Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Η ΛΑ.ΣΥ για το κέντρο Υγείας Λευκίμμης

Η Λαϊκή Συσπείρωση Νότιας Κέρκυρας επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας Λευκίμμης (ΚΥΛ), στις 16/7/2020, στα πλαίσια ενός συνολικού σχεδιασμού, που υλοποιείται σε όλη την Κέρκυρα, από την Λαϊκή Συσπείρωση Νότιας Κέρκυρας, Βόρειας Κέρκυρας, Κεντρικής Κέρκυρας και Ιονίων Νήσων.
Στόχος μας είναι να έχουμε άμεση εικόνα και γνώση των προβλημάτων στο χώρο της δημόσιας υγείας στο νομό.
Το ΚΥΛ θυμίζει «ξεχασμένο παρεκκλήσι». Το κτήριο είναι εγκαταλειμμένο στη φθορά του χρόνου. Ακόμα και τη συντήρηση των συσκευών την κάνουν οι εργαζόμενοι με δικά τους έξοδα, πχ τα κλιματιστικά.
Το σημαντικότερο είναι η μεγάλη έλλειψη προσωπικού, ιδιαίτερα ιατρικού νοσηλευτικού προσωπικού. Από τις επτά (7) προβλεπόμενες οργανικές θέσεις, είναι καλυμμένη μόνο μία (1). Παιδίατρος δεν υπάρχει. Οδοντίατρος ένας και με σοβαρά προβλήματα υγείας. Στα χαρτιά εργάζονται έντεκα (11) ειδικευμένοι. Στην πράξη μάχιμοι είναι μόνο δύο (2). Άλλοι έχουν προβλήματα υγείας, άλλοι αποσπώνται σε άλλους τομείς υγείας.
Οι αγροτικοί γιατροί κάνουν και εφημερίες στο ΓΝΝΚ με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν τακτικά τα αγροτικά ιατρεία. Ασθενοφόρο δεν υπάρχει. Φύλαξη δεν υπάρχει, οι εργαζόμενοι φοβούνται να κάνουν βάρδια τη νύχτα. Ουσιαστικά το ΚΥΛ ελάχιστες υπηρεσίες μπορεί να προσφέρει στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.
Η κατάσταση αυτή τους οδηγεί στους ιδιώτες γιατρούς. Τα μεγάλα λόγια που ακούγαμε από τους υπουργούς της κυβέρνησης της ΝΔ, την περίοδο της πανδημίας, περί προσλήψεων και ενίσχυσης του δημοσίου τομέα υγείας, στην πράξη αποδεικνύονται ΚΟΥΦΙΑ.
Οι ευθύνες για αυτή την κατάσταση, είναι διαχρονικές. Τα τελευταία 15 χρόνια, η εικόνα του ΚΥΛ είναι «κάθε πέρυσι και καλύτερα». Ευθύνονται όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ). Συνειδητά αποδυναμώνουν τη δημόσια υγεία, για να δώσουν χώρο στον ιδιωτικό τομέα, όταν είναι πλέον διαπιστωμένο στην πράξη, ότι στις δύσκολες στιγμές, ο δημόσιος καλείται να σηκώσει το βάρος (πανδημία).
Βρισκόμαστε στην αρχή μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης που έχει αρχίσει να πλήττει με μεγάλη ένταση τα λαϊκά στρώματα, ιδιαίτερα στην Κέρκυρα. Οι ανάγκες για δημόσια δωρεάν υγεία, θα μεγαλώσουν το επόμενο διάστημα.
Ο άνεργος, ο υποαπασχολούμενος, θα καταφύγει στο δημόσιο σύστημα υγείας, αναγκαστικά. Μπροστά μας έχουμε μια νέα, πιθανή, έξαρση του κορονοϊού. Απαιτούνται άμεσα μέτρα, ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου τομέα υγείας, και του ΚΥΛ.
Την υπόθεση πρέπει να πάρουν στα χέρια τους οι φορείς της περιοχής και του νομού συνολικότερα. Να διεκδικήσουν εδώ και τώρα μέτρα στελέχωσης όλων των δομών υγείας και του ΚΥΛ.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ