Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Η ΛΑ.ΣΥ για την κατάσταση στην Υγεία

Ολοκληρώθηκαν οι επισκέψεις και συναντήσεις με τους διευθυντές των μονάδων, τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και τους συλλόγους των εργαζομένων, που πραγματοποίησε κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης σε όλες τις μονάδες Υγείας της Κέρκυρας την προηγούμενη εβδομάδα.
Η παρέμβαση αυτή αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας ανάδειξης των προβλημάτων στον τομέα της Υγείας και όχι μόνο, στο πλαίσιο της πανδημίας και της ”επανεκκίνησης” του τουρισμού. Για το λόγο αυτό η Λαϊκή Συσπείρωση είχε θέσει θέμα στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου, με τίτλο «Επανεκκίνηση τουρισμού: η πραγματική κατάσταση στον τομέα της Υγείας, στον εργασιακό τομέα εργαζομένων και των επαγγελματιών στον κλάδο. Μέτρα στήριξης και προστασίας».

Κέντρα Υγείας
Ενώ καλύπτουν μεγάλες περιοχές και απομακρυσμένες, εξαιτίας των ελλείψεων αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες των μόνιμων κατοίκων, πόσο μάλλον τους πολλαπλάσιους επισκέπτες και εργαζόμενους την τουριστική περίοδο.
Σε όλα τα Κ.Υ. (Αγ.Μάρκου, Αγ.Αθανασίου, Λευκίμμης, Πόλης παρουσιάζονται τα ίδια προβλήματα.
Με διαβαθμίσεις ίσως, όμως η ουσία δεν αλλάζει. Η κατάσταση στην ΠΦΥ είναι πίσω από την πρόοδο και τα επιτεύγματα της εποχής αλλά και του δικαιώματος όλου του λαού στο αγαθό της υγείας.
Σε όλα τα κέντρα υγείας, τα κτιριακά προβλήματα παραμένουν απαράδεκτα. Ταβάνια από αμίαντο, κατεστραμμένα, υγρασία στους τοίχους, στέγη διάτρητη, φθορές σε ταβάνια και στους τοίχους. Υδραυλικές εγκαταστάσεις και τουαλέτες που παρουσιάζουν άθλια εικόνα.
Τα οργανικά κενά παραμένουν ακάλυπτα, οι ελλείψεις σε ειδικότητες και σε νοσηλευτικό προσωπικό είναι μεγάλες. Την ίδια στιγμή γενικοί γιατροί με απόφαση της 6ης ΥΠΕ πραγματοποιούν εφημερίες στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου, πολλές φορές και απροειδοποίητα. Ενίοτε, την ημέρα της εφημερίας πραγματοποιούν και το πρωινό ωράριο στο Νοσοκομείο, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι των χωριών να μην εξυπηρετούνται .
Στην πύλη εισόδου του λιμανιού δεν υπάρχει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ έτσι επιστρατεύεται υγειονομικό προσωπικό από το ΚΥ Πόλης προκειμένου να γίνουν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Νοσοκομείο
Στη συνάντηση με το Διοικητή του Νοσοκομείου έγινε αναλυτική συζήτηση για την κατάσταση στο Νοσοκομείο. Κατά την εκτίμηση του κ. Διοικητή ”υπό τις παρούσες συνθήκες το νοσοκομείο λειτουργεί με επάρκεια”. Ειδικά για τη λειτουργία του μηχανήματος των τεστ κορονοϊού, σε αντίθεση με την ενημέρωση από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη κατά τη συζήτηση του θέματος στο τελευταίο Περιφερειακό συμβούλιο ότι το μηχάνημα των τεστ δεν λειτουργεί, ο κ. Διοικητής μας διαβεβαίωσε ότι λειτουργεί αλλά είναι μικρής δυναμικότητας, οπότε τα περισσότερα τεστ στέλνονται στα Γιάννενα.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση, γνωρίζουμε, ότι οι διορισμένοι από τις κυβερνήσεις Διοικητές νοσοκομείων, έρχονται ως manager να εφαρμόσουν την κεντρική πολιτική ”νοσοκομείο -επιχείρηση”. Όπως άλλωστε, κυνικά είπε ο κ. Κικίλιας στην επίσκεψή του στο νησί, ότι δηλαδή η λειτουργία των Μονάδων υγείας πρέπει να γίνεται με τη λογική ”κόστος-όφελος”.

Οι αγώνες των υγειονομικών, οι καταγγελίες για την εκρηκτική κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, απόρροια της χρόνιας πολιτικής εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης, ξεσκεπάζουν την απατηλή κυβερνητική προπαγάνδα περί «ενισχυμένου και θωρακισμένου ΕΣΥ».

Η ίδια η ζωή δυστυχώς επιβεβαιώνει αυτήν την πραγματικότητα.

Η συζήτηση με τα συλλογικά όργανα των εργαζομένων ήταν για άλλη μια φορά αποκαλυπτική.

Το Νοσοκομείο και οι κλινικές βρίσκονται «στο κόκκινο», με τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, με μια νοσηλεύτρια σε κάθε απογευματινή και νυχτερινή βάρδια, 6 ολόκληρους μήνες μετά την εμφάνιση του κορονοϊού στη χώρα.
Στη ΜΕΘ προστέθηκαν κλίνες χωρίς όμως να έχει γίνει καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Η κλινική Λοιμώξεων για ασθενείς covid -19 λειτουργεί με επικουρικό προσωπικό αλλά και με μεταφερόμενο προσωπικό από άλλες κλινικές.
Υγειονομικοί που συνεχίζουν να δουλεύουν σε συνθήκες εντατικοποίησης, μετακινήσεων από τη μια μονάδα στην άλλη για να «μπαλώσουν» τρύπες! Αφού οι ελλείψεις με βάση το οργανόγραμμα ακόμη αγγίζουν περίπου το 50%!!! Συμβασιούχοι εργαζόμενοι που έδωσαν τη μάχη μέσα στην καρδιά της πανδημίας και τώρα αντιμετωπίζουν την απειλή της απόλυσης.
Οι εργαζόμενες στην καθαριότητα, όλες με συμβάσεις εργασίας -αν και καλύπτουν όχι μόνο πάγιες και διαρκείς ανάγκες- αλλά και ένα πολύ ευαίσθητο τομέα για τη δημόσια υγεία. Σε μία βάρδια μπορεί να έχουν στην ευθύνη τους και να εναλλάσσονται σε περισσότερες από μία κλινικές ακόμα και την μονάδα covid, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για τις ίδιες αλλά και για όλους μας.

Την ίδια στιγμή, παρακολουθούμε την ολοένα και μεγαλύτερη υποταγή των ήδη πετσοκομμένων υγειονομικών πρωτοκόλλων στις απαιτήσεις αεροπορικών εταιρειών, εφοπλιστών, tour operators που σε συνθήκες διεθνούς αύξησης της διάδοσης της πανδημίας, αξιώνουν να ξηλωθούν ακόμα και τα όποια αποσπασματικά ημίμετρα παραμένουν σήμερα.

Η κυβέρνηση παρά την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού ξεκαθαρίζει ότι η ενημέρωση θα συνεχίσει να δίνεται με το σταγονόμετρο, επειδή αυτό επιτάσσει «η προσπάθεια που κάνουμε να ανοίξουμε τον Τουρισμό μας».
Η Περιφερειακή Αρχή απόλυτα ταυτισμένη και υποταγμένη σε αυτήν την κατεύθυνση, ευτυχισμένη φωτογραφήθηκε με το κυβερνητικό κλιμάκιο. Στη συζήτηση στο Π.Σ ικανοποιημένη, μας παρουσίασε ένα ωραιοποιημένο τοπίο, όλα δουλεύουν ρολόι και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας συνεχίζοντας την καλλιέργεια εφησυχασμού με διάφορες επικοινωνιακού τύπου συναντήσεις ”συντονισμού”.
Με επιθετικό και προσβλητικό τρόπο αντιμετώπισε τη Λαϊκή Συσπείρωση στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο και υπεραμύνθηκε των συμβάσεων που υπογράφει για νοσηλεία με τηλεϊατρική και εξετάσεις από ΜΚΟ.
Θα πρέπει να τονίσουμε όμως, «κα Κράτσα η ιατρική χρειάζεται ιατρικά και νοσηλευτικά χέρια και όχι τηλεχειριστήρια!».

Η Προστασία της Υγείας απαιτεί:
Καθολικό προληπτικό έλεγχο για όλους τους επισκέπτες της χώρας, πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους.
Καθολικό και τακτικό προληπτικό έλεγχο σε όλους τους εργαζόμενους στον Τουρισμό, στον Επισιτισμό, στις Μεταφορές και σε άλλους κλάδους που έρχονται σε επαφή με εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες.
Ουσιαστική στήριξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ώστε να μην αναρρώνεις στο σπίτι χωρίς συστηματική ιατρική παρακολούθηση, ούτε να καταλήγεις στον ιδιώτη γιατρό βάζοντας το χέρι στην τσέπη, με ή χωρίς πανδημία.
Κάλυψη όλων των κενών, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αξιοπρεπείς αμοιβές.

Από όπου και να το πιάσει κανείς, η κοινή συνισταμένη για όλα τα παραπάνω είναι μία: Η πολιτική που υποτάσσει την υγεία του λαού στα κέρδη και τις προτεραιότητες των ”επενδυτών” στον τομέα της Υγείας. Αυτήν την πολιτική υλοποιούν όλες οι κυβερνήσεις, αυτήν επιχειρεί να συσκοτίσει η νέα απογείωση της καραμέλας της «ατομικής ευθύνης».
Αυτήν την πολιτική προωθούν σε επίπεδο Τοπικής Διοίκησης, η Περιφερειακή αρχή και οι Δημοτικές αρχές ως θιασώτες της εμπορευματοποίησης των πάντων, της συνύπαρξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο χώρο της υγείας, μετατρέποντας το δικαίωμα στην Υγεία σε Δωρεά, Χορηγία και Έρανο.
Με αυτήν την πολιτική και τους εκφραστές της πρέπει να συγκρουστούμε! Όλα αυτά δίνουν «σήμα κινδύνου» και επιβεβαιώνουν την ανάγκη για αγωνιστική επαγρύπνηση, για την προστασία της υγείας του λαού στα νησιά μας.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ