Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Η βουλευτής της ΝΔ, κα Ντόρα Μπακογιάννη στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά»

Η βουλευτής της ΝΔ, κα Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» FΜ, στην εκπομπή «Καινούργια μέρα» με το δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη.
Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:
Με αφορμή τη σημερινή γιορτή της Δημοκρατίας
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία έχουμε μια νέα δημοκρατία μόλις 46 ετών από την μεταπολίτευση, μια δημοκρατία όμως που είναι η καλύτερη περίοδος την οποία έχει ζήσει ποτέ η χώρα ιστορικά. Μια περίοδος στην οποία η δημοκρατία στη χώρα λειτούργησε με τις αδυναμίες της, με τα προβλήματά της αλλά λειτούργησε και λειτούργησε προς όφελος των ελλήνων πολιτών και σιγά-σιγά αυτή η δημοκρατία μας ωριμάζει και θα βλέπετε τα δείγματα ωριμότητας παντού. Αρχίζει και υπάρχει μεγαλύτερη υπευθυνότητα στο πολιτικό σύστημα της χώρας, αρχίζει η λογοδοσία στον ελληνικό λαό και είναι συνεχής. Είναι μια δημοκρατία η οποία μπαίνει πλέον σε φάση ωριμότητας.
Με αφορμή την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Σήμερα είναι μια πολύ δύσκολη μέρα, εμένα η καρδιά μου είναι πάρα πολύ βαριά, όχι ως πολιτικός αλλά ως ελληνίδα, ως ένας άνθρωπος ο οποίος είχε την τύχη να θαμάσει από κοντά πολλάκις της Αγιά Σοφιά και αυτά τα μοναδικά ψηφιδωτά και τη μοναδική εικόνα του Χριστού η οποία σου δημιουργεί ανατριχίλα. Σκέφτομαι ότι αυτό σήμερα θα είναι καλυμμένο και θεωρώ ότι δεν είναι μια προσβολή μόνο προς τη χριστιανική μας πίστη που αυτό είναι δεδομένο, είναι μια προσβολή προς οποιονδήποτε πολιτισμένο άνθρωπο αυτού του κόσμου ο οποίος δεν θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει ένα μνημείο. Ένα μνημείο που δεν ανήκει σε κανέναν, ανήκει στην παγκόσμια ιστορία. Ανήκει στην υφήλιο ολόκληρη και οι ανθρωποι οι οποίοι το διαχειρίζονται σήμερα είναι απλοί διαχειριστές μιας γενιάς αλλά δυστυχώς το ξεχνάνε.
Αναφερόμενη στον κ. Ερντογάν
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ο Ερντογάν αναμφισβήτητα ανήκει σε έναν κλειστό κύκλο ανθρώπων οι οποίοι είχαν έντονο το ισλαμικό στοιχείο. Αναμφισβήτητα πάντοτε ήθελε να αναμετρηθεί με τον Ατατούρκ, οι φιλοδοξίες του είναι πάρα πολύ μεγάλες αλλά μετά το πραξικόπημα επήλθε και μια πάρα πολύ μεγάλη αλλαγή στον ίδιο τον χαρακτήρα του, στον τρόπο που συμπεριφέρεται και ο λόγος είναι πολύ απλός, αυξήθηκε πάρα πολύ η ανασφάλειά του. Με την αύξηση της ανασφάλειας την οποία έχει από εκεί και πέρα αναζητά στηρίγματα, στηρίγματα που στις μεγάλες πόλεις δεν του τα ‘δωσε ο τουρκικός λαός άρα στρέφεται πλέον προς το ακραία εθνικιστικό κόμμα του Μπακτσαλί για να πάρει από εκεί τη στήριξη που του χρειάζεται. Απευθύνεται στο θρησκευτικό συναίσθημα των Τούρκων και πάρα το ότι στην πρώτη δημοσκόπηση η βούληση ήταν πάνω από το 80% των Τούρκων να γίνει τζαμί, στη δεύτερη δημοσκόπηση είναι μόλις 43% δηλαδή αρχίζει και ο τουρκικός λαός και αντιλαμβάνεται ότι αυτό ήταν μια πράξη επικοινωνιακού περιεχομένου της οποίας όμως τα πολιτικά επακόλουθα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Και θα είναι πάρα πολύ δύσκολα γιατί έστειλε ένα μήνυμα η Τουρκία απομάκρυνσης της όχι μόνο τη Δύση αλλά από τις αρχές τις οποίες ο ίδιος ο Ερντογάν πρέσβευε το 2004 περί συνύπαρξης πολιτισμών.
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ο Ερντογάν δεν χαρακτηρίζεται για τη σταθερότητά του, εύκολα αλλάζει το φύλο στην πολιτική για αυτό έχει διακριθεί όλα τα τελευταία χρόνια και δεν μπορεί και εύκολα η Δύση να ξεγράψει και την Τουρκία. Δεν ξεγράφεται μια χώρα 80 εκατομμυρίων, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, που είναι μια μεγάλη δύναμη, είναι ο δεύτερος στρατός του ΝΑΤΟ άρα δεν είναι μια χώρα την οποία ξεγράφεις. Είναι μια χώρα την οποία παλεύεις να την φέρεις σε κάποιο λογαριασμό είτε με το καρότο είτε με το μαστίγιο αλλά εν πάση περιπτώσει να τη φέρεις σε μια μορφή συνεργασίας που να είναι προς όφελός σου και προς όφελος της ίδιας της Τουρκίας. Και βλέπετε ότι η ελληνική επιχειρηματολογία η οποία είναι μετρημένη, η οποία δεν πάει στα άκρα είναι μια επιχειρηματολογία η οποία πλέον βρίσκει ευήκοα ώτα και συμμάχους στην Ευρώπη, μια Ευρώπη την οποία μέχρι τώρα της προσάπταμε αδιαφορία η οποία πραγματικά υπήρχε. Τώρα όμως βλέπετε ότι υπάρχει μια Γερμανία η οποία προεδρεύει και η οποία είναι εξαιρετικά δραστήρια διότι η κα Μέρκελ είανι ίσως η μόνη ευρωπαϊκή προσωπικότητα που έχει πειθώ απέναντι στον Ερντογάν. Έχουμε την τοποθέτηση του προέδρου Μακρόν, μια τοποθέτηση απολύτως ξεκάθαρη, αρχίζουμε και βλέπουμε τοποθετήσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Ερωτηθείσα αν έχει γίνει συνείδηση στην ΕΕ ότι τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Σε επίπεδο αντιδράσεων και σε επίπεδο πιέσεων η πορεία που διανύσαμε από τα επεισόδια του Έβρου μέχρι σήμερα είναι μια μακρά πορεία προς όφελος των ελληνικών θέσεων. Ξεκινήσαμε από τον Έβρο με την παρουσία των τριών ευρωπαίων, φτάσαμε σήμερα σε μια κατάσταση στην οποία η συνειδητοποίηση ότι τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα είναι πλέον δεδομένη. Αυτή τη στιγμή αυτό είναι αυτό που νιώθουν.
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η παρουσία του Κ.Μητσοτάκη σε όλες τις συζητήσεις οι οποίες έγιναν έδειξε ακριβώς αυτό, την αποδοχή την οποία πλέον έχει η χώρα μας, την εκτίμηση που της έχουν ως μια αξιόπιστη και σοβαρή και υπεύθυνη χώρα και εκεί μας βοήθησε πάρα πολύ η διαχείριση του κορονοϊού.
Ερωτηθείσα αν θα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ότι είμαστε σε ετοιμότητα βεβαίως και είμαστε, αλίμονο αν δεν είμαστε. Έχουμε αποδείξει ότι όταν λέμε ότι δεν θα δεχτούμε κάτι το κάνουμε πράξη.
Αναφορικά με το θέμα του Καστελλορίζου
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν είναι τυχαίο ότι το διεθνές δίκαιο λεει ότι για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και κατά προέκταση της ΑΟΖ χρειάζεται η συμφωνία των δύο χωρών. Η Ελλάδα δεν έχει απολύτως κανένα λόγο να παραβιάσει αυτή τη στιγμή το διεθνές Δίκαιο όταν το μεγάλο όπλο της Ελλάδας είναι το ίδιο αυτό το Δίκαιο. Είναι παντελώς λανθασμένη η προσέγγιση που λέει ότι μπορούμε μονομερώς να καθορίσουμε.
Αναφερόμενη στην τοποθέτηση του κ. Τσίπρα για τα εθνικά στη Βουλή
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ:Η αίσθησή μου είναι ότι έκανε την ανάγκη φιλοτιμία, υποχρεώθηκε να βγει, δεν ήθελε να μιλήσει για την ουσία της συζήτησης γιατί ήξερε και ο ίδιος ότι η ουσία της συζήτησης βρίσκεται εν αδίκω εν πάση περιπτώσει το κόμμα του και κατόπιν τούτου στράφηκε προς τα εκεί. Η χθεσινή του τοποθέτηση ήταν η τοποθέτηση την οποία ανέμενα όπως όλων των κομμάτων. Σε αυτή τη Βουλή δεν υπάρχουν περισσότερο ή λιγότερο πατριώτες, υπάρχουν 300 πατριώτες και η πατρίδα μας είναι πάνω από οποιεσδήποτε πολιτικές διαφορές μας.
Αναφορικά με τις αποκαλύψεις για την τραγωδία στο Μάτι
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η συζήτηση που έκανε ο κ. Ματθαιόπουλος με τον αξιωματικό της Πυροσβεστικής που έκανε την έρευνα είναι ανατριχιαστική, είναι κάτι το οποίο είναι βάρβαρο. Είναι συζήτηση μπράβου νύχτας. Αυτό πρέπει να το εξετάσει σε βάθος η ελληνική Δικαιοσύνη και να δώσει λογαριασμό στην ελληνική Δικαιοσύνη, δεν είναι πολιτικό θέμα. Είναι θέμα δικαιοσύνης. Όταν άκουσα αυτές τις συνομιλίες έφριξα, αυτός ο άνθρωπος ο οποίος πήγε να καλύψει τον εαυτό του οφείλει να δώσει λογαριασμό, θα τον δώσει στην ελληνική Δικαιοσύνη, δεν θα τον δώσει σε εκπρόσωπο άλλου κόμματος. Είναι παντελώς άδικο να πιστεύει κανείς ότι η ΝΔ σήμερα ως κυβέρνηση έχει βάλει σαν στόχο την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου. Ουδέν αναληθέστερον αυτού απλώς έρχονται στη δημοσιότητα θέματα διαχείρισης της κυβερνητικής περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία κατά την άποψη μου η Δικαιοσύνη πρέπει μέχρι κεραίας να τα εξετάσει.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ