Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Κώστας Μεγήρ (μέλος επιτροπής Πισσαρίδη): Με σωστές μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα θα δημιουργήσει μια άνευ προηγουμένου ανάπτυξη

«Τα δημοσιεύματα για το ασφαλιστικό είναι τελείως ανοησίες. Δεν υπάρχει χώρα αυτή τη στιγμή στον κόσμο η οποία να μην έχει κάποιο πυλώνα συνταξιοδοτικό ο οποίος να είναι αυτοχρηματοδοτούμενος», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Να ’χαμε να λέγαμε» με τον δημοσιογράφο Κώστα Παπαχλιμίντζο, ο καθηγητής στο πανεπιστήμιου του Yale και μέλος της τετραμελούς επιτροπής Πισσαρίδη, Κώστας Μεγήρ.

Αναφορικά με την έκθεση Πισσαρίδη, ο κ. Μεγήρ επισήμανε ότι «υπάρχουν πάρα πολλές ευκαιρίες για να πάμε πάρα πολύ καλύτερα δηλαδή η Ελλάδα είναι μια χώρα από τις 40 πλουσιότερες στον κόσμο η οποία βέβαια έχει πολλά προβλήματα αλλά έχει και τεράστια δυνατότητα, με κάποια προσοχή και εστίαση σε σωστές μεταρρυθμίσεις, να προχωρήσει και να δημιουργήσει μια άνευ προηγουμένου ανάπτυξη».

«Εδώ και περίπου 40 χρόνια είχαμε μια σειρά κυβερνήσεων, ειδικά τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, οι οποίες βαρύνανε τη χώρα με ρυθμίσεις και βάρη τα οποία υπονόμευσαν την ανάπτυξη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν μπορείς να έχεις μια χώρα η οποία δεν δίνει δυνατότητες σε εταιρείες να μεγαλώσουν και να καινοτομήσουν και συγχρόνως να έχει την απαίτηση να έχεις μια εξωστρεφή οικονομία άρα πρέπει να σηκώσεις τα φρένα στην ανάπτυξη του επιχειρηματικού τομέα ώστε να δημιουργηθούν μοντέρνες, μεγαλύτερες εταιρείες οι οποίες μπορούν να εκμεταλλευτούν τις οικονομίες κλίμακας, οι οποίες μπορούνε να διαχειριστούνε τον ανταγωνισμό το διεθνή και εκεί αποσκοπούμε. Πρέπει να το κάνεις με μέτρα τα οποία θα δουλέψουν αμέσως αλλά επίσης και με μακροπρόθεσμα μέτρα», διευκρίνισε ο ίδιος.

Με αφορμή τα δημοσιεύματα για το ασφαλιστικό, εξήγησε ότι «ο ελληνικός πληθυσμός γηράσκει με άλλα λόγια ευτυχώς η ζωή του κόσμου επιμηκύνεται και συγχρόνως κάνουμε λιγότερα παιδιά».

«Αυτό γίνεται σε όλο το δυτικό κόσμο το αποτέλεσμα όμως είναι ότι σε αυτή τη φάση έχουμε μια ένα συνεχή αυξανόμενο ρυθμό ανθρώπων ηλικιωμένων που δεν εργάζονται πλέον οι οποίοι πρέπει να υποστηρίζονται από ένα όλο και συρρικνωμένο ενεργό πληθυσμό», σημείωσε ο κ. Μεγήρ.

«Αυτό δεν μπορείς να το κάνεις χωρίς συνεχώς να αυξάνεις τους φόρους και τις εισφορές πάνω στους νέους άρα πρέπει να φροντίσεις οι ηλικιωμένοι να φροντίσουν τη δική τους σύνταξη με τις δικές τους αποταμιεύσεις σε ένα βαθμό. Αυτές οι ανόητες παρομοιώσεις δεν λαμβάνουν υπόψη τους ότι το συνταξιοδοτικό μας σύστημα έχει και πρέπει να έχει έναν αναδιανεμητικό τμήμα το οποίο είναι πράγματι ακόμα υποστηριζόμενο από φόρους και εισφορές, αυτός είναι ο πρώτος πυλώνας», επισήμανε επιπρόσθετα.

«Ο τρίτος πυλώνας ουσιαστικά δημιουργεί κίνητρα ώστε άνθρωποι όλων των μισθολογικών επιπέδων αλλά ειδικά οι υψηλότεροι να μπορούν να αποταμιεύουν προ του φόρου. Για παράδειγμα αν υποθέσουμε ότι βγάζεις 40 χιλιάδες το χρόνο να μπορείς να βάζεις ένα ποσό 5.000 το χρόνο πριν φορολογηθούν τα χρήματά σου μέσα σε ένα επενδυτικό ταμείο, αυτό θα μαζέψει μια αποταμίευση έτσι ώστε όταν αυτό το άτομο πάρει σύνταξη θα έχει πέρα από τον αναδιανεμητικό πυλώνα που θα υπάρχει έτσι κι αλλιώς, θα έχει μια έχτρα σύνταξη η οποία θα είναι η απόδοση των αποταμιεύσεων που θα έχει κάνει μέχρι τότε», διευκρίνισε παράλληλα.

Ο κ. Μεγήρ ανέφερε ότι «η ιδέα είναι ότι το εισόδημα από αυτή την αποταμίευση στη διάρκεια της συνταξιοδοτικής περιόδου θα φορολογείται πλέον δηλαδή τα βάζεις μέσα αφορολόγητα αλλά φορολογείς το εισόδημα το κέρδος είναι ότι συνήθως το εισόδημα όταν είσαι πιο ηλικιωμένος θα είναι χαμηλότερο».

Ερωτηθείς πως θα χρηματοδοτηθεί το νέο συνταξιοδοτικό σχήμα, απάντησε: «Αυτές είναι μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις. Η ιδέα είναι να βάζαμε τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας σε αυτό το σύστημα. Οπωσδήποτε έχεις πάντα μεταβατικό κόστος αλλά πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον, δεν μπορούμε να αφήσουμε τη χώρα σε μια κατάσταση όπου σε 40 χρόνια οι ηλικιωμένοι ή δεν θα έχουν υποστήριξη ή θα πρέπει να επιβάλουμε τεράστιους φόρους στους νέους για να υποστηρίζουν τους ηλικιωμένους ή απλά να μην υπάρχει σωστή σύνταξη».

«Πολύ σημαντικό είναι να έχεις και τον αναδιανεμητικό πυλώνα. Ποτέ κανείς λογικός άνθρωπος δεν έχει ξεχάσει ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ατυχίες στη ζωή ή είναι χαμηλόμισθοι οι οποίοι δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν μια σύνταξη απλά και μόνο κεφαλαιοποιητικά για αυτό κανείς δεν προτείνει να καταργηθεί το αναδιανεμητικό κομμάτι απλά να προσθέσει κανείς από πάνω έναν έχτρα πυλώνα για να μειώσει την πίεση», υπογράμμισε.

 

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ