Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ερώτηση ΛΑ.ΣΥ για την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές στον νομό Λευκάδας και την εφαρμογή των αποφάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου

Ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας κ. Κτενάς εξέδωσε απόφαση στις 3/12/2020 για την «προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων (ενν. χωρίς περιορισμούς) τις Κυριακές για την χρονική περίοδο από την 1η Μαΐουέως31 Οκτωβρίου με συγκεκριμένο ωράριο από τις 11:00 π.μ. έως τις 20:00 μ.μ.»
Στη διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε πριν τη συγκεκριμένη απόφαση η πρόσκληση των φορέων αφορούσε τις Κυριακές της χειμερινήςπεριόδου και όχι της θερινής. Στην πράξη, η διαβούλευση συγκέντρωσε το ενδιαφέρον για τη λειτουργία τις Κυριακές της τουριστικής σεζόν (1/5 - 31/10) Παρόλα αυτά ο κ. Κτενάς εξέδωσε τη σχετική απόφαση για την περίοδο 1/5 - 31/10 και όχι για τις υπόλοιπες Κυριακές του χρόνου χωρίς διαβούλευση με το συγκεκριμένο θέμα. 

Η Λαϊκή Συσπείρωση είχε φέρει το θέμα προς συζήτηση προκειμένου να είναι κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 15/2/2020 όπου τελικά αποφασίστηκε:
ΠΕΡΙΛΗΨΗ Αρ. αποφ.39-04/2020: Κατόπιν διαλογικής συζήτησης το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, αποφάσισε κατά πλειοψηφία, αρχικά συμφωνεί με την αριθμ. 107-13/28-07-2018 του Περιφερειακού Συμβουλίου σύμφωνα με την οποία:
Η παράταση ωραρίου θα αφορά τα καταστήματα που εξυπηρετούν την τουριστική κίνηση.
Η παράταση του ενιαίου πλαισίου λειτουργίας για τα καταστήματα αυτά θα είναι από τις ώρες 21.00 έως 24.00. Η χρονική περίοδος της παράτασης θα είναι από την 1η Μαΐου μέχρι την 31η Οκτωβρίου κάθε έτους.
Θα εφαρμόζεται στις ημέρες από Δευτέρα μέχρι Σάββατο κάθε εβδομάδας.
Θα εφαρμόζεται στη χωρική αρμοδιότητα όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας. και με τις εξής επισημάνσεις:
α. Η λειτουργία των καταστημάτων για τις επιπλέον ώρες (από 21.00 έως 24.00) θα είναι χωρίς απασχόληση προσωπικού. Στην περίπτωση που στο διάστημα αυτό απασχοληθεί προσωπικό θα εφαρμόζεται η κείμενη εργατική νομοθεσία.
β. Για τις Κυριακές και αργίες και για όσα καταστήματα λειτουργούν βάσει αποφάσεων Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειαρχών, που έχουν εκδοθεί κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 2 άρθρ. 16 ν. 4177/2013 και του άρθρ. 46 ν. 2224/1994, θα ισχύει η παραπάνω παράταση σύμφωνα με τους παραπάνω όρους και προϋποθέσεις.
Επιπλέον, συμπληρώνει επί της αρχικής αποφάσεως τα κάτωθι:
Όλα τα παραπάνω να ισχύουν για καταστήματα εμβαδού έως 250 τ.μ. κύριο χώρο.
Να υπάρξουν κοινές πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και των Εργατικών Κέντρων για την εν τοις πράγμασι ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών.
Eν συνεχεία,εκδόθηκε απόφαση από τον Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας, Κοινωνικής Συνοχής και Απασχόλησης κ. Ζορμπά στις 28/4/2020 βασισμένη στην απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου.
Το κατάστημα «LIDL» στη Λευκάδα το οποίο έχει πάνω από 250τ.μ. κύριο χώρο από τον Μάη ως και σήμερα λειτουργεί όλες τις Κυριακές επικαλούμενο την απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Κτενά που εξέδωσε στις 12/2/2020. Μάλιστα, η διεύθυνση του καταστήματος επικαλέστηκε την άμεση επικοινωνία με τον ίδιο τον κ. Κτενά όπου έλαβε άδεια ανοίγματος του καταστήματος.
Το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας -Βόνιτσας προέβη σε συνάντηση με τουςυπεύθυνους της επιχείρησης κοινοποιώντας την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και την απόφαση τουΑντιπεριφερειάρχη κ. Ζορμπά. Η επιχείρηση όμως συνέχισε να ανοίγει τις Κυριακές επικαλούμενη την απόφαση του κ. Κτενά.
Το Εργατικό Κέντρο στη συνέχεια πραγματοποίησε κινητοποίηση στο κατάστημα καλώντας και την Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία πραγματοποίησε έλεγχο και βεβαίωσε ότι παράνομα απασχολείται προσωπικό ημέρα Κυριακή, επιβάλλοντας το αντίστοιχο πρόστιμο.
Μάλιστα, το Εργατικό Κέντρο προσπάθησε να έρθει σε επαφή με το κ. Κτενά για να προβεί σε ανάλογες ενέργειες αλλά συνάντησε τοίχο.
Προς επιβεβαίωση, το Εργατικό Κέντρο ζήτησε γραπτή απάντηση από τον κ. Ζορμπά για το ποιααπόφαση ισχύει. Η από 3/12/19 του κ. Κτενά ή του Περιφερειακού Συμβουλίου και κατ’ επέκταση, η από 28/4/20, του κ. Ζορμπά;
Ο κ. Ζορμπάς απάντησε ότι ισχύει η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και κατ’ επέκταση η δική του.
Το Εργατικό Κέντρο με έγγραφό του προς την Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας, Δ/νση Ανάπτυξης, υπόψιν κ. Ιωάννας Πολίτη με κοινοποίηση προς την Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας, Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη, υπόψιν κ. Α. Κτενά ζητώντας να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποτροπή ανοίγματος του καταστήματος «LIDL» Λευκάδας (η μοναδική αλυσίδα, και κατάστημα άνω των 250 τ.μ.)κατάτις Κυριακές στο πλαίσιο των κοινών πρωτοβουλιών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και των Εργατικών Κέντρων για να γίνειη «εν τοις πράγμασι ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών», όπως αναφέρεται και στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας έλαβε μια απάντηση από την Διεύθυνση Ανάπτυξης με υπογραφή της κ. Πολίτη Ιωάννας Διευθύντριας, η οποία αναφέρει ότι ισχύουν και οι δύο αποφάσεις «δρώντας συμπληρωματικά μεταξύ τους» επιτρέποντας σε συγκεκριμένα καταστήματα που εξυπηρετούν την τουριστική κίνηση και μόνο σε αυστηρά οριοθετούμενες περιοχές.
Επί της ουσίας, δεν απαντάει συγκεκριμένα για το κατάστημα «LIDL», αντίθετα, αυτό που αφήνει να εννοηθεί είναι ότι επιτρέπεται να λειτουργεί τις Κυριακές. Έχει δημιουργηθεί μια τεχνητή «σύγχυση» η οποία αξιοποιείται από τα μεγάλα καταστήματα του νομού ώστε να ανοίγουν όποτε θέλουν.

Επερωτάται η κ. Περιφερειάρχης:

  • Επειδή δεν μπορούν να ισχύουν δυο αποφάσεις οι οποίες αλληλοαναιρούνται, με το επίμαχο σημείο να είναι το όριο των 250 τ.μ., τι μέτρα θα πάρετε ώστε να διευθετηθεί το ζήτημα σύμφωνα με τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου;
  • Ισχύουν η όχι οι αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου τις οποίες μάλιστα έχει ψηφίσει και η Περιφερειακή Αρχή;
  • Ποιες ενέργειες θα πραγματοποιήσει η Περιφερειακή Αρχή για να αποτρέψει το άνοιγμα του καταστήματος «LIDL» Λευκάδας;

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ