Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ο καθηγητής διεθνών Σχέσεων του Πάντειου Πανεπιστημίου , κος Κώστας Υφαντής για την τουρκική Navtex

Ο καθηγητής διεθνών Σχέσεων του Πάντειου Πανεπιστημίου , κος Κώστας Υφαντής, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά FM στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.
Μεταξύ άλλων, δήλωσε:
Αναφορικά με την τουρκική Navtex στα νότια του Καστελλόριζου
Κ.ΥΦΑΝΤΗΣ: Το γεγονός ότι επιταχύνονται οι εξελίξεις δηλαδή ότι ανακοινώνονται σεισμικές έρευνες νομίζω ότι δεν αιφνιδιάζει κανέναν. Ήταν ένα σενάριο το οποίο το περιμέναμε. Δηλαδή από τη στιγμή που ξεκίνησε όλη αυτή η ιστορία με το τουρκολιβυκό μνημόνιο ξέραμε ότι κάποια στιγμή, αν δεν συμβεί κάτι δραματικά καλό για εμάς, θα φτάσουμε στα πρόθυρα μιας κρίσης. Νομίζω ότι οι σχεδιασμοί και του ελληνικού υπουργείου Άμυνας αλλά και του ελληνικού υπουργείο Εξωτερικών έχουνε λάβει υπόψη τους όλα τα ενδεχόμενα και δεν νομίζω ότι υπάρχει αιφνιδιασμός.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι επιταχύνθηκε η ενέργεια της Τουρκίας μετά τις ανακοινώσεις για υπογραφή συμφωνίας οριοθετήσεως Ελλάδας –Αιγύπτου
Κ.ΥΦΑΝΤΗΣ: Η Τουρκία τρέχει να προλάβει ένα διπλωματικό και δικαιϊκό τετελεσμένο το οποίο θα αδειάσει τη στρατηγική της τελείως, θα την ακυρώσει.
Ερωτηθείς αν μπορεί να γίνει διάλογος με την Τουρκία υπό αυτές τις συνθήκες
Κ.ΥΦΑΝΤΗΣ: Με το πιστόλι πάνω στο τραπέζι δεν γίνεται καμία συζήτηση αλλά εμείς πρώτα προετοιμαζόμαστε στρατιωτικά, στέλνουμε το μήνυμα της αποφασιστικότητας και της ψυχραιμίας ότι δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψουμε να γίνει αυτό που η Τουρκία σχεδιάζει, δεν έχουμε κανένα λόγο να αρνούμαστε να συζητάμε. Να προσέλθουμε σε ένα οργανωμένο διάλογο για τα ζητήματα , όχι σε καμία περίπτωση αλλά να συζητάμε με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης γιατί όχι. …Αν η Τουρκία συνεχίσει να προκαλεί προφανώς ούτε καν αυτή η προσχηματική συζήτηση περί αποκλιμάκωσης μπορεί να υπάρχει αλλά σε αυτή τη φάση επικοινωνιακά δεν έχουμε κανένα λόγο … Μόνο το Βερολίνο μπορεί να συζητήσει και με τις δύο πλευρές. Ο πρόεδρος Μακρόν και το Παρίσι δεν είναι έντιμος διαμεσολαβητής για την Τουρκία δεν είναι έντιμος γιατί έχει πάρει το μέρος μας, ο Λευκός Οίκος είναι σε κώμα, η βρετανική διπλωματία έχει καταρρεύσει άρα μόνο το Βερολίνο μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο του διαμεσολαβητή το οποίο επικοινωνιακά εμείς τον θέλουμε ή δεν έχουμε λόγο να τον απορρίψουμε πρώτοι.
Με αφορμή τις δηλώσεις εκπροσώπου του Στειτ Ντιπάρτμεντ
Κ.ΥΦΑΝΤΗΣ: Σε αυτή φάση που βρισκόμαστε και ως εξωτερική πολιτική και ως επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης, να εστιάσουμε στο πρώτο μισό της δήλωσης. Σε αυτό δηλαδή που οι ΗΠΑ λένε στην Τουρκία ξεκάθαρα «σταμάτα να κάνεις αυτό που κάνεις» και μπορούμε να συζητήσουμε μετά την κρίση το αν είναι αμφισβητούμενα ύδατα ή όχι. …Οι ΗΠΑ μας έχουν συνηθίσει να κρατούν ίσες αποστάσεις αλλά αυτή η δήλωση αν ισχύει δεν είναι ίση απόσταση.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι επιδιώκει ένα θερμό επεισόδιο η Τουρκία για να κάτσει η Ελλάδα στο τραπέζι του διαλόγου
Κ.ΥΦΑΝΤΗΣ: Πάγια στρατηγική της Τουρκίας είναι να δημιουργεί κρίσεις με την προσδοκία ότι θα φοβηθούμε και θα καθίσουμε στο τραπέζι. Αν η Τουρκία έχει αποφασίσει ότι οι επόμενες μέρες είναι μέρες που ξεκαθαρίζουν οι λογαριασμοί με την Ελλάδα τότε δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα παρά να υπερασπιστούμε αυτά που πρέπει να υπερασπιστούμε. Θα έλεγα ψυχραιμία και να δούμε τα επόμενα εικοσιτετράωρα πως θα εξελιχθεί η τουρκική στρατηγική. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή είμαστε στην προ –κρίση περίοδο δηλαδή βλέπουμε τα πρόωρα σημάδια της κρίσης, έχουμε αυξημένη ένταση αλλά όχι κρίση ακόμα, πιστεύω ότι μέχρι τις αρχές της άλλης εβδομάδας θα ξέρουμε που το πάει η Τουρκία αλλά εμείς πρέπει να προετοιμαζόμαστε και νομίζω ότι προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο και μακάρι να μην ισχύσει.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ