Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Λιβανός: Κάναμε, κάνουμε και θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να στηρίξουμε το σύνολο της οικονομίας

«Η κρίση είναι μεγάλη, είναι παγκόσμια, είναι μεγάλη παντού και στα πλαίσια τα δικά μας προφανώς θα χτυπήσει και τους Έλληνες εργαζόμενους και την ελληνική επιχείρηση και το σύνολο της οικονομίας. Ευτυχώς είμαστε προετοιμασμένοι όμως να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα οποία έρχονται».

Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Καινούργια μέρα» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπήλιος Λιβανός.

Αναφορικά με τα στοιχεία για το έλλειμμα στον προϋπολογισμό για το πρώτο εξάμηνο, ο κ. Λιβανός επισήμανε ότι «είναι μια δύσκολή περίοδος, αντιλαμβανόμαστε ότι κλείνοντας ο Ιούλιος θα έχει έρθει περίπου 1 εκατομμύριο τουρίστες στη χώρα μας, δεν είναι λίγο στα πλαίσια αυτά αλλά είναι λίγο σε σχέση με πέρυσι».
«Άρα σε αυτό το πλαίσιο δεν έχει εκπλαγεί το οικονομικό επιτελείο, βρισκόμαστε μέσα στο πλαίσιο αυτών των άκρων που λέγαμε ότι δεν μπορείς να κάνεις μια πρόβλεψη ακριβείας», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Κάναμε, κάνουμε και θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Μέχρι τώρα έχουμε τροφοδοτήσει με τον ένα τρόπο ή τον άλλο τη χειμαζόμενη από την κρίση οικονομία μας περίπου 24 δις των προγραμμάτων που έχουν ανακοινωθεί από την έξαρση του ιού», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Ο κ. Λιβανός υπογράμμισε ότι «προφανώς θα υπάρξουν και νέες πρωτοβουλίες όπως έχει μέχρι τώρα όπου μπορεί και όπου πρέπει η κυβέρνηση παρεμβαίνει».
«Το τελευταίο παράδειγμα είναι ένα πρόγραμμα γέφυρα το οποίο βγήκε στη δημοσιότητα τις προηγούμενες μέρες που προσπαθεί να ενισχύσει αυτούς οι οποίοι έχουνε δάνεια με υποθήκη την πρώτη τους κατοικία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λιβανός εξήγησε ότι πρόκειται για ένα καινούργιο πρόγραμμα το οποίο επιδοτεί με 600 ευρώ τη μηνιαία καταβολή σε δάνεια.
«Ο στόχος μας είναι να κινηθούμε σε όλα τα επίπεδα και να μην επιτρέψουμε να δημιουργηθούν νέα κόκκινα δάνεια που είναι ένα μεγάλο πρόβλημα του τραπεζικού μας συστήματος και άρα μεγάλο πρόβλημα της χρηματοδότησης της οικονομίας και βεβαίως σχεδιάζουμε και σχεδιάζονται συνέχεια στο υπουργείο Οικονομικών προγράμματα και δράσεις για να καλύψουν τις ανάγκες των συμπολιτών μας δηλαδή των ανθρώπων που εργάζονται είτε στην εστίαση είτε στα ξενοδοχεία και στον ευρύτερο τουρισμό», σημείωσε επιπρόσθετα.

Για το πρόγραμμα προστασίας της πρώτης κατοικία, ο κ. Λιβανός δήλωσε: «Η κυβέρνηση, το υπουργείο Οικονομικών σε όλες τις στιγμές που έληγε η προστασία της πρώτης κατοικίας έκανε αυτό που έπρεπε τόσο για να προστατεύσει τον κοινωνικό ιστό, για να προστατεύσει την πρώτη κατοικία, όσο και να διαχειριστεί σωστά τη σχέση της με την Ευρώπη και το θέμα των κόκκινων δανείων άρα είμαι αισιόδοξος ότι η πρωτοβουλία που θα παρθεί θα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι είναι αναγκαία η καλή σχέση της κυβέρνησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης λόγω της δύσκολής οικονομικής κατάστασης, απάντησε: «Η αίσθηση μου είναι ότι η ελληνική κοινωνία είναι πολύ πιο ώριμη από ότι πιστεύουμε, επίσης είναι πιο ώριμη από τα πολιτικά κόμματα. Κυρίως από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που έχουν χτιστεί πάνω σε μια κινηματική λογική και όχι με βάση τις αρχές και τις αξίες που συνήθως συναντάμε στα μεγάλα αστικά κόμματα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η συναίνεση, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, είναι απαραίτητη και σε μια χώρα σαν την Ελλάδα θεωρώ ότι σε μεγάλο βαθμό είναι και εύκολο να την πετύχεις. Δεν έχει καμία αμφιβολία ότι είναι απολύτως εφικτή η συναίνεση όμως συναίνεση δεν σημαίνει συγκάλυψη και συμψηφισμός».

«Αν η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι θα πρέπει να κρυφτούν κάτω από χαλί είτε οι ευθύνες μιας απίστευτης και τραγικής διαχείρισης στο Μάτι… Η μια από τις εστίες έντασης είναι το Μάτι και η άλλη είναι τα ζητήματα της προανακριτικής που κατέληξε για τον κ. Παπαγγελόπουλο και η τρίτη υπόθεση είναι η υπόθεση του κ. Παππά και των αποκαλύψεων. Άρα οι υποθέσεις αυτές οι οποίες βρίσκονται στα χέρια της Δικαιοσύνης δεν πρέπει να είναι εστία αντιπαράθεσης κομματικής και εκτιμώ ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού θέλει να συνεχιστεί να κυβερνάτε η χώρα, να γίνεται συνεχής προσπάθεια και στα εθνικά και στην οικονομία και στην αντιμετώπιση του κορονοϊού. Να υπάρχει συναίνεση ανάμεσα στα κόμματα αλλά ταυτόχρονα με σεβασμό στη διάκριση των εξουσιών, με πίστη στο κράτος δικαίου να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της στη διερεύνηση σκανδάλων ή μη σκανδάλων που ταλαιπωρούν το δημόσιο βίο», υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφορικά με την κριτική που δέχεται ο κ. Μητσοτάκης για την μετακίνηση του από την Πάρο στην Επίδαυρο, σημείωσε: «Νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης σε όλη του την πορεία στην πολιτική έχει δείξει στην πράξη ότι είναι ένας πολιτικός που σέβεται τη θεσμική του ιδιότητα. Δεν έχει ‘’σκοντάψει’’ ούτε μια φορά σε αυτό το πλαίσιο».

«Εκτιμώ ότι είναι υπερβολικές, δημαγωγικές και ασόβαρες αυτές οι τοποθετήσεις από τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός, νομίζω ότι το ξέρει όλες ο ελληνικός λαός ότι δουλεύει πολύ σκληρά, δεν έχει όρια η εργασία του και η αποδοτικότητά του και στο πλαίσιο αυτό έκρινε ότι έπρεπε να κάνει δύο κινήσεις αυτό το Σαββατοκύριακο. Η μια ήταν να δώσει ο ίδιος το ελληνικό διαβατήριο στον Τ. Χάνκς που η φωτογραφία αυτή με το ελληνικό διαβατήριο ακόμα και ένα μικρό παιδί καταλαβαίνει τι σημασία έχει για τον ελληνικό χειμαζόμενο φέτος τουρισμό .Και επίσης να παραστεί σε ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός το οποίο μεταδιδόταν σε όλο τον κόσμο live εκείνη τη στιγμή σε μια παράσταση του Αισχύλου που είχε και αυτό ένα σημαντικό τουριστικό μήνυμα. Αν δεν καταλαβαίνουν, ο κ. Χαρίτσης και οι συνάδελφοί του, το πόσο σημαντικές είναι αυτές οι παρουσίες νομίζω ότι δεν μπορούμε να τους το εξηγήσουμε», επισήμανε.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ