Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Καιρίδης στα Παραπολιτικά 90,1: Η Τουρκία θα επανέλθει – Είναι ένας μαραθώνιος αυτός

«Το μήνυμα που στείλαμε στην απέναντι πλευρά ότι δεν πρόκειται να ανεχτούμε οποιαδήποτε παραβίαση, αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων η οποία οδήγησε στην κινητοποίηση του διεθνούς παράγοντα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Να ’χαμε να λέγαμε» με τον δημοσιογράφο Κώστα Παπαχλιμίντζο, ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης.

Ερωτηθείς αν υπάρχει αποκλιμάκωση της έντασης στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Καιρίδης δήλωσε: «Νομίζω ότι έτσι πάνε τα πράγματα, αυτό δεν σημαίνει ότι εφησυχάζουμε ή ότι υπάρχει περιθώριο οποιασδήποτε επανάπαυσης. Παρακολουθούμε πολύ στενά την κατάσταση. Η Τουρκία θα επανέλθει, είναι ένας μαραθώνιος αυτός».

«Η Τουρκία βρήκε τοίχο τόσο με την ελληνική αποφασιστικότητα και την άμεση αντίδραση των Ενόπλων Δυνάμεων του Πολεμικού μας Ναυτικού, το μήνυμα που στείλαμε στην απέναντι πλευρά ότι δεν πρόκειται να ανεχτούμε οποιαδήποτε παραβίαση, αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων η οποία οδήγησε στην κινητοποίηση του διεθνούς παράγοντα. Και είχαμε μια εντυπωσιακή για τα τελευταία χρόνια κινητοποίηση με δηλώσεις Ευρωπαίων, Αμερικάνων, Ρώσων , Αιγύπτιων, της κας Μέρκελ βεβαίως η οποία βασίστηκε και ως προϋπόθεση είχε τη δικιά μας αποφασιστική στάση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από την αντίδραση των συμμάχων της χώρας και τους διεθνείς οργανισμούς, ο βουλευτής της ΝΔ επισήμανε: «Εμείς δεν είμαστε ποτέ ικανοποιημένοι και δεν πρέπει ποτέ να είμαστε ικανοποιημένοι και η Ευρώπη έχει πολύ δρόμο ακόμη για να αποκτήσει τη γεωστρατηγική διάσταση που επιθυμούμε και που οι καιροί και οι ανάγκες τις επιβάλλουν. Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι απούσα στη Μεσόγειο, δεν μπορεί να είναι απούσα στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή εκεί που δημιουργείται ένα τεράστιο γεωστρατηγικό κενό που εκμεταλλεύεται η Τουρκία που επιτείνεται από την αποχώρηση των αμερικανών. Η Ευρώπη, και αυτό λεει η Μακρόν ο οποίος είναι ο πιο γεωστρατηγικά σκεπτόμενος, πρέπει να βγει μπροστά. Την ώρα που η Αμερική κάνει ένα βήμα πίσω εμείς να κάνουμε δύο βήματα μπροστά. Έχουμε πάρα πολύ δρόμο για αυτό.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα πρέπει να είμαστε περισσότερο ανήσυχοι με τη συμπεριφορά της Τουρκία μέχρι τις αμερικανικές εκλογές, απάντησε: «Νομίζω ναι. Κλείνει ένα παράθυρο ευκαιρίας, είχε μια περίεργη ασυλία ο Ερντογάν τα προηγούμενα χρόνια από την αμερικανική προεδρία. Έχουμε την αποκάλυψη που το είχαμε καταλάβει, φανταστεί μιας ιδιαίτερης, ιδιόμορφης παράδοξης σχέσης μεταξύ των δύο και όχι μόνο με τον Ερντογάν. Ο Τραμπ αρέσκεται σε αυτού του τύπου τις σχέσεις με αυταρχικούς λαϊκιστές ηγέτες ανά την υφήλιο νομίζω όμως ότι τελειώνει η προεδρία Τράμπ. Νομίζω ότι είναι μια ασφαλής πρόβλεψη ότι με βάση τα δεδομένα της πανδημίας, με βάση τα οικονομικά δεδομένα, με βάση του τι γίνεται στις ΗΠΑ ο Μπαιντεν να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ με ότι αυτό σημαίνει με την επανατοποθέτηση της Αμερικής σε πιο παραδοσιακές βάσεις στην εξωτερική της πολιτική κάτι που το θέλουμε και εμείς».

Αναφορικά με την διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης, σημείωσε: «Η Θράκη έχει μια σειρά από ιδιομορφίες που έχουν να κάνουν με το παραμεθόριο της περιοχής. Συνορεύει και με χώρα της ΕΕ και με έξω ευρωπαϊκή χώρα με ευνοϊκά φορολογικά καθεστώτα και άλλου τύπου καθεστώτα περιβαλλοντικά, εργασιακά που δημιουργούν έναν ανταγωνισμό. Είναι μακριά από το κέντρο. Έχει προβλήματα υποδομών, έχει το ζήτημα των σχέσεων με τη μειονότητα, είναι ο εθνικός προμαχώνας δεν πρέπει να τη θυμόμαστε μόνο στην περίοδο ελληνοτουρκικής κρίσης. Η ελληνική πολιτεία πρέπει να έχει μια συγκροτημένη στρατηγική για τις παραμεθόριες περιοχές και ιδίως για τη Θράκη, αυτό κάνουν όλες οι χώρες. Στην Ελλάδα μετά τα μνημόνια και μετά έπαψαν όλα τα κίνητρα , όλα τα πλαίσια που είχαμε για την ενίσχυση αυτών των περιοχών».

«Έγιναν πολλά λάθη και πριν το ’10, η επιτροπή μας θα πρέπει να προτείνει μέτρα που να μην επαναλαμβάνουν αυτά τα λάθη άλλα να δημιουργούν στους περιορισμένους δημοσιονομικούς πόρους που έχουμε το πλαίσιο ανάπτυξης για να στηριχτεί εκεί ο κόσμος. Πρέπει να υπάρχουν εργαζόμενοι, πρέπει να υπάρχουν επιχειρήσεις για να υπάρχουν κάτοικοι, για να υπάρχει εθνική άμυνα. Χαίρομαι πάρα πολύ για αυτή την πρωτοβουλία την οποία αγκαλιάζουν όλα τα κόμματα…», υπογράμμισε ο ίδιος.

 

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ