Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Βατόπουλος στα Παραπολιτικά 90,1: Η μάσκα είναι σημαντικό όπλο για τον κοροναϊό – Πρέπει να γίνει μέρος της κουλτούρας μας

«Η χρήση μάσκας έχει αναβαθμιστεί τον τελευταίο καιρό για πολλούς λόγους. Είναι ένα μέτρο που μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα και δεν επηρεάζει τη ζωή μας» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Καινούργια» μέρα με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Άλκης Βατόπουλος.

Ο κ. Βατόπουλος τόνισε ότι «η χρήση της μάσκας είναι ένα σημαντικό όπλο κατά του κοροναϊού».

«Η Επιτροπή έχει πει ότι η μάσκα επιβάλλεται να χρησιμοποιείται όπου δεν μπορούν να κρατούνται αποστάσεις είτε σε ανοιχτούς είτε σε κλειστούς χώρους», διευκρίνισε ο καθηγητής.

«Η εισήγηση είναι ότι επιβάλλεται να χρησιμοποιείται σε όλους τους κλειστούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός», εξήγησε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν ανησυχίες για τα τον ιό, ο κ. Βατόπουλος απάντησε ότι «δε συμβαίνει κάτι πέραν των αναμενόμενων».
«Δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη ανησυχία. Είναι αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων», υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφορικά με τα σχολεία, ο καθηγητής Μικροβιολογίας σημείωσε ότι «δεν έχουμε ακόμα καταλήξει κάπου».

«Η απόλυτη προτεραιότητα είναι να λειτουργήσουν τα σχολεία όσο το δυνατόν πιο ομαλά», διευκρίνισε υπογραμμίζοντας ότι «θα εξαρτηθεί από την πορεία της επιδημίας».

Τέλος ανέφερε ότι είναι «υπό συζήτηση η χρήση μάσκας και στο σχολείο».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Άλκη Βατόπουλου στα Παραπολιτικά 90,1: 

Αναφερόμενος στην εξέλιξη της πανδημίας του κοροναϊού, ο κ. Βατόπουλος επισήμανε ότι «είναι μαραθώνιος και άρα πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτή την πραγματικότητα».

Αναφερόμενος στη χρήση της μάσκας, ο καθηγητής Μικροβιολογίας δήλωσε: «Η χρήση της μάσκας έχει αναβαθμιστεί τον τελευταίο καιρό για πολλούς λόγους, ένας από αυτούς είναι ότι η χρήση της μάσκας είναι ένα μέτρο που μπορεί να εφαρμοστεί σχετικά εύκολα και δεν επηρεάζει τη ζωή μας. Η μάσκα είναι ένα σημαντικό όπλο για τον κοροναϊό».

«Η επιτροπή έχει πει εδώ και αρκετό καιρό ότι η μάσκα επιβάλλεται να χρησιμοποιείται σε όλους τους χώρους που υπάρχει συνωστισμός και που δεν μπορούμε να κρατάμε αποστάσεις, είτε είναι κλειστοί είτε ακόμα και είναι ανοιχτοί χώροι. Αν θα πρέπει στα εμπορικά, τα μη εμπορικά, τις εκκλησίες κλπ αυτά είναι λεπτομέρειες τις οποίες θα τις δει η πολιτεία, δεν νομοθετεί η επιτροπή. Η εισήγηση της επιτροπής είναι ότι η μάσκα επιβάλλεται να χρησιμοποιείται σε όλους τους κλειστούς χώρους που προβλέπεται συνωστισμός. Πρέπει να γίνει μέρος της κουλτούρας μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν με ανησυχεί κάτι ιδιαίτερα γιατί πολλά από αυτά είναι αναμενόμενα δηλαδή είναι και αναμενόμενη μια αύξηση των κρουσμάτων. Δεν συμβαίνει κάτι που είναι εκτός του αναμενόμενου, είναι αναμενόμενο να έχουμε μια αύξηση το είχαμε προείπει από το Πάσχα. Αν δείτε τον ιό στο χάρτη τώρα είναι στην Αμερική, έφυγε από την Ευρώπη , είναι λογικό μετά από μερικούς μήνες να ξαναγυρίσει στην Ευρώπη. Είναι η πορεία αυτών των ιών που έρχονται και παρέρχονται και εξαρτάται από εμάς πόσο αυτή η επανάκαμψη θα είναι έντονη ή λιγότερο έντονη», σημείωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς αν τον ανησυχεί η επαναλειτουργία των σχολείων, ο κ, Βατόπουλος απάντησε: «Έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με την υπουργό και με όλο το επιτελείο, ακόμα δεν έχουμε καταλήξει κάπου . Η απόλυτη προσπάθεια του υπουργείου είναι να λειτουργήσει όλη η εκπαίδευση το δυνατόν πιο ομαλά. Εξαρτάται από την πορεία της επιδημίας πως θα γίνει αυτό. Η χρήση της μάσκας στα σχολεία είναι υπό συζήτηση, δεν έχουμε καταλήξει κάπου. Καταλαβαίνετε τις δυσκολίες που υπάρχουν κυρίως στους έφηβους, στο Δημοτικό θα είναι πιο εύκολο.. θα δούμε πως θα πάνε τα πράγματα».

Για τα πανηγύρια, δήλωσε: «Δεν το έχουμε συζητήσει αλλά υποθέτω ότι αν το συζητήσουμε θα συμφωνήσουμε να μην γίνουν πανηγύρια ούτε τον Αύγουστο. Τα πανηγύρια είναι πραγματικά επικίνδυνα γιατί δεν είναι μόνο ο τοπικός πληθυσμός, στα πανηγύρια πάνε από όλη την Ελλάδα και από το εξωτερικό».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ