Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Διπλό μήνυμα της Αθήνας στην Άγκυρα: Ξεχάστε τον διάλογο με τετελεσμένα και απειλές

Θετικός στο διάλογο με την Τουρκία εμφανίστηκε ο Έλληνας υπουργος Εξωτερικών. Ουσιαστικά, εξέφρασε την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι ναι μεν «ο διάλογος με την Τουρκία αποτελεί προτεραιότητα», αλλά «μακριά από τετελεσμένα και απειλές». Αυτό δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε με την Ισπανίδα ομόλογό του Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια.

«Η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία. Για διάλογο, όμως, όχι υπό το κράτος απειλών, όχι υπό το κράτος προσβολών, όχι υπό το κράτος απόπειρας δημιουργίας τετελεσμένων», είπε χαρακτηριστικά.

Με τον τρόπο αυτό, ο Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα δεν προτίθεται να κάνει κανένα βήμα πίσω σε ότι αφορά στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Η Αθήνα είναι ικανοποιημένη από το γεγονός ότι πρυτάνευσε η διπλωματία, αλλά δεν προτίθεται να συρθεί σε μια διαπραγμάτευση που θίγει τα συμφέροντα της.

Αυτή, ήταν άλλωστε κι η κατεύθυνση που επέλεξε και κατά τη διάρκεια της κρίσης των προηγούμενων ημερών τόσο το ΥΠΕΞ, όσο και το Μέγαρο Μαξίμου, σε απόλυτη σύμπλευση: μια διπλωματική πολιτική που εκτονώνει την κρίση, καθιστώντας τη διένεξη όχι διμερές πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά μεταξύ Άγκυρας και Δύσης.

Μετά την υποχώρηση της Τουρκίας, το μήνυμα που στέλνει ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας προς όλες τις κατευθύνσεις είναι πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί τετελεσμένα.

Παρέμβαση πραγματοποίησε και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Παραβρέθηκε σε ειδική τελετή που έλαβε χώρα στη διοίκηση Ταχέων Σκαφών, στην Αμφιάλη, εγκαινιαζοντας μία νέα υπερσύγχρονη μονάδα κρούσης.

«Όσο οι γείτονες μας επιμένουν να επιβουλεύονται τα εθνικά μας δίκαια δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, πρέπει να επαγρυπνούμε», διαμήνυσε, προσθέτοντας ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις και το Πολεμικό Ναυτικό επιχειρούν αποτελεσματικά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, περιοχή εθνικού ενδιαφέροντος η οποία είναι μία και αδιαίρετη».

Έτσι, ξεκαθαρίζει ότι κατα τη διάρκεια αυτού του προσωρινού «παγώματος», εν αναμονή συζητήσεων, η Ελλάδα παραμένει σε ετοιμότητα. Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν τεθεί σε πολεμική ετοιμότητα. Αν η Τουρκία κλιμακώσει ξανά την προκλητικότητά της, επιχειρώντας τη διεξαγωγή για παράδειγμα ερευνών για υδρογονάνθρακες εντός των ελληνικών θαλάσσιων ζωνών, η απάντηση της ελληνικής πλευράς θα είναι άμεση.

Ειδήσεις σήμερα:

Στη Λιλ μετακομίζει ο Καρνέζης!

Νέα τουρκική Navtex για έρευνες του Barbaros στην Κυπριακή ΑΟΖ

Η Περιφέρεια Αττικής προσφέρει δωρεάν παραστάσεις των «Περσών» του Εθνικού Θεάτρου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ