Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ζαχαριάδης στα Παραπολιτικά 90,1: Η Τουρκία βρίσκεται πάνω από ένα χρόνο σε μεγάλη ένταση, προκλητικότητα και εξαλλοσύνη

«Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα και πάρα πολύ τεταμένα διότι η Τουρκία βρίσκεται εδώ και πάνω από ένα χρόνο σε μεγάλη ένταση, σε μεγάλη προκλητικότητα και σε μεγάλη εξαλλοσύνη» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Να ’χαμε να λέγαμε» με τον δημοσιογράφο Κώστα Παπαχλιμίντζο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης.
 
Αναφορικά με την αποκλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσης, ο κ. Ζαχαριάδης δήλωσε: «Λογικά έχει γυρίσει κι ο πρωθυπουργός από το διήμερο του στην Αντίπαρο άρα για να κάνει ο πρωθυπουργός διήμερο και να βγάζει φωτογραφίες, μάλλον τα πράγματα βαίνουν καλώς. Δεν πιστεύω ότι θα βαίναμε σε θερμό επεισόδιο και θα είχαμε τέτοιες ψυχαγωγικού τύπου δραστηριότητες από τον πρωθυπουργό».

«Και δυστυχώς και οι ουσιαστικού τύπου και οι επικοινωνιακού τύπου πρωτοβουλίες που έχουνε παρθεί ή δεν έχουνε παρθεί φαίνεται ότι δεν φέρνουν τα αποτελέσματα. Άρα διαπιστώνω ένα πάρα πολύ σοβαρό έλλειμμα στο ζήτημα των πρωτοβουλιών. Δηλαδή ο κος Μητσοτάκης είναι 13 μήνες σχεδόν πρωθυπουργός και το ερώτημα μου είναι ποτέ έθεσε αυτά τα ζητήματα και πως τα έθεσε στο ευρωπαϊκό συμβούλιο; Για το τουρκολιβυκό σύμφωνο, για την κατάσταση στον Έβρο; Για τα ζητήματα των κυρώσεων; για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας, για όλη αυτή την εξαλλοσύνη και την παραβατικότητα», υποστήριξε ο ίδιος.

«Φαίνεται ότι η Ελλάδα, τον τελευταίο χρόνο τουλάχιστον, δεν αξιοποιεί επαρκώς τα ισχυρά και πολύ σοβαρά όπλα ειρήνης τα οποία είχε χτίσει όλα τα προηγούμενα χρόνια», ανέφερε επιπρόσθετα.

«Εσωτερικά πρέπει να κάνουμε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Έκανε μια ενημέρωση ο κος Μητσοτάκης την προηγούμενη εβδομάδα, κατά τη γνώμη μας δεν αρκεί. Το έχουμε ζητήσει κι εμείς, το έχει ζητήσει και το ΚΙΝΑΛ πάνω από ένα εξάμηνο, τι πρέπει να γίνει παραπάνω για να κάνουμε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών; Πρέπει πρώτα να υπάρξει το αρνητικό επεισόδιο, το ‘’ατύχημα’’ , ο ‘’εκτροχιασμό’’ και μετά να κάνουμε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών; Δηλαδή το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών είναι για να μαζέψει τα σπασμένα; δεν μπορούμε να χαράξουμε εθνικές γραμμές και τα όρια μας να αναζητήσουν τα πεδία της συναίνεσης και να φάνει στο εξωτερικό πολιτική συνεννόηση και κοινές γραμμές από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας; Δεν είναι προτιμότερο αυτό σαν εθνική στρατηγική από το να βγαίνει ο κος Πέτσας όπως έβγαινε προ πενταμήνου και έλεγε για την κρίση στον Έβρο ότι υπάρχει δούρειος ίππος της Τουρκίας στην Ελλάδα κι αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι υπάρχει 5η φάλαγγα», ανέφερε ο κ. Ζαχαριάδης.

«Έχουμε μπει σε μια επιτάχυνση της τουρκικής προκλητικότητας και της τουρκικής εξαλλοσύνης το τελευταίο 12μηνο. Είναι το τουρκολιβυκό σύμφωνο, είναι η κρίση στον Έβρο, είναι η κρίση με το ORUC REIS και η τωρινή και η προηγούμενη και είναι και η στάση της αντιπολίτευσης η οποία είναι διαφορετική σε σχέση με το όταν ήμασταν εμείς κυβέρνηση. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί τα σημαντικά ζητήματα που τότε μονοπωλούσαν την εξωτερική πολιτική είχανε να κάνουν με τα βόρεια σύνορα μας τα οποία συνδέονται βεβαίως με έναν παράλληλο τρόπο με τα ελληνοτουρκικά. Αναφέρομαι στο ζήτημα της βόρειας Μακεδονίας άρα λοιπόν να δούμε τι κάναμε και τι δεν κάναμε εμείς αλλά είναι τελείως διαφορετική η ύφη και η τοποθέτηση της δικής μας αντιπολίτευσης στην εξωτερική πολιτική σε σχέση με αυτά τα οποία έκανε η ΝΔ ως αντιπολίτευση. Εμείς δεν θέλουμε να πάμε αυτή τη στιγμή σε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για να αφήσουμε απ’ έξω τις σάρισες μας και τις χλαμύδες μας, και τις περικεφαλαίες μας και να μπούμε μέσα και να λέμε τον κο Μητσοτάκη ‘’προδότη και μειωμένης εθνικής ευθύνης’’ κι ότι αντάλλαξε τα χρήματα τα οποία πήρε αλλά με δάνεια, αλλά με επιχορηγήσεις για την ιστορία με την Τουρκία», δήλωσε παράλληλα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτά δηλαδή τα οποία ο ίδιος από το βήμα της Βουλής έλεγε ότι ανταλλάξαμε εμείς τις συντάξεις με το Μακεδονικό. Εμείς αντιλαμβανόμαστε τον κίνδυνο και τις δυσκολίες. Αντιλαμβανόμαστε ελλείμματα. Θα στηρίξουμε τον κο Μητσοτάκη εάν πάρει πολιτικές πρωτοβουλίες και στον ευρωπαϊκό Νότο και στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα τον υποστηρίξουμε ουσιαστικά, δεν το λέμε επικοινωνιακά. Τώρα χρειάζεται ωριμότητα και ψυχραιμία απ’ όλους. Εμείς από τη θέση μας θα επιδείξουμε αυτή την θέση κι αυτή τη στρατηγική. Θέλω να πιστεύω ότι παρά τις όποιες πολιτικές διαφορές και διαφωνίες που έχουμε η Ελλάδα σε αυτή την περίοδο που διανύουμε δεν θα πάθει κάποια μη επανορθώσιμη ζημιά», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων, ο κ. Ζαχαριάδης δήλωσε: «Πρέπει να δοθούν τα αναδρομικά. Είναι τα χρήματα που επί των ημερών και των αποφάσεων του κου Βρούτση είχανε κοπεί από εκεί και πέρα οι αποφάσεις των δικαστηρίων πρέπει να γίνουνε σεβαστές και έχουμε και το «πλεονέκτημα» ότι για φέτος και πιθανόν για του χρόνου οι δημοσιονομικοί κανόνες στην ευρωζώνη είναι ελαστικότεροι. Άρα λοιπόν εδω πέρα δεν υπάρχουν δικαιολογίες, τα πράγματα είναι απολύτως καθαρά και συγκεκριμένα μετά την απάτη της κυβέρνησης αναφορικά με το ζήτημα της 13ης σύνταξης και της περικοπής χρημάτων για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, τουλάχιστον ας κάνει αυτό το οποίο της υποδεικνύεται κι από τη Δικαιοσύνη».

 
 

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ