Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων οι μελέτες για την αποκατάσταση του Δημοτικού Θεάτρου Κέρκυρας και του Σαν Τζιάκομο.

Συνεργασία Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας για την πλήρη ανακατασκευή και αποκατάσταση των δυο εμβληματικών κτιρίων
Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων η αποκατάσταση δυο εμβληματικών κτιρίων της Κέρκυρας, του Δημοτικού Θεάτρου και του ιστορικού Δημαρχείου Σαν Τζιάκομο.
Όπως ανακοίνωσε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε σήμερα στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας, μαζί με την Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπη Υδραίου, εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης και εντάχθηκαν προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας, η μελέτη για την «Συνολική αναβάθμιση του Δημοτικού Θεάτρου Κέρκυρας και της διαμόρφωσης υπαίθριων χώρων», προϋπολογισμού 600.000 ευρώ, καθώς και η μελέτη του «Έργου αποκατάστασης κτιρίου Σαν Τζιάκομο», προϋπολογισμού 200.000 ευρώ.
Στόχος είναι να αποκτήσουν τα δυο μνημειώδη κτίρια την πολιτιστική και κοινωνική σημασία που τους αντιστοιχούν με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, που θα αποκαταστήσουν τις φθορές του χρόνου και θα αναβαθμίσουν την αισθητική και την λειτουργικότητά τους.
«Σήμερα στη θέση του Δημοτικού Θεάτρου είναι ένα κτίριο ντροπής. Αυτό το κτίριο δεν συνάδει με την Κέρκυρα και είναι κοινή απόφαση με την Δήμαρχο να συνεργαστούμε όλοι μαζί για να αποκτήσει η Κέρκυρα ένα σύγχρονο θέατρο, το οποίο θα εκφράζει το υψηλό επίπεδο αισθητικής και καλλιτεχνικής απόδοσης και παράδοσης. Το θέατρο που έχουμε απέναντί μας θα γίνει ένα σύγχρονο κτίριο και μαζί με την διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου θα βάλει τη σφραγίδα μιας νεότερης αρχιτεκτονικής σε μια πόλη με παλιά ιστορία με σύγχρονη παρουσία και σφραγίδα», τόνισε η Περιφερειάρχης.
Η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπη Υδραίου χαρακτήρισε εξαιρετικά θετική την εξέλιξη έγκρισης των προτάσεων του Δήμου σε ό,τι αφορά την εκπόνηση των μελετών για τα δύο εμβληματικά και ιστορικά κτήρια της πόλης, το Δημοτικό Θέατρο και το Σαν Τζιάκομο και ευχαρίστησε θερμά την Περιφερειάρχη, την χωρική Αντιπεριφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη Τεχνικών έργων για την δική τους συνδρομή και τη μεταξύ τους συνεργασία.
Η κ.Υδραίου ευχαρίστησε επίσης θερμά το προσωπικό των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου και ιδιαίτερα τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Νίκο Καλόγερο για την εργώδη προσπάθεια, την οποία κατέβαλαν για την άρτια κατάρτιση και κατάθεση των προτάσεων.
Τόνισε, ότι οι δύο μελέτες, οι οποίες εγκρίθηκαν αφορούν μελέτες πλήρους ανακατασκευής και αποκατάστασης των δύο κτηρίων.
Ειδικότερα η μελέτη για την συνολική αναβάθμιση του Δημοτικού Θεάτρου και διαμόρφωση των υπαίθριων χώρων αυτού, έχει χρόνο εκπόνησης 18 μήνες. Το έργο περιλαμβάνει τη σύνταξη αρχιτεκτονικών, στατικών και ακουστικών μελετών, ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και φωτισμού. Η Δήμαρχος σημείωσε ότι στην σχετική πρόταση, εντάσσεται πρόταση ανακατασκευής προσόψεως και περιβάλλοντος χώρου, η οποία έτυχε βράβευσης πριν από 10 περίπου χρόνια όταν η ίδια ήταν αρμόδια Αντινομάρχης Περιβάλλοντος Πολεοδομίας και Χωροταξίας. Η συγκεκριμένη προσπάθεια εντάσσεται στην σχετική πρόταση προκειμένου ενδεχομένως να την λάβει υπόψη του ο μελετητής της συνολικής μελέτης.
Σε ό,τι αφορά το Σαν Τζιάκομο, η κ. Υδραίου έκανε γνωστό ότι η σχετική πρόταση επέμβασης και τεχνική έκθεση περιλαμβάνει την αποκατάστασή του και την λειτουργική επανένταξή του στην ζωή της παλιάς πόλης. Η πρόταση προβλέπει τη λειτουργία χώρου τελετών και υποδοχής επισήμων προσώπων, την χωροθέτηση γραφείων για τον εκάστοτε Δήμαρχο και γραμματεία, ενώ μπορούν να ενταχθούν στο χώρο και χρήσεις εκδηλώσεις που θα συνάδουν με την ιστορική και αρχιτεκτονική αξία του μνημείου. Επίσης, προβλέπεται η λειτουργία ψηφιακού κέντρου πληροφόρησης πολιτών και επισκεπτών καθώς και χωροθέτηση υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση δημοτών σε ζητήματα της παλιάς πόλης.
«Το Σαν Τζιάκομο φέρει μια βαριά ιστορία καλλιτεχνική αλλά σήμερα είναι έδρα του Δήμου και το σπίτι των Κερκυραίων που πρέπει να βρεθεί στο επίπεδο που του αρμόζει λαμβάνοντας υπόψιν την ιστορική του διαδρομή και την σύγχρονη λειτουργία του. Μετατρέπεται πλέον σε ένα πιο βιώσιμο κτίριο και αποκαθίστανται οι φθορές του και αναδεικνύονται τα καλλιτεχνικά του σημεία , θα υποδέχεται επισήμους και θα εκφράζει την Κέρκυρα ακριβώς όπως της αξίζει», τόνισε η Περιφερειάρχης.
«Ευελπιστώ πολύ σύντομα και τα δύο αυτά κτήρια να πάρουν τη θέση και τη λειτουργικότητα που τους αρμόζει στη ζωή της πόλης μας και να αποτελέσουν παράδειγμα για το πως θα πρέπει να αξιοποιηθούν και αναδειχθούν και τα υπόλοιπα ιστορικά κτήρια και μνημεία του Δήμου», ανέφερε η Δήμαρχος.
Στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου, η Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο των μελετών που εντάσσονται για χρηματοδότηση από το ΠΔΕ συμπεριλαμβάνεται και η μελέτη αποκατάστασης του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας, με προϋπολογισμό 400.000 ευρώ και ορίζοντα εκπόνησης 12 μήνες.
Η Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Μελίτα Ανδριώτη αναφέρθηκε στο όραμα της Περιφερειακής Αρχής για την ανάδειξη της ιστορικότητας των νησιών του Ιονίου με αποκαταστάσεις σημαντικών ιστορικών κτιρίων, στέλνοντας το μήνυμα ότι η Περιφέρεια είναι αρωγός των Δήμων, στους οποίους ανοίγει δρόμους για να υλοποιήσουν έργα ωφέλιμα για την κοινωνία.
Όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Τεχνικών Έργων Μανώλης Ορφανουδάκης συνολικά 15 έργα σε ολόκληρη την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση από το Υπουργείο Ανάπτυξης μέσω του ΠΔΕ, εκ των οποίων τα εφτά αφορούν στην Κέρκυρα. Πρόσθεσε δε, ότι αποτελούν προπαρασκευαστικά έργα, τα οποία αποτελούν έργα γέφυρα για τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2021-2027.
Τέλος, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσίων Νίκος Καλόγερος αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία με τον κ.Ορφανουδάκη για την ωρίμανση των τεχνικών δελτίων και την έγκριση της χρηματοδότησης των μελετών.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ