Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: «Εθνική επιτυχία η συμφωνία στις Βρυξέλλες»

«Eχουμε την αποφασιστική και την αποτρεπτική ισχύ να αντιμετωπίσουμε κάθε απειλή», υπογραμμίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα περιμένει την έμπρακτη στήριξη των εταίρων της» σε περίπτωση που η Τουρκία κλιμακώσει τις προκλήσεις και ενεργοποιήσει τη NAVTEX που εξέδωσε για το Καστελόριζο.Μεταφέροντας στο «ΘΕΜΑ» την εμπειρία του από τη συμμετοχή στις πολυήμερες διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον νέο κοινοτικό προϋπολογισμό, ο κ. Βαρβιτσιώτης υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα επέστρεψε με γεμάτες βαλίτσες» από τις Βρυξέλλες, ενώ σχολιάζοντας την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζει ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας «βρίσκεται στην ευρωπαϊκή μοναξιά του».

– Χρειάστηκαν τέσσερα μερόνυχτα και 90 ώρες διαπραγματεύσεων για να επέλθει η συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής. Φοβηθήκατε κάποια στιγμή ότι θα γυρίζατε με άδειες βαλίτσες, λόγω της σκληρής στάσης των «Φειδωλών»;
Η αλήθεια είναι ότι κάθε φορά που ολοκληρωνόταν ένα 24ωρο χωρίς αποτέλεσμα, είχαμε έτοιμες τις βαλίτσες μας προκειμένου να μπούμε στο αεροπλάνο για να επιστρέψουμε. Κι αυτό έγινε τα 2-3 πρώτα βράδια. Οσο όμως προχωρούσαν οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις, και σε κάθε κύκλο διαπραγμάτευσης που έκλεινε το ξημέρωμα της επόμενης μέρας, υπήρχε ελπίδα ότι στον επόμενο γύρο συζητήσεων θα μπορούσε να υπάρξει συμβιβασμός. Η θέληση προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία αποδείχθηκε στο τέλος πιο ισχυρή από τις διαφωνίες. Η Ευρώπη μάς χωρά όλους, χωρίς διαχωριστικές γραμμές.

– O κόσμος ακούει για πακέτο 72 δισ. ευρώ. Τι τελικά κέρδισε η Ελλάδα στις Βρυξέλλες;

Πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία για την Ευρώπη και μια εθνική επιτυχία για την Ελλάδα.
Με τη συμφωνία-μαμούθ των 1,82 τρισ. ευρώ για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό δεν έσπασε μόνο το ρεκόρ στις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, έσπασαν και… ταμπού. Για πρώτη φορά στην Ιστορία της Ενωσης θα υπάρξει χρηματοδότηση των κρατών-μελών από δάνεια που θα λάβει η Επιτροπή εξ ονόματος της Ε.Ε. Η Ελλάδα βγήκε κερδισμένη από τις διαπραγματεύσεις, καθώς εξασφάλισε ένα πακέτο στήριξης 72 δισ. ευρώ. Οι επιδοτήσεις, ύψους 19,4 δισ., που αναλογούν στη χώρα μας ισοδυναμούν με ένα επιπλέον ΕΣΠΑ, το οποίο χαρακτηρίζεται από πιο ευέλικτους όρους για ταχύτερες εκταμιεύσεις και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από τον Φεβρουάριο του 2020. Σε αυτά τα ποσά προστίθενται 12,5 δισ. σε χαμηλότοκα και εγγυημένα δάνεια, χωρίς μνημόνια. Επιπροσθέτως, η χώρα μας εξασφάλισε την αύξηση των πόρων από το Ταμείο Συνοχής και τη διατήρηση του επιπέδου των κονδυλίων από την ΚΑΠ.

– Ο ΣΥΡΙΖΑ σας κατηγορεί, όμως, ότι φέρατε μνημόνιο. Τι απαντάτε;

Η Ελλάδα διαδραμάτισε ουσιαστικό ρόλο στη Σύνοδο Κορυφής, συμμετέχοντας ενεργά σε όλες τις συζητήσεις και τα πολυάριθμα σχήματα διαβουλεύσεων. Αυτό που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εσκεμμένη διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Ολος ο Νότος -οι περισσότεροι σοσιαλιστές- πανηγυρίζει. Μόνο ο κ. Τσίπρας βρίσκεται στην ευρωπαϊκή μοναξιά του. Βλέπει παντού αποτυχίες, συνωμοσίες και σκευωρίες. Να θυμίσω ότι ο κ. Τσίπρας διαπραγματεύτηκε 17 ώρες και φόρτωσε τη χώρα με 100 δισ. ευρώ, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαπραγματεύτηκε για πάνω από 90 ώρες και έφερε στη χώρα 72 δισ. ευρώ. Είτε του αρέσει είτε δεν του αρέσει του ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα επέστρεψε με γεμάτες βαλίτσες!

– Κατά το παρελθόν έχουν έρθει και άλλα πακέτα στήριξης, που είτε χάθηκαν είτε δεν αξιοποιήθηκαν. Τι διαφορετικό μπορεί να γίνει τώρα;
Οπως έχει πει και ο πρωθυπουργός, δεν έχουμε καμία πρόθεση να σκορπίσουμε τα χρήματα αυτά με την ανεμελιά του νεόπλουτου. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτό που λέει το εννοεί. Υπάρχει η πολιτική βούληση, έχουμε το σχέδιο. Στόχος είναι η υποβολή ενός Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης τους επόμενους μήνες με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις. Μας περιμένει σκληρή δουλειά ώστε αυτά τα χρήματα να φτάσουν γρήγορα και αποτελεσματικά στον ελληνικό λαό και, κυρίως, να οικοδομήσουμε μια νέα Ελλάδα, την Ελλάδα της επόμενης 10ετίας.

– Γιατί δεν έχει υπάρξει ως τώρα η ενεργοποίηση κυρώσεων από την Ε.Ε σε βάρος της Τουρκίας;
Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας τέθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στη Σύνοδο Κορυφής στο υψηλότερο επίπεδο. Η ενεργοποίηση των κυρώσεων δεν είναι ένα απλό διπλωματικό όπλο. Πρέπει να γίνει την κατάλληλη στιγμή και με συντονισμένες ενέργειες. Η Τουρκία, πάντως, θα πρέπει να γνωρίζει πως οι κυρώσεις, πλέον, είναι πάνω στο τραπέζι.

– Σε ένα θερμό επεισόδιο η Ε.Ε θα στηρίξει την Ελλάδα;
Η Ελλάδα περιμένει την έμπρακτη στήριξη των εταίρων της, όταν και εφόσον χρειαστεί. Δυστυχώς, στην Ε.Ε υπάρχουν χώρες που δεν αντιλαμβάνονται τον συμβολισμό που έχει για μας η μετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί. Επιπλέον, η Ε.Ε., αν και δεν είναι αμυντική συμμαχία, ως ισχυρός πολιτικοοικονομικός οργανισμός, έχει τον τρόπο και τα μέσα να πιέσει και -αν χρειαστεί- να απομονώσει την Τουρκία. Το ίδιο οφείλει να πράξει και στην περίπτωση που απειληθούν τα σύνορα της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ε.Ε. Κι αυτό το γνωρίζουν τόσο οι Βρυξέλλες όσο και το Βερολίνο, το Παρίσι και οι άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

– Τι θα κάνει η Ελλάδα σε περίπτωση που η Τουρκία ενεργοποιήσει τη NAVTEX;

Η Τουρκία θα πρέπει να γνωρίζει πως σε περίπτωση που επιχειρήσει να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, θα λάβει την απάντηση που πρέπει. Η ψυχραιμία που επιδεικνύουμε δεν πρέπει να εκληφθεί ως αδυναμία. Είμαστε σε εγρήγορση. Εχουμε την αποφασιστική και αποτρεπτική ισχύ να αντιμετωπίσουμε κάθε απειλή.

Ειδήσεις σήμερα:

Δένδιας: Προϋπόθεση για διάλογο με την Τουρκία ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου

ΓΕΕΘΑ: Η υπερσύγχρονη πυραυλάκατος «Καραθανάσης» εντάχθηκε στη δύναμη του Στόλου

Παντρεύεται η ανιψιά της πριγκίπισσας Νταϊάνα Αμέλια Σπένσερ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ