη από την παρουσία ή μη των τουριστών, καθώς ο ιός βρίσκεται ήδη στη χώρα.

Η ιδια ωστόσο δεν περίμενε μια νέα έξαρση τώρα, αλλά προς τα τέλη του Αυγούστου.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν την ανάγκη για περαιτέρω πλέγμα μέτρων στη χώρα, ώστε να μην ξεφύγει ο κοροναϊός.

Παρατείνονται τα μέτρα στις παραλίες μέχρι τέλος Ιουλίου – Έρχονται πρόστιμα έως 25.000 ευρώ και λουκέτα έως 90 ημέρες

Παρατείνεται μέχρι τις 31 Ιουλίου η ισχύς της κοινής απόφασης για τα μέτρα στις παραλίες, μάλιστα ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος
ότι δεν αποκλείεται η απόφαση για την απαγόρευση στα πανηγύρια να παραταθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Παρατείνεται η απαγόρευση των πανηγυριών; – Τι θα γίνει με beach bar και συνωστισμό

Ήδη, γίνεται λόγος για υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους ενώ παρατείνεται μέχρι τις 31 Ιουλίου η ισχύς της κοινής απόφασης για τα μέτρα στις παραλίες. Πολλοί επιστήμονες εξάλλου μιλούν για κλείσιμο των beach bar και των χώρων που επικρατεί συνωστισμός. Επιπλέον προοιωνίζεται ότι η απαγόρευση των πανηγυριών θα παραταθεί μέχρι τέλος Αυγούστου, αντί μέχρι τέλος Ιουλίου όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Εσωτερικών για τους «Κανόνες τήρησης αποστάσεων σε οργανωμένες ιδιωτικές και μη παραλίες στο σύνολο της επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού COVID-19, παρατείνεται εως τις 31.7.2020.

Εν τω μεταξύ, σήμερα το πρωί, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κ. Παπαθανάσης εκτίμησε ότι η απόφαση για την απαγόρευση των πανηγυριών ενδέχεται να παραταθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία της ατομικής ευθύνης και της συμμόρφωσης στα μέτρα, προσθέτοντας ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι καθημερινά στον δρόμο και οι έλεγχοι είναι συνεχείς σε όλο το εύρος της αγοράς.

Ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι τα μέτρα για τη μη διάδοση του κοροναϊού είναι δυναμικά, συμπλήρωσε πως δεν θα επαναληφθεί ένα γενικό lockdown αλλά θα ληφθούν μέτρα τοπικής κλίμακας όπου χρειαστεί και υπογράμμισε: «Δεν θελουμε να πατήσουμε φρένα πουθενά στην οικονομία μας».

Επιμένουν για τη χρήση μάσκας οι ειδικοί

Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», o επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιτροπής για τον κοροναϊό, Γκίκας Μαγιορκίνης, εστίασε στη σημασία χρήσης της μάσκας.

Όπως, είπε, χαρακτηριστικά, θα πρέπει ο κόσμος, να χρησιμοποιείς μάσκες σε χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός, ανεξαρτήτως του αν πρόκειται για κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους.

Τόνισε δε, πως η αρμόδια επιτροπή θα συνεχίζει να κάνει σύσταση για τη χρήση μάσκας. «Υπάρχει υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε αρκετά μέρη, όμως δεν εφαρμόστηκε αρκετά. Οπότε η επιτροπή ζήτησε να υπάρχει καλύτερος έλεγχος ως προς την τήρηση των μέτρων» σημείωσε.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, προέβλεψε ότι σε λίγο καιρό όλοι θα φορούν μάσκες αναγκαστικά σε κλειστούς χώρους. «Απ’ ότι φαίνεται πλέον δεν είμαστε προσεκτικοί. Φοβόμαστε μήπως έχουμε την εξέλιξη που έχουν οι άλλες βαλκανικές χώρες».

Όπως τόνισε επιστρέφουμε στον Μάρτιο, καθώς σε διάστημα 12 ημερών διπλασιάστηκαν τα κρούσματα που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των διασωληνωμένων.

«Από ό,τι φαίνεται επιστρέφουμε στον Μάρτιο. Από τις 30 Ιουνίου μέχρι τις 12 Ιουλίου από τα 41 πήγαμε στα 83 κρούσματα , δηλαδή καταγράφηκε διπλασιασμός κρουσμάτων που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία μέσα σε 12 μέρες, ενώ αυξήθηκε και ο αριθμός των διασωληνωμένων, καθώς ήταν γύρω στους 7-8 και τώρα έχουμε πάει στους 13», σημείωσε, μιλώντας στο Σκάι.

Παράλληλα, επισήμανε ότι είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που καταλήγουν από τον COVID-19. «Σήμερα το πρωί καταγράφηκε στις Βρυξέλλες ο θάνατος μια κοπέλας 18 χρονών, η οποία δεν είχε προβλήματα υγείας. Είναι ανησυχητικό, γιατί δείχνει πλέον ότι έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας και αυτό γιατί οι ασθενείς υψηλού κινδύνου είναι στο σπίτι», υπογράμμισε η κ. Παγώνη.

Πάντως, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει μπει ακόμα στο 2ο κύμα και οι αναφορές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ανοδική πορεία της καμπύλης, δεν ισχύει για τη δική μας χώρα μας, καθώς ο δείκτης Ro είναι ακόμα χαμηλά, στο 0,30-0,35. Ωστόσο, δεν απέκλεισε το γεγονός το 2ο κύμα να έρθει νωρίτερα, τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.

Αντέχει το σύστημα υγείας αύξηση κρουσμάτων;

Σχολιάζοντας τα φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρούνται στα beach bar, η κ. Παγώνη δήλωσε ότι εάν χρειαστεί θα κλείσουν και αυτά. «Ξεκινήσαμε από τα πανηγύρια που συγκεντρώνουν τον περισσότερο κόσμο, 2.000-3.000 άτομα και μετά θα πάμε σε εκδηλώσεις με μικρότερο αριθμό ατόμων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείσα αν το Εθνικό Σύστημα υγείας μπορεί να αντέξει την αύξηση των κρουσμάτων, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών ανέφερε ότι υπάρχει αύξηση των κρεβατιών στις ΜΕΘ, από τα 556 στα 785, ενώ μαζί με αυτά που έχουν δεσμευτεί στις ιδιωτικές κλινικές, ξεπερνούν τα 1.000. «Χρειάζεται οπωσδήποτε κι άλλη αύξηση των κρεβατιών, αν αυξηθούν πολύ τα κρούσματα, οπότε θα έχουμε διασωληνώσεις» πρόσθεσε. Ωστόσο, απέκλεισε το ενδεχόμενο για γενικό lockdown, σημειώνοντας ότι αν γίνει θα είναι μόνο σε τοπικό επίπεδο.

Σχετικά με το εμβόλιο, σημείωσε ότι τα πράγματα πάνε καλά και κάποιες ερευνητικές ομάδες έχουν περάσει στην τρίτη φάση κλινικών δοκιμών, με την Οξφόρδη να φαίνεται να προπορεύεται και τα πρώτα εμβόλια αναμένεται να κυκλοφορήσουν τον επόμενο χρόνο, πριν από το καλοκαίρι. Εξέφρασε εξάλλου την ικανοποίηση της για την αποτελεσματικότητα της χορήγησης πλάσματος από ασθενείς που έχουν νοσήσει και έχουν αντισώματα σε άλλους. «Ήδη έχουν χρησιμοποιηθεί τα 10 από τα 83 πλάσματα και πήγαν καλά», επισήμανε.

Συναγερμός για την τήρηση των μέτρων

Με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση του κοροναϊού οι κυβερνητικές συσκέψεις είναι συνεχείς, και έχουν σαν αποτέλεσμα συστάσεις και ελέγχους χωρίς εκπτώσεις για την τήρηση των μέτρων.

«Το πλαίσιο είναι επαρκές. Υπάρχουν ζητήματα εφαρμογής του» τόνισε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου ενώ ζήτησε «αυστηροποίηση στους ελέγχους χωρίς εκπτώσεις».

Επεσήμανε δε δύο τομείς στους οποίους πρέπει να δοθεί έμφαση και αφορούν στην προστασία της Υγείας των εργαζομένων, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές και στην αποφυγή του συγχρωτισμού και των συναθροίσεων, ειδικά στους κλειστούς χώρους. Επίσης τόνισε την ανάγκη μεγαλύτερης ενεργοποίησης των Δήμων και των Περιφερειών για την εφαρμογή των μέτρων.

Μπαράζ ελέγχων σε μέσα μεταφοράς, κλειστούς χώρους

Στο στόχαστρο μπαίνουν οι αστικές συγκοινωνίες, τα ΚΤΕΛ και οι κλειστοί χώροι εστίασης καθώς έχει παρατηρηθεί πως ο αριθμός των επιβατών στα λεωφορεία είναι περισσότεροι απ’ ότι προβλέπεται, ενώ δεν φορούν όλοι μάσκες που είναι υποχρεωτικό.

Η εικόνα είναι χειρότερη στις συγκοινωνίες με προορισμό τις παραθαλάσσιες περιοχές και γι’ αυτό τον λόγο τους ελέγχους αναμένεται να αναλάβει η αστυνομία που ήδη παίρνει μέρος στην επιτήρηση της σωστής εφαρμογής των μέτρων.

Προβληματισμός υπάρχει και για τους κλειστούς χώρους εστίασης, με τους περισσότερους εργαζόμενους να ακολουθούν κάτω από δύσκολες συνθήκες τους κανόνες προστασίας, ωστόσο δεν φαίνεται να πράττουν το ίδιο ορισμένοι συνάδελφοί τους αλλά και πελάτες.

Τις τελευταίες ημέρες τα εισαγόμενα κρούσματα εξαιτίας του ανοίγματος του τουρισμού έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, γεγονός που οδήγησε σε περισσότερους και πιο αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα και τα αεροδρόμια της χώρας. Από χθες, εξάλλου, επιτρέπονται και οι απευθείας πτήσεις από τη Βρετανία γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στις Αρχές ενώ από τις 22 του μήνα, η Ελλάδα θα δέχεται τουρίστες και από τη Σουηδία.
Ιδιαιτέρως αυστηροί θα είναι οι έλεγχοι για τους Βρετανούς τουρίστες που αρχίζουν να καταφθάνουν στην χώρα μας και αναμένεται να φτάσουν τις 6.000. Οι υγειονομικές αρχές είναι σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να υποβληθούν όλοι οι συγκεκριμένοι επισκέπτες από τεστ, από τα αποτελέσματα που θα υπάρξουν θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό αν θα συνεχίσουν να παραμένουν ανοιχτά τα σύνορα με την Μεγάλη Βρετανία.

Πηγή: parapolitika.gr

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ