Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Βρετανία: Χάος με την ταξιδιωτική σύσταση για Ισπανία|TUI, Jet2 αναστέλλουν τα προγράμματά τους|Ακυρώνει το πρόγραμμά της η EasyJetHolidays

Χάος επικρατεί με την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης, μέσω του FCO, να επιβάλλει καραντίνα σε όσους ταξιδεύουν από την Ισπανία προς το Ηνωμένο Βασίλειο, την στιγμή που σύμφωνα με εκτιμήσεις, 600.000 Άγγλοι, βρίσκονται σε διακοπές στην Ισπανία.

Σύμφωνα με την σύσταση του FCΟ, «Από τις 27 Ιουλίου, συστήνεται η αποφυγή όλων των μη απαραίτητων ταξιδιών στην Ισπανία, συμπεριλαμβανομένων των Βαλεαρίδων και των Καναρίων Νήσων, με βάση την τρέχουσα αξιολόγηση των κινδύνων COVID-19 στη χώρα. Αυτή η σύσταση βασίζεται σε στοιχεία για αύξηση των περιπτώσεων COVID-19 σε αρκετές περιοχές, αλλά ιδιαίτερα στην Αραγονία, τη Ναβάρα και την Καταλονία (που περιλαμβάνουν τις πόλεις Σαραγόσα, Παμπλόνα και Βαρκελώνη)».

To FCO δεν συμβουλεύει εκείνους που ταξιδεύουν ήδη στην Ισπανία να αναχωρήσουν άμεσα, αλλά να ακολουθούν τις συμβουλές των τοπικών αρχών σχετικά με τον καλύτερο τρόπο προστασίας τους, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων που λαμβάνουν για τον έλεγχο του ιού.

Ωστόσο, κατά την επιστροφή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να τεθούν σε καραντίνα για 14 ημέρες ή να αντιμετωπίσουν ένα πρόστιμο 1.000 £ . Κάποιες πληροφορίες κάνουν λόγο για μείωση της καραντίνας σε δέκα ημέρες.

Η απόφαση επηρεάζει όλους τους μεγάλους προορισμούς της Ισπανίας, όπως τα νησιά  Τενερίφη, Φουερτεβεντούρα, Γκραν Κανάρια, Λανζαρότε, Λα Πάλμα, Λα Γκομέρα, Ελ Ιέρο και Λα Γκρατσιόσα στα Κανάρια νησιά, και τις Βαλεαρίδες Νήσους, Μαγιόρκα, Μενόρκα, Ίμπιζα και Φορμεντέρα.

TUI και Jet2 αναστέλλουν τα προγράμματά τους

Σε ανακοίνωσή της η TUI UK αναφέρει ότι λόγω «…των ταξιδιωτικών συμβουλών από το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου έναντι όλων των μη απαραίτητων ταξιδιών σε όλες τις περιοχές της Ισπανίας, αποφάσισε να ακυρώσει όλες τις διακοπές στις Βαλεαρίδες Νήσους και τις Κανάριες Νήσους έως και την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020, καθώς και την ηπειρωτική Ισπανία, έως και την Κυριακή 9 Αυγούστου 2020.

Οι πελάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν σε όλες τις περιοχές της Ισπανίας μεταξύ 27 Ιουλίου και 9 Αυγούστου, θα μπορούν να ακυρώσουν ή να τροποποιήσουν τα ταξίδια τους και θα μπορούν να λάβουν πλήρη επιστροφή χρημάτων ή εκ νέου κράτηση για τις διακοπές τους. Όλοι οι πελάτες που βρίσκονται σε διακοπές μπορούν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τις διακοπές τους και θα επιστρέψουν με την προγραμματισμένη πτήση τους. Περαιτέρω ενημερώσεις για πελάτες με διακοπές που πρόκειται να αναχωρήσουν τη Δευτέρα 10 Αυγούστου ή μετά, θα επιβεβαιωθούν την Παρασκευή 31 Ιουλίου».

Ένας εκπρόσωπος της TUI UK είπε: «Η υγεία και η ασφάλεια των πελατών και των συναδέλφων μας είναι πάντα η υψηλότερη προτρεαιότητά μας και καλοσωρίζουμε πάντα τις  ταξιδιωτικές συμβουλές που προστατεύουν όσους κάνουν διακοπές μαζί μας. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να συνεργαστεί στενά με τον ταξιδιωτικό κλάδο, καθώς αυτό το επίπεδο αβεβαιότητας και σύγχυσης είναι επιζήμιο για τις επιχειρήσεις και απογοητευτικό για όσους προσβλέπουν σε διακοπές».

Από την πλευρά της η Jet2 έχει δημοσιοποιήσει στην ιστοσελίδα της την υποχρέωση καραντίνας στην επιστροφή και αναστέλλει τα ταξίδια της στην Ισπανία, μέχρι τις 16 Αυγούστου.

Αρχικά οι 2 εταιρίες είχαν ανακοινώσει την αναστολή των πτήσεων μόνο στην ηπειρωτική Ισπανία, καθώς όπως επισήμανε χθες το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, η αρχική διατύπωση του FCO επιδέχετο δύο ερμηνειών, αλλά ακολούθως ξεκαθαρίστηκε ότι δεν υπήρχε εξαίρεση καραντίνας για τα νησιά. Γράψαμε χαρακτηριστικά: «Η απόφαση αυτή ισχύει για τις αφίξεις από όλη την Ισπανία, αλλά υπάρχει και μία αμφισημία στη νέα αυτή οδηγία, καθώς συνίσταται να μην πραγματοποιούνται ταξίδια προς την ηπειρωτική Ισπανία, παρά μόνο αν συντρέχει σημαντικός λόγος. Αντιθέτως, για τα Κανάρια και τις Βαλεαρίδες δεν υπάρχει αυτή η οδηγία, αλλά και πάλι εφαρμόζεται η 14ημερη καραντίνα κατά την άφιξη στη Βρετανία».

Από την πλευρά της η νεοδραστηριοποιούμενη EasyJet Holidays, ακύρωσε ολόκληρο το πρόγραμμα της Ισπανίας, συμπεριλαμβανομένων των Καναρίων Νήσων και των Βαλεαρίδων, που επρόκειτο να επανεκκινήσει την 1η Αυγούστου.

money tourism copyright photo
© money tourism copyright photo

Ο διευθυντής Πελατών Matt Callaghan είπε: «Λυπούμαστε πραγματικά για την οποιαδήποτε απογοήτευση που προκλήθηκε στους πελάτες λόγω της ακύρωσης των ταξιδιών στην ηπειρωτική Ισπανία, τις Καναρίους Νήσους και τις Βαλεαρίδες Νήσους τις επόμενες εβδομάδες. Αυτό συμβαδίζει με μία από τις βασικές δεσμεύσεις μας να λειτουργούμε μόνο σε χώρες όπου πιστεύουμε ότι οι πελάτες μπορούν να έχουν ασφαλείς και ευχάριστες διακοπές. Έχουμε ήδη επικοινωνήσει με τους επηρεαζόμενους πελάτες και θα επεξεργαστούμε μια επιστροφή χρημάτων για αυτούς, η οποία θα είναι διαθέσιμη πολύ σύντομα σε περίπτωση που δεν επιθυμούν να κάνουν κράτηση για άλλες διακοπές».

Η ΑΒΤΑ

Η ABTA υποστηρίζει ότι τα Κανάρια και οι Βαλεαρίδες δεν έπρεπε να συμπεριληφθούν στην καραντίνα, ενώ η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας προσπάθησε να πείσει τη Βρετανία να εξαιρέσει τα νησιά.

Εξάλλου, η Ryanair και η BA θα συνεχίσουν να εκτελούν τις πτήσεις τους στα ισπανικά αεροδρόμια.

Ο πρόεδρος του Association of Independent Tour Operators Chris Rowles ηγήθηκε της επίθεσης κατά της βρετανικής κυβέρνησης, λέγοντας: «Γνωρίζουμε πολύ καλά από τις πολλές απόπειρες επικοινωνίας μας με τα πέντε υπουργεία στα οποία η ταξιδιωτική βιομηχανία αναφέρεται, ότι η κυβέρνηση σίγουρα δεν ασχολείται μαζί μας. Μια γρήγορη ματιά στα στατιστικά είναι καταδικαστική. Τα στατιστικά στοιχεία Covid της Ισπανίας, λαμβάνοντας υπόψη τον πληθυσμό της 46,75 εκατομμυρίων, είναι χαμηλότερα ως ποσοστό των θανάτων ανά κεφαλή πληθυσμού από την δεινή θέση του Ηνωμένου Βασιλείου που είναι η χειρότερη στην Ευρώπη.

Η British Airline Pilots Association κάλεσε την κυβέρνηση να εφαρμόσει πιο συνεκτικά μέτρα για να προστατεύσει από τη μετάδοση του Covid-19 και να συμβάλει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των ταξιδιωτών. Η Ένωση Πιλότων προειδοποίησε ότι η απόφαση της Δευτέρας για απομόνωση της Ισπανίας και όλων των νησιών της θα δημιουργήσει τεράστιο κόστος.

Οι παραθεριστές που αναγκάζονται να μείνουν μακριά από την εργασία κατά την επιστροφή τους θα υποστούν απώλεια εσόδων, ενώ οι αεροπορικές εταιρείες θα αντιμετωπίσουν απώλεια εσόδων, ως αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής, ισχυρίστηκε η Balpa.

adv

Θα πρέπει να υπάρχει η ευκαιρία να ζητήσετε απώλεια εσόδων και απώλεια εσόδων ως αποτέλεσμα.

Τουλάχιστον 1,4 δισεκατομμύρια £ χάθηκαν από την αξία των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, ταξιδιωτικών εταιρειών και αεροπορικών εταιρειών, όπως η IAG, η Tui, ο ιδιοκτήτης της Jet2 Dart Group και η Ryanair εν μέσω ανησυχιών ότι οι περιορισμοί ταξιδιού θα μπορούσαν να επεκταθούν και σε άλλες χώρες.

Υπενθυμίζεται πως η TUI UK ακύρωσε άμεσα όλα της ταξίδια προς την Ισπανία, έως τις 9 Αυγούστου, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ