Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Γέφυρες με Γερμανία και σχέδιο ανάκαμψης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη – Στην ΔΕΘ οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την οικονοµική ανάπτυξη

Παρουσία του φιλέλληνα Γερµανού υπουργού Οικονοµίας, Πέτερ Αλτµάιερ, θα γίνουν στις 5 Σεπτεµβρίου τα εγκαίνια της φετινής ∆ιεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, από όπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξαγγείλει το σχέδιο ανάταξης της οικονοµίας, µετά τη βαθιά φετινή ύφεση που προκαλεί η πανδηµία του κορονοϊού.

Παραµονές της ∆ΕΘ, ο κ. Μητσοτάκης αναµένεται να έχει λάβει το τελικό πόρισµα της Επιτροπής Πισσαρίδη για την ανάπτυξη της οικονοµίας και την αλλαγή του παραγωγικού µοντέλου της χώρας. Μετά τη ∆ΕΘ -που φέτος θα διεξαχθεί λόγω των έκτακτων συνθηκών µέσα σε πιο περιορισµένο πλαίσιο- θα ακολουθήσει διαβούλευση µε τα κόµµατα και τους φορείς και το τελικό σχέδιο θα κατατεθεί στην Κοµισιόν στις 15 Οκτωβρίου.

ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ

Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί από το βήµα της ∆ΕΘ στην ολοκλήρωση των µεταρρυθµίσεων για τις οποίες είχε δεσµευθεί στις προγραµµατικές δηλώσεις της κυβέρνησης, αλλά και στην τελευταία ∆ιεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, το 2019.

«∆εν θα ακολουθήσω την “πεπατηµένη” της διασποράς των κυβερνητικών στόχων µέσα στα επόµενα χρόνια, αλλά θα καταθέσω ένα ετήσιο σχέδιο, το οποίο θα κριθεί στην επόµενη Εκθεση», είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην περσινή ∆ΕΘ. «Από φέτος και για τα επόµενα χρόνια, το βήµα της ∆ιεθνούς Εκθεσης γίνεται βήµα δωδεκάµηνου προγραµµατισµού», είχε τονίσει στη συνέχεια.

Αυτόν τον απολογισµό, των περίπου 100 νοµοσχεδίων που θα έχουν ψηφιστεί µέσα σε διάστηµα 14 µηνών από τη Βουλή, θα κάνει ο πρωθυπουργός, δείχνοντας στη συνέχεια τον δρόµο για την επόµενη τριετία, µε χρηµατοδότηση µεταρρυθµίσεων για την ψηφιακή ∆ηµόσια ∆ιοίκηση και την «πράσινη» οικονοµία µέσα από το Ταµείο Ανάκαµψης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αµέσως µετά τις ολιγοήµερες διακοπές του Αυγούστου, θα µπει στην τελική ευθεία η προετοιµασία του συνδυαστικού «πακέτου» για τους επόµενους µήνες, µε µέτρα περαιτέρω στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό, αλλά και νέες µειώσεις φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών, προσαρµοσµένες στα νέα δεδοµένα που φέρνει η φετινή ύφεση. Ο πρωθυπουργός θα προαναγγείλει και τις µείζονες µεταρρυθµίσεις που θα φέρει η κυβέρνηση εντός του φθινοπώρου, από την αλλαγή στο νόµο-πλαίσιο για τα πανεπιστήµια µέχρι την εισαγωγή του νέου Πτωχευτικού Κώδικα.

ΜΕΤΑ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Με τη Γερµανία τιµώµενη χώρα της 85ης ∆ΕΘ, πλήθος Γερµανών επιχειρηµατιών θα δώσουν το «παρών» στη Θεσσαλονίκη, σε συνέχεια µάλιστα του επιτυχηµένου ελληνογερµανικού οικονοµικού φόρουµ, που είχε γίνει τον Μάρτιο στο Βερολίνο µε τη συµµετοχή γερµανικών και ελληνικών επιχειρήσεων.

ΛΑΤΡΗΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ο δε κ. Αλτµάιερ θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί τη χώρα µας και να ξεναγηθεί, σύµφωνα µε πληροφορίες των «Π», στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας από τον Ελληνα υπουργό Ανάπτυξης, Αδωνι Γεωργιάδη. Ο Γερµανός πολιτικός είναι λάτρης της αρχαίας Ελλάδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασµένο ∆εκέµβριο στο Βερολίνο ο κ. Αλτµάιερ υποδέχθηκε τον κ. Γεωργιάδη µε στίχους από την «Οδύσσεια» και ο Ελληνας υπουργός ανταποκρίθηκε στην «πρόκληση» απαγγέλλοντας «Ιλιάδα». Ενα µικρό ίσως µειονέκτηµα, όπως επισήµανε τότε ο γερµανικός Τύπος, ήταν ότι ο κ. Αλτµάιερ γνωρίζει µόνο την ερασµιακή προφορά των αρχαίων!

Οι δύο υπουργοί συµφώνησαν κατά τη συνάντησή τους τότε ότι το «λάθος» θα διορθωθεί κατά την επίσκεψη του κ. Αλτµάιερ στη ∆ΕΘ. Στο περιθώριο της Εκθεσης, θα επισκεφθούν τη Βεργίνα και, όπως έχει πει χαριτολογώντας ο κ. Γεωργιάδης, θα του κάνει µαθήµατα «ορθής» εκφοράς των αρχαίων ελληνικών. Αξίζει, τέλος, να σηµειωθεί ότι την περίοδο αµέσως πριν από την έναρξη της φετινής ∆ΕΘ αναµένεται να βγει στον αέρα ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισµός για την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου, ένα από τα έργα για τη Θεσσαλονίκη που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από το βήµα της ∆ΕΘ τον περασµένο Σεπτέµβριο.

***Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ