Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Κοροναϊός: Όλα τα μέτρα που μελετά η κυβέρνηση για να σταματήσει το ντόμινο νέων εστιών διασποράς του ιού

Κρίσιμες για την εξέλιξη της πανδημίας για την χώρα μας, θα είναι οι επόμενες δύο βδομάδες, καθώς θα πρέπει να μειωθεί τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων, όσο και των εστιών διασποράς, προκειμένου να υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα μπορέσει η χώρα να ανταποκριθεί στο νέο ξέσπασμα της πανδημίας κατά την φθινοπωρινή περίοδο.

Το αποτύπωμα της πανδημίας γίνεται καθημερινά και πιο έντονο στην χώρα μας, με αποτέλεσμα ο τριψήφιος αριθμός νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που διαπιστώθηκε πριν από μερικά 24ωρα να ανεβάζει στο κόκκινο τον βαθμό κινδύνου.

 Με μπαράζ συσκέψεων στο Μαξίμου, παρεμβάσεις του πρωθυπουργού, επιστράτευση του Σωτήρη Τσιόδρα στην καθημερινή ενημέρωση, νέες αποφάσεις για την χρήση μάσκας, όπως η σημερινή για τους εξωτερικούς χώρους των πλοίων, αλλά και μια σειρά νέων αυστηρών μέτρων, που φτάνουν από την εκ νέου αποστολή sms, μέχρι και στα τοπικά lockdown, η κυβέρνηση επιχειρεί να θωρακίσει την χώρα απέναντι στον κοροναϊό, ωστόσο, το ισχυρότερο όπλο απέναντι στην πανδημία παραμένει, πέρα από το εμβόλιο, η ατομική ευθύνη και προστασία. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι όπως ανέφερε και σήμερα ο Πρωθυπουργός, η χώρα δεν μπορεί να οδηγηθεί σε ένα δεύτερο γενικό lockdown. 

Σημειώνεται, ότι η σημερινή τηλεδιάσκεψη ήταν η πρώτη από μία σειρά πολλών που θα ακολουθήσουν μέχρι το τέλος του μήνα. Εκτιμάται ότι θα γίνονται τρεις φορές την εβδομάδα και θα εκτιμάται κάθε τόσο η κατάσταση, ενώ θα συζητιούνται και νέα μέτρα ή περαιτέρω παρεμβάσεις, αν δεν κρίνονται ικανοποιητικά τα αποτελέσματα..

 Την ίδια ώρα ωστόσο που οι αριθμοί αρχίζουν να τρομάζουν τους επιδημιολόγους και η κυβέρνηση γεμίζει την φαρέτρα της με νέα όπλα-μέτρα, δεν εγκαταλείπεται από την πλευρά του Μαξίμου, η στρατηγική βάσει της οποίας εστιάζει ιδιαίτερα στην προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού με το μήνυμα της κοινής προσπάθειας του κράτους, των περιφερειών, των δήμων και των πολιτών να είναι ηχηρό.

 Το επίκεντρο ωστόσο της ανησυχίας παραμένει η μεγάλη διασπορά σε όλη την χώρα, και κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Από τα αστικά κέντρα θα εκτιμηθεί και η εικόνα που θα διαμορφωθεί για την χώρα μας και για το εάν μετά από 15 μέρες θα χρειαστούν νέα πιο αυστηρά μέτρα.

 Κανένας εφησυχασμός

 Οι έλεγχοι είναι εξακολουθητικοί και στελέχη τονίζουν ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση, ακούει τις εισηγήσεις των ειδικών και είναι αποφασισμένη να λάβει όποια μέτρα χρειαστεί.

Σημειώνεται ότι μετά την σημερινή σύσκεψη ο κ. Πέτσας σε δηλώσεις του ανέφερε ότι ο εφησυχασμός οδήγησε σε αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο πρόσθεσε πως μέχρι στιγμής η αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει οδηγήσει σε πίεση στα νοσοκομεία.

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση χτυπά το κουδούνι αφύπνισης και ζητά από τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών. Την ίδια στιγμή, τόνισε ότι η κυβέρνηση παίρνει συνεχώς νέα μέτρα και πρόσθεσε ότι από σήμερα ξεκινά σε σταθερή βάση τρεις φορές την εβδομάδα η τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην οποία θα συμμετέχει μία κλειστή ομάδα ώστε να λαμβάνονται και ανανεώνονται αποφάσεις για την πανδημία.

Λίγο νωρίτερα, ολοκληρώθηκε η σημερινή τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την εξέλιξη της πανδημίας στην οποία συμμετείχαν οι Σωτήρης Τσιόδρας, Βασίλης Κικίλιας, Βασίλης Κοντοζαμάνης και Νίκος Χαρδαλιάς, με θέμα την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί όσον αφορά την πανδημία του κοροναϊού στη χώρα μας. 

Αυτοψία Καραμανλή στο Μετρό

 Στο Κέντρο Ελέγχου Μετρό πήγε αιφνιδιαστικά σήμερα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής και κατόπιν μπήκε μόνος του στο μετρό για να δει την κατάσταση που επικρατεί μετά την ανάκληση αδειών προσωπικού, που θα ισχύει κατά τη διάρκεια του μηνός Αυγούστου.

Ο κ. Καραμανλής φορώντας μάσκα ανέβηκε σε συρμό του μετρό με σκοπό να πραγματοποιήσει αυτοψία με αφορμή τα νέα έκτακτα μέτρα για την αποφυγή του συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για τον κοροναϊό.

«Είμαι σε επαφή με το υπουργείο Εσωτερικών για προσλήψεις οδηγών, εκεί που χρειάζεται κι αφότου γίνει σοβαρή αναδιάρθρωση των εταιρειών, δεν μπορούμε να κάνουμε προσλήψεις χωρίς μέτρο» επισήμανε ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.

Για τα λεωφορεία ο υπουργός τόνισε ότι «στη Θεσσαλονίκη με τα ΚΤΕΛ έχουμε καινούργια λεωφορεία με τον πρωτοπόρο θεσμό του leasing, αυτό θα δούμε σταδιακά και στην Αθήνα και θα επιταχύνουμε τις διαδικασίες με πολύ μεγάλο διαγωνισμό για νέα λεωφορεία και ηλεκτρικά λεωφορεία». «Έχουμε πεπαλαιωμένο στόλο, έχουμε να πάρουμε λεωφορεία από το 2009» σχολίασε.

«Σήμερα πληρώνουμε περισσότερα χρήματα σε ρεπό και άδειες απ’ ό,τι αν είχαμε προσλάβει 100 οδηγούς. Αυτά που είναι παθογένειες πολλών ετών που πρέπει να τις λύσουμε, δεν μπορεί ένας οργανισμός να έχει υπεράριθμους που δεν είναι στο πεδίο» ανέφερε ο υπουργός. 

Τα μέτρα μετά την νέα έκρηξη κρουσμάτων

 Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις τελευταίες αποφάσεις: 

-Μέχρι τις 31 Αυγούστου είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, που μπορούν να αποτελέσουν εστία του ιού, συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας. 

-Μέχρι τις 15 Αυγούστου ισχύει αναστολή επισκεπτηρίων σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, δομές ευάλωτων ομάδων και νοσοκομεία. Για τα τελευταία, όπου κρίνεται αναγκαίο, μπορεί να υπάρχει ένας συνοδός, στον οποίο θα δίνεται ειδική άδεια. 

-Μέχρι τις 9 Αυγούστου υπάρχει απαγόρευση όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα. 

-Μέχρι τις 31 Αυγούστου παρατείνεται η απαγόρευση πανηγυριών και άλλων δημόσιων ανοικτών εκδηλώσεων. 

-Μέχρι τις 15 Αυγούστου παρατείνεται η αναστολή αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

 -Μέχρι τις 15 Αυγούστου υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, όταν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ