Σε σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, συζητήθηκαν οι εξελίξεις όσον αφορά την κατάσταση στην χώρα μας με την πανδημία του κορονοϊού. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν τα δεδομένα και διαπιστώθηκε ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει οδηγήσει σε σημαντική επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών. Τονίστηκε, όμως, με έμφαση, η ανάγκη επαγρύπνησης και αυστηρής εφαρμογής των μέτρων για την αποφυγή του συνωστισμού και για τη χρήση μάσκας.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τους χώρους διασκέδασης, όπου θα ενισχυθούν οι έλεγχοι. «Αν κρίνετε ότι πρέπει να σημάνετε συναγερμό για τη λήψη κάποιου μέτρου, μη διστάσετε να το κάνετε έγκαιρα» τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους επιστήμονες. Ανέφερε δε ότι οι τακτικές τηλεδιασκέψεις, όπως η σημερινή, για την εξέλιξη της πανδημίας, θα συνεχιστούν τρεις φορές την εβδομάδα και τον Αύγουστο.

Οι κ.κ. Τσιόδρας και Κικίλιας σε παλαιότερη σύσκεψη στο Μαξίμου

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο επικεφαλής της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο Κίμων Δρακόπουλος, καθηγητής Επιστήμης των Δεδομένων.

Δεν θα αυξηθεί η πληρότητα στα πλοία – Παραμένει στο 65%

Δεν θα υπάρξει αύξηση στην πληρότητα των πλοίων ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ΑΝΤ1. Ο ίδιος σημείωσε πως η επιτροπή λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε να μην υπάρξει αύξηση στον αριθμό των επιβατών που θα επιβιβάζονται στα πλοία. Ο ίδιος σημείωσε: «Φέτος η χώρα κάνει επένδυση, δεν έχει τεθεί στόχος», σημειώνοντας πως ο λόγος που δεν μπορεί να υπάρξει στόχος για τον τουρισμό είναι ότι υπάρχει μια σειρά από παράγοντες που δεν ελέγχει η Ελλάδα.

Ο κ. Θεοχάρης ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε εύκολη χρονιά», τονίζοντας ότι δεν υπήρξε ποτέ τέτοια υπόσχεση. Σημείωσε ότι, το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό. «Γι’αυτό είχαμε και ευρωπαϊκή συζήτηση και αυτή τη μεγάλη επιτυχία», είπε για το Ταμείο Ανάκαμψης. Σχετικά με τα εισαγόμενα κρούσματα είπε πως «η χώρα είναι απολύτως θωρακισμένη», ενώ εξήγησε πως γίνεται έλεγχος στο 10-12% αυτών που μπαίνουν, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι, για όσους έρχονται από την Αγγλία γίνονται παραπάνω έλεγχοι.

Αθηνά Λινού: Η νεολαία θα μεταδώσει πιο γρήγορα τον κορονοϊό

Την ίδια ώρα, τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων. Η ίδια δήλωσε στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος του Open TV ότι οι νέοι θα μεταδώσουν πολύ πιο γρήγορα τον ιό ανάμεσά τους και τόνισε: «Καλό θα ήταν να περνάνε καλά με συγκεκριμένους φίλους, να είναι 5 έως 10 αλλά να είναι οι ίδιοι κάθε ημέρα».

Η κ. Λινού σημείωσε πως «η μάσκα πρέπει να γίνει μόδα στη νεολαία» και συνέχισε λέγοντας: «Θα είμαι πιο ήσυχη όταν πειστούν οι νέοι να φορούν μάσκα. Επίσης, καλό θα ήταν να περνάνε καλά με συγκεκριμένους φίλους, να είναι 5 έως 10 αλλά να είναι οι ίδιοι κάθε ημέρα». Η κυρία Λινού δήλωσε ότι είναι θέμα κουλτούρας για τους νέους να αποφεύγουν τον συνωστισμό.

Αναφέρθηκε, δε, και στα αυξημένα κρούσματα στην Αττική, στο κέντρο της Αθήνας και τις Δυτικές περιοχές. «Σε όλα τα μέρη του κόσμου παρατηρείτε ότι ο κορονοϊός πλήττει μειονότητες και χαμηλότερες κοινωνοοικονομικές τάξεις. Ευτυχώς, στη χώρα μας έχουμε υγειονομική κάλυψε σε όλους. Όμως είναι γεγονός ότι όταν κάποιος έχει χαμηλό εισόδημα και έχει να διαλέξει τα προς το ζην ή τη μάσκα θα διαλέξει το πρώτο, ενώ απαιτείται σίγουρα η παρουσία του στη δουλειά. Θα θυσιάσει κάποιος την προσωπική του υγεία για να επιβιώσει».