Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και Δήμος Ζακύνθου προχωρούν από κοινού στην αποκατάσταση του Πνευματικού Κέντρου

Να προχωρήσουν από κοινού στην συντήρηση, εξωραϊσμό και αποκατάσταση του εμβληματικού και σπουδαίου κτιρίου του Πνευματικού Κέντρου Ζακύνθου αποφάσισαν κατα τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας που είχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων Μανώλης Ορφανουδάκης, με τον Δήμαρχο Ζακύνθου Νικήτα Αρετάκη.

Στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης εργασίας που πραγματοποιεί στην Ζάκυνθο, ο κ. Ορφανουδάκης πλαισιούμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου Γιώργο Στασινόπουλο, την Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών και Πολιτισμού Αικατερίνη Μοθωναίου και τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δρ. Κωνσταντίνο Καποδίστρια επισκέφθηκαν το Δημαρχείο.

Μετέφεραν στον Δήμαρχο και συζήτησαν αναφορικά με το συνεχές ενδιαφέρον της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδης Κράτσα – Τσαγκαροπούλου για τη Ζάκυνθο και την προθεση της να προχωρήσει στη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με την οποία η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ως φορέας χρηματοδότησης και ο Δήμος Ζακύνθου ως κύριος του έργου και φορέας υλοποίησης θα εργαστούν για την αποκατάσταση του κτιρίου του Πνευματικού Κέντρου το οποίο μεταξύ άλλων στεγάζει την Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζακύνθου που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από τους σεισμούς του 2018, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, την αίθουσα φιλοξενίας πολιτιστικών εκδηλώσεων η οποία χρησιμοποιείται και ως τόπος συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης συζήτησε με τον κ. Αρτετάκη για την άμεση λειτουργία του νέου Δημοτικού Θεάτρου, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος της “δημοσιονομικής διόρθωσης” και η επιστροφή των 5.5000.000 εκατομμυρίων ευρώ της χρηματοδότησης του.

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Τεχνικών Έργων πως με έγγραφό του διαβεβαιώνει την Διαχειριστική Αρχή και την Ευρωπαϊκή Ένωση πως α) έχει ολοκληρωθεί το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο, β) βρίσκεται σε κατάσταση αποπεράτωσης των τελευταίων λεπτομερειών και έχει ήδη παραδοθεί, γ) Τον Δεκέμβριο του 2019 έγινε δοκιμαστική παράσταση από την Δημοτική Φιλαρμονική, δ) Το Τμήμα Πολιτισμού ξεκίνησε σειρά επαφών με πολιτιστικούς φορείς και σχήματα προκειμένου να τους παραχωρηθεί για εκδηλώσεις, ωστόσο η πανδημία του κορωνοϊου ανέστειλε κάθε δραστηριότητα και ε) Άμεσα θα πραγματοποιηθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις μέσα στο καλοκαίρι όπου θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Τέλος συζήτησαν την επείγουσα ανάγκη αποκατάσταση του ΧΥΤΑ στο Σκοπό καθώς και μια σειρά θεμάτων στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Ζακύνθου και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για τις επερχόμενες προσκλήσεις και την προετοιμασία εντάξεων έργων του Δήμου Ζακύνθου στο ΕΣΠΑ.

“Είμαστε εδώ για να κάνουμε πράξη τη θέληση και τον προγραμματισμό μας ως Περιφερειακή Αρχή. Να πάμε τη Ζάκυνθο ένα βήμα μπροστά, να αποκτήσει ξανά την ιστορική της αίγλη που δικαιωματικά της αξίζει και για την σύγχρονη εποχή. Λείπουν βασικές υποδομές όπως λιμάνια, παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο, ανάδειξη ιστορικών κτιρίων, χωροταξικές μελέτες κ.α που δεν έγιναν δυστυχώς τα τελευταία χρόνια. Πρέπει να τρέξουμε να αναπληρώσουμε το κενό που έχει δημιουργηθεί για να δοθεί ώθηση στην τουριστική δυναμική της Ζακύνθου και στην ποιοτική ανάπτυξή της”, δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Τεχνικών Έργων Μανώλης Ορφανουδάκης

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ